Amnistie pentru sporuri ilegale: 300 mil. euro numai in 2009

Circa 300.000 de functionari publici – in special din primarii si administratia locala -, care au primit sporuri ilegale in 2008-2010, nu mai trebuie sa dea banii inapoi. Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 234 voturi “pentru” si niciun vot impotriva, Legea privind amnistia fiscala in cazul lor. Dupa vot, toti reprezentantii grupurilor parlamentare au argumentat ca au facut un act de justitie, intrucat aceste drepturi fusesera stabilite in baza contractelor sau acordurilor colective de munca si pe baza hotararilor consiliilor locale sau judetene.

Sporurile pe care contopistii le-au incasat au fost intre 10 si 30%, iar sumele care s-au adunat nu pot fi cuantificate, potrivit liderului Sindicatului National al Functionarilor publici, Sebastian Oprescu.

Aceste stimulente, inventate de primari mai mult din ratiuni electorale si nu pentru merite deosebite din partea subalternilor, reprezinta sume importante, intrucat au fost acordate inainte de taierea cu 25% a salariilor bugetarilor.

Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, numai pe 2009 au fost incasate ilegal sporuri de 300 de milioane de euro. Si nu de catre toti bugetarii, ci doar de catre cei cu sefi mai “smecheri”, care le-au dat bonusuri de periculozitate pentru munca din fata calculatorului sau pentru revenirea din concediu.

Proiectul a fost initiat de UDMR, care l-a depus in 20 martie, la Parlament si, iata, a fost deja votat, spre deosebire de alte initiative legislative care zac cu anii la comisii. Laacel moment, Laszlo Borbely anunta ca, atunci cand UDMR s-a angajat sa faca parte din Guvernul Ungureanu, a avut unele conditii privind programul de guvernare, aceasta lege privind exonerarea de la plata returnarii sporurilor fiind una dintre ele.

Borbely afirma ca functionarii, indeosebi cei din primarii si administratia locala, au beneficiat de acele sporuri, “conform contractelor colective de munca si a acordurilor legale din acea perioada”, insa au fost obligati din cauza “schimbarii legislatiei” si unor verificari ale Curtii de Conturi sa le dea inapoi, fiindu-le retinute din salarii, la care se adauga penalitati si dobanzile.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.