Hotărâre CNSU: Lista actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat, prin Hotărârea nr. 50, adoptată în 26 octombrie, lista cu ţările/zonele de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.

Iată lista: Andorra, Vatican, Cehia, Belgia, Polinezia Franceză, Guam, Olanda, Armenia, Luxemburg, Slovenia, Franţa, Gibraltar, Elveţia, Liechtenstein, Muntenegru, Argentina, Spania, Slovacia, Marea Britanie, Georgia, Malta, Bahamas, Costa Rica, Croaţia, Irlanda, Polonia, Bahrain, Macedonia de Nord, Portugalia, Puerto Rico.

HCNSU nr. 50 intră în vigoare începând cu data de 26 octombrie.

„Instituirea restricțiilor referitoare la persoanele care sosesc din anumite zone sau țări cu risc epidemiologic ridicat se aplică după 24 de ore de la data aprobării hotărârii prin care acestea sunt stabilite, iar ridicarea acestora se aplică începând cu data emiterii hotărârii”, mai prevede Hotărârea 50.

Totodată, prin HCNSU nr. 50 au fost clarificate unele aspecte referitoare la aplicarea restricțiilor HG nr. 856/14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă până la mijlocul lunii noiembrie.

Concret, au fost stabilite situaţiile în care masca de protecţie sanitară poate fi îndepărtată în spaţiu deschis, pentru perioade scurte de timp. Acest lucru nu va fi sancționat dacă persoanele se află în afara zonelor de trafic pietonal şi la cel puţin 2 metri faţă de alte persoane.

„În localităţile sau judeţele în care portul măştii de protecţie este obligatoriu în spaţiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât şi pentru desfăşurarea activităţilor sportive individuale sau altor asemenea activităţi, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal şi la minim 2 metri faţă de alte persoane”, prevede Hotărârea nr. 50 a CNSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.