CCR: Danileţ a fost revocat neconstituţional din CSM. El şi Alina Ghica vor reveni în funcţie

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis joi, cu majoritate de voturi, că judecătorul Cristi Danileţ (cu cămaşă albă în foto) a fost revocat neconstituţional din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Danileţ fusese revocat în 26 februarie, odată cu judecătoarea Alina Ghica, la cererea mai multor judecătorii din ţară, care însă nu au precizat faptele concrete de care cei doi se fac vinovaţi. Ambii au atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti.

În cazul Alinei Ghica, colegele sale de la Curtea de Apel Bucureşti s-au abţinut să judece acţiunea, astfel că judecătoarea a fost nevoită să ceară strămutarea dosarului.

În dosarul lui Cristi Danileţ, Curtea de Apel Bucureşti a admis, în 18 martie, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de acesta. Danileţ a susţinut că Art. 55 din Legea 317/2004 privind funcţionarea CSM încalcă prevederile constituţionale privind statutul judecătorului, dreptul la apărare şi atribuţiile CSM.

Şi iată că  CCR a confirmat acest lucru, joi, astfel că Danileţ va reveni în funcţie, el fiind doar suspendat în această perioadă. La fel, şi Alina Ghica.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, admite excepţia de neconstituţionalitate şi constată că dispoziţiile art.55 alin. (4) şi (9) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sunt neconstituţionale. Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.

Potrivit Art. 55, alin. 4 din Legea 317/2004, “membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor”.

Alineatul 9 al Art. 55 prevede că “în termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale prevăzute la alin. (4), Plenul CSM dispune revocarea din funcţie a membrului ales. Dispoziţiile art. 57 alin. (2) se aplică în mod corespunzător”.

Legea CCR va fi modificată

Acum, Legea 317/2004 va trebui pusă în concordanţă cu decizia CCR, astfel că, după publicarea motivării, va ajunge în Parlament pentru nmodificare.

Revocarea din Secţia de judecători a CSM a lui Cristi Danileţ şi a Alinei Ghica a survenit la solicitarea Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), care a cerut judecătoriilor din ţară să voteze împotriva celor doi. Totul a pornit în 4 ianuarie, când ei au votat ca Oana Schmidt Hăineală să devină preşedinte al CSM.

Imediat, o întreagă desfăşurare de forţe s-a pornit împotriva celor doi judecători, iar în final, peste aproape două luni, trei sferturi dintre judecătorii votaseră pentru revocare. Însă “vina” celor doi a rămas o enigmă. Cum ei au atacat în justiţie revocarea, au fost doar suspendaţi din funcţie, însă AMR a cerut în repetate rânduri să se declanşeze “imediat” procedurile de asigurare a interimatului celor două locuri din CSM, înainte de sentinţa definitivă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.