PRO MEMORIA. VIO TRANSGRUP: File de istorie

Apărută în anul 2000, compania Vio Transgrup a cunoscut o dezvoltare constantă, țintind, încă de la început, segmentele de nișă – specializare pe țările din zona balcanică și transport frigorific.

Viorel Agelescu (mijloc) a primit, în 2015, trofeul Romanian Transport Company of the Year, câștigat de Vio Transgrup

După o dezvoltare constantă, în 2014, flota era compusă din peste 40 de camioane și Vio Transgrup (VTG) era prima companie de transport cu capital românesc care obținuse certificarea TAPA TSR 1 pentru transportul mărfurilor cu valoare ridicată.

Un an mai târziu, VTG câștiga concursul Romanian Transport Company of the Year (RTCY), impresionând juriul prin stabilitatea afacerii, prin reformele pe care le implementa pentru creșterea puterii organizaționale și, nu în ultimul rând, prin viziunea ambițioasă și, totodată, coerentă legată de viitor. De altfel, Viorel Angelescu, directorul general și proprietarul companiei a primit, la aceeași ediție a RTCY, și Premiul pentru Management.

În 2018, progresele aduse de punerea la punct a unei structuri manageriale bine conturate sunt evidente – firma gestiona aproximativ 200 de camioane, 50 fiind deținute de VTG și cifra de afaceri urca la peste 26 de milioane de euro.

Pandemia nu a afectat performanțele companiei, care a și-a continuat creșterea în ritm accelerat – a atins o flotă proprie de 100 de camioane, peste 180 de angajați și cifra de afaceri a depășit 33 de milioane de euro.

La începutul acestui an, VTG a fost achiziționată de International Alexander Holding – probabil cea mai spectaculoasă tranzacție din sectorul transporturi de pe piața românească de după 1989.

În luna iunie 2021, fondatorul Vio Transgrup a încetat din viață. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe Viorel Angelescu!

„Să ai idei de business este extrem de ușor și cu toții avem zeci de astfel de idei zilnic. Provocarea apare atunci când încerci să materializezi aceste idei, iar adevăratele dificultăți le întâmpini atunci când realizezi că o anumită idee este viabilă și încerci să inspiri echipa pe care intenționezi să o implici în noul proiect.” – Viorel Angelescu

Iată câteva dintre momentele marcante în evoluția companiei, surprinse în paginile revistei ZIUA CARGO de-a lungul anilor.

septembrie 2014
Specializare pentru stabilitate

Specializare pe transportul frigorific și pe cel de valori și, în același timp, specializare geografică pe țările din zona balcanică, în special Grecia – acestea sunt ingredientele strategiei Vio Transgrup.

„TAPA TSR 1 este cel mai înalt nivel de securitate pentru transportul rutier de marfă, Vio Trans fiind singura companie din Europa de Est cu această certificare”, a precizat directorul general Vio Transgrup.

noiembrie 2014
Stabilitate și inițiativă

Surpriza acestei ediții a RTCY a reprezentat-o Vio Transgrup, o companie mai puțin cunoscută, dar care și-a etalat meritele incontestabile.

Obținerea locului trei în cadrul competiției vine ca urmare a dezvoltării corecte și, totodată, plină de curaj a companiei.

Transport frigorific, transport de valori și obținerea, în premieră pentru un transportator din Estul Europei, a certificatului TAPA TSR 1, axarea pe transporturi în zona țărilor balcanice… Vio Transgrup este o companie de transport care nu a uitat să investească în modernizare.

Juriul a decis să acorde companiei și Premiul pentru Stabilitate Financiară.

septembrie 2015
Curajul de a deschide drumuri

Compania Vio Transgrup se afirmă, în primul rând, prin curajul de a porni la drum pe „poteci” mai puțin străbătute de cărăușii români, prin a-și asuma responsabilități nu lipsite de riscuri, dar care conduc la un grad înalt de specializare. Iar rezultatele sunt pe măsură.

„Sunt un om care trăiește din provocare și mare parte din succesul pe care l-a avut Vio Transgrup s-a datorat faptului că alături de mine au venit și alți oameni care au crezut că se pot face lucruri mărețe doar cu o doză de curaj și cu un foarte mare grad de implicare.” – Viorel Angelescu

noiembrie 2015
Cărți bine jucate

Vio Transgrup a câștigat concursul Romanian Transport Company of the Year 2015

Compania și-a adjudecat, de asemenea, Premiul pentru Popularitate, în timp ce directorul general, Viorel Angelescu, a primit Premiul pentru Management.

Compania dâmbovițeană a reușit să impresioneze juriul prin rezultatele tot mai bune, prin reformele pe care le implementează pentru creșterea puterii organizaționale și, nu în ultimul rând, prin viziunea ambițioasă și, totodată, coerentă legată de viitor.

Angajații rar așteaptă transparență deplină, însă își doresc să fie tratați cu sinceritate și respect, motiv pentru care lipsa comunicării poate costa firma.” – Viorel Angelescu.

Viorel Angelescu

ianuarie 2018
Receptivi la schimbare

Pentru Vio Transgrup, drumul de la o firmă mică, de familie, către o companie cu structură bine definită și viziune strategică de dezvoltare a trecut printr-un punct de reconfigurare.

„Mă consider 100% antreprenor, însă nu pot fi sigur în legătură cu calitățile mele de manager. Momentul de cotitură a apărut în 2010, când am realizat că avem nevoie de ceva mai mult. Era cazul să renunțăm la abordarea empirică, haiducească, pe care o avusesem până atunci și să scoatem în față oameni care să știe să vândă serviciile noastre și să ne facă remarcați”, a declarat Viorel Angelescu.

„Un lucru este cert: putem crea schimbări, ne putem adapta la ele, sau ne putem împotrivi lor, dar, oricare ar fi opțiunea pe care o alegem, schimbarea se va întâmpla.” – Viorel Angelescu

iulie 2018

Conducerea Vio Transgrup a decis relativ recent să intre pe piața serviciilor logistice, ca o dezvoltare normală a unei activități de transport de succes.

„În accepțiunea noastră, industria de transport din România a parcurs, în ultimii 4-5 ani, o perioadă de mutații, reașezări și ajustări, generate de procesul de reformă, care urmărește crearea și fundamentarea unei piețe similare celor din țările membre UE”, ne-a explicat Viorel Angelescu.

iunie 2019
Accent pe strategie

Accesarea noilor segmente de piață a adus și importante schimbări interne. Practic, s-a făcut trecerea de la compania în care deciziile erau luate aproape în exclusivitate de patron, către compania care funcționează pe bază de reguli și sisteme.

„În spirit de glumă, finalizarea procesului de transformare m-a făcut să pot alege mult mai ușor între telefoanele mobile, atunci când vine momentul să cumpăr unul nou. Acum bateria mă ține și câte două zile, indiferent de modelul ales”, a explicat Viorel Angelescu.

februarie 2020
International Alexander Holding, proprietar oficial al Vio Transgrup

Grupul IAH a obținut acordul de la Consiliul Concurenței și a devenit oficial proprietar al Vio Transgrup, la finalul anului 2020.
Vio Transgrup va continua să funcționeze ca entitate distinctă în cadrul holdingului, păstrându-și, totodată, numele. 

Radu BORCESCU
radu.borcescu@ziuacargo.ro

„Sentimental, am rămas 100% implicat în firmă, însă, din 2017, a devenit evident că lucrurile pot funcționa și fără mine. S-a creat un grup de manageri care au câștigat respectul celorlalți colegi. Este rezultatul măsurilor implementate în ultimii ani.” – Viorel Angelescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.