Berlusconi, condamnat

Fostul premier italian Silvio Berlusconi (foto alături de Sorin Oprescu, anul trecut, când a efectuat o vizită oficială în România şi a primit de la primarul general o monografie a Bucureştiului, dar s-a întîlnit şi cu fostul premier Emil Boc şi cu preşedintele Traian Băsescu) a fost condamnat vineri, în primă instanţă, la 4 ani de închisoare cu executare, pentru fraudă fiscală în cazul Mediaset. Sentinţa a fost redusă la 1 an, în virtutea unei legi de amnistiere adoptată în 2006 de fostul Guvern de stânga pentru reducerea numărului deţinuţilor. Pedeapsa îi interzice însă exercitarea oricărei funcţii publice timp de 3 ani, a anunţat Tribunalul din Milano, dar sentinţa nu este definitivă, avocaţii lui anunţând că vor face apel.

Tribunalul l-a mai condamnat pe Berlusconi şi pe ceilalţi inculpaţi în acest proces la plata a 10 milioane de euro către fiscul Italian.

La fel ca fostul premier român Adrian Năstase, Berlusconi s-a ascuns după imunitatea parlamentară şi a tras de proces cât a putut. Însă a venit şi la el scadenţa.

Pe acelaşi model, fostul premier italian a reclamat că este o sentinţă politică. “Este o sentinţă politică, incredibilă şi intolerabilă. Este clar un verdict politic, aşa cum au fost toate procesele inventate la adresa mea”, a declarat Berlusconi.

În procesul Mediaset, „mogulul” Silvio Berlusconi este acuzat că a umflat în mod artificial costurile de achiziţie ale drepturilor de difuzare a unor filme, cumpărate de la grupuri americane de societăţi fictive care îi aparţineau, pentru a le revinde imperiului său audiovizual Mediaset.

Grupul a mai constituit fonduri negre în străinătate şi şi-a redus câştigurile în Italia pentru a plăti impozite mai mici.

În rechizitoriul său din luna iunie, procurorul Fabio De Pasquale a cerut o condamnare de 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru fostul premier, afirmând că preţul drepturilor de difuzare a unor filme cumpărate de Mediaset au fost umflate cu 368 de milioane de dolari în perioada 1994-1998, în timp ce între anii 2001 şi 2003 suma s-a ridicat la 40 de milioane de euro.

Procesul a început acum 6 ani, însă a fost suspendat în numeroase rânduri, ultima dată în aprilie 2010, după adoptarea unei legi care i-a acordat lui Silvio Berlusconi imunitate penală timp de 18 luni. Prima audiere după reluarea procedurii a avut loc în februarie. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.