Catastrofa si la Bac-ul de toamna. Universitatile raman in brate cu locurile cu taxa

 

Catastrofa din vara s-a repetat si la a doua sesiune a bacalaureatului: numai 16,06% dintre elevi au promovat, adica 2 din 10 candidati. S-au inscris 110.708 absolventi de liceu, s-au prezentat 91.060 dintre ei, 410 au fost eliminati si 17.778 au luat note de trecere. Mult prea putini pentru suta de mii de locuri cu taxa infiintate de universitatile de stat. Conducerile acestor institutii s-au vazut in situatia de a renunta la aceasta practica de concurenta neloiala fata de universitatile private. Pentru ca, fiind finantate de stat, institutiile de invatamant superior ar fi trebuit sa se limiteze la locurile fara taxa, si nu sa incerce, dintr-o lacomie crescuta an de an, sa falimenteze universitatile private.

 

Rezultatele din sesiunea august-septembrie confirma, pentru cine se mai indoia, faptul ca elevii erau nepregatiti si ca la sesiunea din iunie-iulie – cu cea mai slaba rata de promovare din ultimii 20 de ani, de 45,72% – nu s-a produs un accident. Obisnuinta de a ne fura caciula este o era incheiata, iar elevii vor invata sa ia note pe merit.

La aceasta sesiune, cei mai multi dintre promovati – adica 14.527 – au obtinut medii intre 6 si 6,99, alti 2.889 au avut medii intre 7 si 7,99, numai 352 – medii intre 8 si 8,99, iar 10 au avut medii intre 9 si 9,99. Niciun candidat nu a obtinut media 10. Rezultatele finale, dupa solutionarea contestatiilor, vor fi afisate in 7 septembrie.

In anii trecuti, rata de promovare era ridicata in ambele sesiuni, astfel ca universitatile de stat aveau suficienti “clienti” pentru locurile cu taxa. Anul acesta insa, invatamantul superior trebuie sa se reorganizeze vrand-nevrand, dupa ce nu li s-au ocupat nici locurile finantate de la buget. In aceasta toamna, potrivit Legii educatiei nr. 1/2011, universitatile vor fi clasificate in universitati centrate pe educatie, universitati de educatie si cercetare stiintifica si universitati de cercetare avansata si educatie. Universitatile centrate pe educatie vor primi locuri bugetate la licenta si, in cazul in care au programe de master de calitate, vor primi si un anumit numar de locuri pentru master, insa directionate strict catre programele de master de calitate, nu si catre cele slabe. Universitatile de educatie si cercetare stiintifica vor primi locuri bugetate la licenta si la master, pe care le vor distribui cum cred ele ca este util.

 

O tara plina de licentiati sau masteranzi incompetenti

Locurile la studiile de doctorat vor primi doar in domeniile performante. Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, a anuntat ca va impune distribuirea locurilor bugetate la doctorat celor mai performanti cercetatori “si nu pe criterii de cumetrii”. In paralel, ministerul va optimiza si resursele pentru indeplinirea misiunii specifice fiecarei univeristati. “Ar fi nefiresc sa finantam de la stat o universitate care sa organizeze programe doctorale intr-un domeniu in care nu are expertiza. Nu mai avem voie sa vindem iluzii din care, cand ne trezim, descoperim o tara plina de licentiati sau masteranzi incompetenti\”, a mai adaugat ministrul.

 

Profesorii, cel mai bine platiti pe ora de lucru

Rezultatele slabe la Bac solutioneaza si o problema delicata pentru coalitia la guvernare. Astfel, mult ceruta crestere a salariilor cadrelor didactice se dovedeste nefondata. Timp de 12 ani, cei aproape 100.000 de elevi care au esuat la examenul de maturitate nu au acumulat nimic din disciplinele studiate, atat timp cat notele lor s-au situat sub 5, iar multi au dat foaia goala. Nu este numai vina lor, ci in primul rand a dascalilor, care i-au trecut clasa – de multe ori cu note mari – creandu-le iluzia ca prin hotie vor reusi in viata. Or, in urma catastrofei de la Bac, ar fi absurd ca profesorilor sa li se mareasca salariile.

De altfel, presedintele Traian Basescu a afirmat, dupa prima sesiune a examenului de bacalaureat, ca profesorii sunt printre angajatii cel mai bine platiti pe ora de lucru. “Stiu povestea: dati-ne bani mai multi si vom fi profesori mai buni. Spun si eu: deocamdata, cadrele didactice, pe ora de lucru, sunt printre cei mai bine platiti din Romania. Si eu as vrea sa lucrez 16 ore (pe saptamana, n. red.) si sa mai fac si meditatii pe urma\”, a spus Basescu.

Cat despre rezultatele la Bac, seful statului a spus ca acestea corespund evaluarii facute in urma cu trei ani de Comisia prezidentiala pentru Educatie, iar \”As spune un lucru simplu: daca cititi raportul comisiei prezidentiale pentru Educatie, veti constata ca asta era evaluarea de acum trei ani. S-a tergiversat mult introducerea noii legi a Educatiei. Reforma Marga a fost un mare esec si rezultatele s-au vazut dupa vreo zece ani. Desfiintarea liceelor profesionale, scoaterea tehnicienilor din sistemul de invatamant a fost o mare eroare. Mi-aduc aminte ca m-am batut atunci ca se desfiintau si liceele care tineau de Ministerul Transporturilor, cele de Cai Ferate, de Aviatie, liceele auto, de plangeam eu ca nu se mai fac tinichigii si mecanici auto. A fost o mare eroare, si acum vedem rezultatele. Noua lege trebuie aplicata cu toata fermitatea, si trebuie sa gasim formule sa dam o sansa acestor copii\”, a spus presedintele Basescu.

Seful statului a completat ca elevii ar trebui sa inteleaga ca nu se mai poate lua examenul de bacalaureat copiind. \”Am avut doua socuri in aceasta vara – bacalaureatul si definitivatul (titularizarea, n. red.)\”, a adaugat el. Presedintele s-a referit si la examenul de titularizare a profesorilor, pentru ca rezultatele sunt relevante pentru nivelul de astazi al educatiei: 70% dintre candidati au picat la prima sesiune.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.