Ani grei de închisoare pentru „Lotul Electrica”: 17 condamnaţi, inclusiv foşti directori, acuzaţi de corupţie

Instanţa supremă a condamnat miercuri definitiv, la pedepse între 3 şi 7 ani de închisoare, foşti directori ai societăţii Electrica Banat, judecaţi pentru fapte de corupţie. Fostului director general al Electrica SA, Lucian Silviu Boghiu, şi el acuzat de aceleaşi fapte, a fost achitat, pentru neparticipare la comiterea infracţiunilor. Cea mai mare pedeapsă, de 8 ani de închisoare, a primit omul de afaceri Vasile Croitoru, care a beneficiat ilegal de contracte de la Electrica. În total, Lotul Electrica a avut 24 de inculpaţi, 17 dintre ei fiind condamnaţi la închisoare cu executare, 2 la închisoare cu suspendare, 4 au fost achitaţi – 3 pentru că li s-au prescris faptele -, iar unul a murit. Procesul a început în 2005 şi a durat 6 ani şi câteva luni.

Practic, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au menţinut, după 1 an, condamnările şi achitările stabilite de Curtea de Apel Timişoara, respingând toate recursurile formulate. CA Timişoara desfiinţase sentinţa Tribunalului Timişoara, pronunţată în 29 aprilie 2011, înlăturând sporul de pedeapsă aplicat condamnaţilor (pornind de la câteva luni şi ajungând la 2 ani).

Iată sentinţa definitivă:

Condamnări la închisoare cu executare:

  • 7 ani pentru Viorel Dan, fostul director al Societăţii de Întreţinere Servicii Energetice Electrice (SISEE) Banat, acuzat de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi spălare de bani.
  • 6 ani pentru Ioan Livius Milea, fostul director al Electrica Banat, acuzat de luare de mită, 6 ani pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi 3 ani pentru spălare de bani.
  • 5 ani pentru Gheorghe Erimescu, fostul director comercial al Enel Electrica Banat, acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi instigare la fals intelectual în formă continuată.
  • 5 ani pentru Crudu Iulia Anca, fostă angajată a Electrica Banat, acuzată de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, instigare la fals intelectual în formă continuată, fals intelectual în formă continuată
  • 5 ani pentru Sorin Boc, fostul director economic al societăţii, acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, instigare la fals intelectual în formă continuată, fals intelectual în formă continuată
  • 8 ani pentru Vasile Croitoru, om de afaceri care a beneficiat de contractele ilegale încheiate cu Electrica, acuzat de luare de mită în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
  • 5 ani pentru Costică Stoica Kaizer, acuzat de complicitate la abuz în serviciu
  • 5 ani pentru Vasile Călin, acuzat de complicitate la abuz în serviciu
  • 5 ani pentru Ioan Spiridon, acuzat de complicitate la abuz în serviciu
  • 3 ani pentru Gigel Căpitanu, acuzat de asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni
  • 4 ani pentru Gheorghe Dumitru, acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni
  • 3 ani pentru Petre Neacşu, acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni
  • 3 ani pentru Paul Gălăţanu
  • 3 ani pentru Ionel Pintilie
  • 3 ani pentru Sorin Marius Spârghez
  • 2 ani pentru Dănuţ Feraru, condamnat pentru evaziune fiscală
  • 3 ani pentru Daniel Ioan Staicu, acuzat de complicitate la spălare de bani.

Condamnări cu suspendare:

  • 1 an pentru Cornelia Şerban, cu termen de încercare 3 ani, acuzată de fals intelectual
  • 2 ani pentru Emanuel Soroiu, comisar la Garda Financiara, acuzat de trafic de influenţă.

Achitări:

Fostul director general al Electrica SA, Silviu Lucian Boghiu, a fost achitat. El a fost acuzat de fapte de corupţie (instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, luare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, spălare de bani, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată).

Victor Budăcan, Robert Pitel şi Ioan Tănăsescu, acuzaţi de fals intelectual, luare de mită şi favorizarea infractorului, au fost şi ei achitaţi, întrucât faptele lor, de asemenea, s-au prescris.

Totodată, Curtea de Apel a încetat procesul penal pornit împotriva lui Dănuţ Feraru, pentru fapta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, favorizarea infractorului, evaziune fiscală, fals intelectual la legea contabilităţii, după ce s-a constatat decesul acestuia.

În judecată 6 ani

Dosarul Electrica Banat a fost deschis în vara anului 2005 de procurorii DNA Timişoara, iar cei 24 de inculpaţi – printre care directori, contabili, oameni de afaceri, precum şi un comisar al Gărzii Financiare – au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, în luna octombrie din acelaşi an.
Prin fapte de coruptie, aceştia au prejudiciat bugetul Electrica cu aproape 7 milioane de euro.

Printre persoanele arestate atunci a fost şi directorul general al Electrica SA, Silviu Lucian Boghiu. Procurorii DNA au susţinut că Boghiu i-a determinat pe angajaţi din subordinea sa, directori la Electrica Banat, să cumpere produse electronice contrafăcute la preţuri supraevaluate. Aceste produse au fost cumpărate de la oameni de afaceri din Bucureşti, Cluj şi Argeş.

Anchetatorii au mai susţinut că Boghiu a primit drept mită un autoturism Audi în valoare de 2,5 miliarde de lei vechi.

Principalul colaborator pentru aceste afaceri a fost Vasile Croitoru.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.