Mircea Diaconu afla pe 12 iunie daca va mai fi ministru

Instanta suprema a incheiat marti, in lipsa solicitantului, dezbaterile la recursul formulat de Mircea Diaconu impotriva sentintei Curtii de Apel Bucuresti, care a confirmat decizia ANI privind incompatibilitatea in care s-a aflat actualul ministru al Culturii timp de 3 ani, cand a detinut simultan functia publica de manager al Teatrului Nottara si calitatea de senator PNL. ICCJ a amanat pentru 12 iunie pronuntarea verdictului. Desi Diaconu a atacat decizia Curtii de Apel motivand ca nu i s-a dat timp suficient sa se apere, el nu s-a prezentat sa faca acest lucru in fata instantei ICCJ, preferand sa mearga la Iasi, la inaugurarea Teatrului National, fixata – coincidenta! – chiar in ziua procesului.

In ciuda faptului ca soarta sa de ministru depinde de decizia magistratilor ICCJ, lui i s-a parut mai important evenimentul cultural. Cu alte cuvinte, amanati procesul, ca inaugurarea e ceva serios!  Evidenta incercare de a trage de timp a putut fi constatata inca de la primul termen, in 8 mai, cand actorul Diaconu s-a prezentat singur la proces si a cerut termen nou, pe motiv ca nu are avocat.

Acum, avocatul a cerut si el o amanare, cu argumentul ca trebuie sa plateasca taxa de timbru de 2 lei. Insa instanta l-a trimis sa o achite si apoi a reluat dezbaterile. Astfel, incercarea de a taragana procesul a esuat.

Avocatul lui Mircea Diaconu a sustinut in fata judecatorilor instantei supreme ca hotararea luata de Agentia Nationala de Integritate (ANI) trebuie invalidata de instanta, la fel si decizia Curtii de Apel Bucuresti (CAB) din 16 septembrie 2011, care a confirmat ca, incepand din decembrie 2008, acesta s-a aflat in incompatibilitate, intrucat a detinut atat calitatea de parlamentar, cat si functia de director-manager al Teatrului “C.I. Nottara” din Capitala.

Joaca de-a dreptul la aparare

Avocatul a argumentat ca hotararea ANI a fost mentinuta la CAB din doua motive: primul, ca nu s-a respectat dreptul la aparare in cazul clientului sau, si al doilea, ca functia acestuia de la Teatrul Nottara nu a fost de autoritate publica.

La capitolul “drept la aparare”, avocatul le-a spus magistratilor ca Mircea Diaconu a fost citat necorespunzator pe toata perioada verificarii la ANI. Mai precis, ca ANI l-ar fi citat de doua ori pe Diaconu la o adresa obtinuta de la Evidenta Populatiei, desi dupa prima citare documentul s-a intors cu mentiunea ca destinatarul nu a fost gasit la acea adresa.

Astfel stand lucrurile, avocatul nu intelege de ce ANI, in calitate de autoritate care stia la acel moment cu certitudine ca Diaconu este si senator, si director al Teatrului Nottara, nu l-a citat pe acesta la sediul Senatului, al teatrului sau al Primariei Capitalei.

Organizator de primadone

Cat despre al doilea motiv de recurs, aparatorul lui Diaconu sustine ca functia de manager pe care a ocupat-o clientul sau “nu implica responsabilitate de autoritate publica, intrucat nu a semnat documente de interes pentru Teatrul Nottara, ci s-a ocupat mai mult de partea organizatorica a spectacolelor.

Astfel, potrivit avocatului, Diaconu s-a ocupat doar “de ce primadone sa cante pe scena, de repertoriile si de actorii care sa intre in piesele de teatru”.

In replica, reprezentantul ANI le-a spus judecatorilor ICCJ ca decizia Curtii de Apel Bucuresti este legala si ca trebuie mentinuta, aratand ca Diaconu a fost simultan si senator, si director al Teatrului Nottara, ceea ce contravine legislatiei in vigoare.

Pronuntarea, la o zi dupa audierea de la Parchetul General

Instanta suprema a ramas in pronuntare, urmand sa decida in 12 iunie in cazul incompatibilitatii ministrului Culturii, Mircea Diaconu.

Cu o zi inainte de a afla verdictul, in 11 iunie, Mircea Diaconu se va prezenta si la Parchetul General, pentru a fi audiat intr-un alt caz, mult mai grav, de conflict de interese, asupra lui fiind extinsa urmarirea penala.

Daca la termenul anterior i-a fentat pe anchetatorii PICCJ, poate cade data aceasta ministrul Culturii ii va asculta sfatul sefului sau de la Guvern, Victor Ponta – de profesie procuror – care l-a trimis urgent la Parchet.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.