Pana la 5 milioane de euro pentru formare profesionala

Cu totii recunoastem ca omul reprezinta cea mai importanta resursa de care dispune o companie. Cu ajutorul propriilor angajati si al colaboratorilor, reusim sa avem rezultate exceptionale, sa ne marim cota de piata, sa crestem cifra de afaceri si profitul!

Pentru dezvoltarea resurselor umane sunt disponibile finantari nerambursabile ce pot fi accesate de: asociatii profesionale, organizatii patronale, ONG-uri, furnizori de orientare si consiliere in cariera. Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane este cel prin care se deruleaza linia de finantare ce vizeaza accesul si participarea la formarea profesionala continua a angajatilor din toate sectoarele economice (cu exceptia administratiei publice si educatiei), pentru asigurarea corelarii invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii. Durata de implementare a unui proiect poate fi cuprinsa intre minim 6 luni si maxim 3 ani, iar valoarea totala eligibila a proiectului poate fi cuprinsa intre 500.000 euro si 5 milioane euro.

Contributia solicitantului la valoarea totala eligibila a proiectului este de doar 2% (in cazul persoanelor juridice de drept privat fara scop patrimonial -ex.: ONG-uri) si de 5% (in cazul persoanelor juridice de drept privat cu scop patrimonial). De asemenea, se beneficiaza si de o prefinantare a cheltuielilor eligibile din proiect, ce poate ajunge pana la 30%.

Activitati eligibile

Activitatile eligibile ce pot fi derulate in cadrul proiectelor cu ajutor financiar nerambursabil ce vizeaza accesul angajatilor la formare profesionala sunt:

– participare la programe de formare profesionala autorizate, desfasurate in Romania sau in UE, pentru dobandirea unei calificari sau pentru recalificare (este exclusa specializarea sau perfectionarea);

– validarea si certificarea competentelor profesionale dobandite in alte contexte decat cele formale;

– informare cu privire la oportunitatile si modalitatile de calificare/recalificare a persoanelor angajate;

– elaborare programe de formare profesionala continua pentru calificarea si/sau recalificarea angajatilor din sectoarele economice eligibile (elaborare materiale-suport pentru invatare, pentru programele de formare profesionala implementate, pentru activitatea de consiliere si orientare profesionala);

– furnizarea serviciilor de informare, consiliere si orientare profesionala;

– schimburi de experienta si diseminare de bune practici in consiliere si orientare profesionala.

Un avantaj considerabil pentru intreprinderea ai carei angajati vor fi calificati/recalificati consta in faptul ca se acorda subventii lunare pentru angajatii care participa la programele de calificare/recalificare, in perioada in care angajatul participa la programele de formare profesionala.

Cheltuieli acoperite

In cadrul unui proiect derulat cu finantare europeana pentru dezvoltarea resurselor umane, sunt acoperite urmatoarele tipuri de cheltuieli:

1. Cheltuieli cu personalul implicat in implementarea proiectului

2. Cheltuieli cu cazarea, transportul si diurna

3. Cheltuieli pentru derularea proiectului (servicii de sonorizare; traducere si interpretare; prelucrare date; intretinere, actualizare si dezvoltare aplicatii informatice; achizitionare de publicatii, materiale consumabile, inchiriere locatii/bunuri; rate de leasing; utilitati; servicii de administrare a cladirilor; servicii de intretinere si reparare echipamente/mijloace de transport; arhivare documente; amortizare active; cheltuieli financiare si juridice/notariale)

4. Cheltuieli aferente activitatilor subcontractate (externalizate), pentru care beneficiarul nu are expertiza necesara

5. Taxe de certificare/evaluare/acreditare/autorizare

6. Subventii/premii/burse

7. Mobilier, aparatura, birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale; Constructii – reabilitare/modernizare cladiri; instalatii tehnice.

Orice proiect ce beneficiaza de finantare europeana are obligatia realizarii de cheltuieli privind informarea si publicitatea finantatorilor si a organismelor nationale prin care se deruleaza proiectele.

In 2010, sesiunea depunerilor de proiecte se va deschide in cursul lunii noiembrie si se va inchide in decembrie, asa incat pentru cei care au identificat o oportunitate in cadrul acestor tipuri de finantari nerambursabile, termenul limita impune luarea unei decizii cat mai repede posibil.

Articol realizat de firma de consultanta BEPA Advisors Bucuresti

Diana PARIZIANU

www.bepa.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.