56 de percheziţii la contrabandişti de motorină

DIICOT percheziţionează, joi, 56 de domicilii şi sedii ale unor firme din judeţele Iaşi, Bacău, Prahova, Bistriţa Năsăud şi Constanţa, într-o operaţiune de destructurare a unui grup infracţional organizat, format din 35 de persoane care comercializau ilegal motorină. Grupul acţiona pe raza judeţelor Iaşi şi Bacău şi era specializat în contrabandă cu produse petroliere, evaziune fiscală şi spălare de bani. La audieri vor fi duse toate cele 35 de persoane, urmând a se lua măsurile legale – reţinere şi arestare.

Membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând 32 de societăţi comerciale pentru efectuarea de operaţiuni ilegale cu produse petroliere, informează DIICOT.

Ca mod de operare, învinuiţii au derulat operaţiuni de import din Belarus în România de produse petroliere accizabile – motorina, declarate vamal de către importator ca fiind combustibil pentru încălzit, în scopul sustragerii de la plata accizelor şi taxelor vamale datorate statului.

Potrivit DIICOT, liderii grupării, prin intermediul a 7 firme din Bacău, Iaşi şi Bucureşti, au comercializat fără documente legale importante cantităţi de motorină. Societăţile comerciale în cauză au înregistrat achiziţii şi, respectiv, livrări fictive de combustibil lichid uşor – C.L.U. şi motorină, de la şi către firme tip fantomă.

În aceasta modalitate au fost introduse în ţară 3.500 tone de motorină, iar prejudiciul adus statului ca urmare a neplăţii taxelor aferente este estimat la 1.500.000 de euro.

Percheziţiile au fost efectuate de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi si BCCO Bacău. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI şi DOS.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.