UPDATE! Liderul galeriei steliste, condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare. Vezi cele 33 de pedepse din Dosarul Sportivilor

Gheorghe Mustaţă, liderul galeriei steliste, a fost condamat, vineri, la 7 ani şi 6 luni de închisoare, în Dosarul Sportivilor, în care a fost judecat alături de 41 de persoane pentru iniţiere sau constituire a unei grupări infracţionale care acţiona în mod coordonat în scopul comiterii de infracţiuni grave specifice criminalităţii organizate – şantaje sub forma taxelor de protecţie, tentative de omor, tâlhării, vătămări corporale “la comandă”, recuperarea de datorii reale sau pretinse, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, violare de domiciliu, etc. -, obţinând astfel beneficii materiale şi financiare. Sentinţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti (CAB) prevede majorarea pedepselor unora din inculpaţi ce fuseseră pronunţate de instanţa Tribunalului Bucureşti. Nici acest vedict nu este definitiv, ci poate fi contestat la instanţa supremă.

UPDATE 2 octombrie 2014: ÎCCJ a menţinut pedepsele pdecise de CAB, astfel că Mustaţă va ispăşi 7 ani şi 6 luni de închisoare, Emil Mircea Băluș (zis “Mircea Nebunul”), 8 ani închisoare, iar Nicușor Dumitrescu (zis “Bibiloi”), tot 8 ani de detenție.

Uurmătorii membri ai clanului “Sportivilor” au fost condamnați la câte 4 ani închisoare cu executare: Robert Florin Nica, Alexandru Dinu (zis “Alin Boxeorul” sau “Pitbull”), Radu Cristian Roșca, Daniel George Albu, Alecu Tudor (zis “Joe”), Florian Dragomir (zis “Papagalul”).

Alți inculpați în dosar au primit pedepse de 3 ani închisoare cu executare.

Procurorii DIICOT i-a trimis în judecată în septembrie 2006, sub acuzaţiile de tâlhărie, tentativă de omor, crimă organizată, șantaj, ultraj, fiind suspectați şi că au preluat în Capitală afacerile ilegale ale clanului “Cămătaru”.

De asemenea, gruparea a fost implicată, în perioada 2003 – 2006, în mai multe incidente violente în care s-a folosit și armament, victime fiind atât membri ai lumii interlope bucureștene, cât și alte persoane care desfășurau activități ce se intersectau sub o formă sau alta cu sfera lor de interese.

Anchetatorii au constatat că niciunul dintre membrii grupării nu avea un loc de muncă, dar beneficiau de resurse materiale importante, obținute prin șantaj sau cămătărie.

CAB a admis apelul procurorilor DIICOT, a desfiinţat în parte sentinţa Tribunalului Bucureşti şi, rejudecând, a majorat pedepsele mai multor inculpaţi, dar a şi admis apelurile formulate de unii dintre ei.

În total, sunt 33 de condamnări, pentru restul inculpaţilor până la 41 intervenind prescrierea faptelor.

Astfel, Gheorghe Mustaţă, condamnat de Tribunalul Bucureşti, în luna mai 2011, la 3 ani de închisoare, a primit acumo pedeapsă mai mare cu 4 ani şi 6 luni, pentru complicitatela tentativa la omor calificat din 6 ianuarie 2004 asupra lui Zamfir Giuseppe Stelian, dar şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, complicitate la şantaj şi infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti îl achitase pe Gheorghe Mustaţă pentru săvărşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat şi pentru complicitate la tentativa la omor calificat.

În schimb, au fost condamnaţi la 8 ani de închisoare Emil Mircea Băluş, zis “Mircea Nebunul”, pentru tentativă la omor calificat din 6 ianuarie 2004 asupra lui Giuseppe Stelian Zamfir (după ce iniţial primise o pedeapsă de 5 ani de închisoare), şi Nicuşor Dumitrescu, zis “Bibiloi”, care primise 4 ani pentru aceeaşi infracţiune.

Un alt inculpat din dosar, Ion Anghel, zis “Coco Anghel”, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la şantaj. De asemenea instanţa a încetat procesul penal faţă de acesta pentru infracţiunea de şantaj, lovire sau alte violenţe, ultraj şi infracţiunea de complicitate la şantaj pentru că acestea s-au prescris. Iniţial, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Ion Anghel la 1 an de închisoare.

Totodată, le-au fost majorate pedepsele la 4 ani de închisoare inculpaţilor Robert Florin Nica, Alexandru Dinu, zis “Alin Boxeorul” sau “Pitbull”, Radu Cristian Roşca, Daniel George Albu, Alecu Tudor, zis “Joe”, Florian Dragomir, zis “Papagalul”, Bogdan Dumitrache, zis “Crocodilul”, şi Ion Grigore, zis “John”.

Instanţa i-a mai condamnat pe Stelian Rafael Palanita, zis “Mutu”, la 3 ani şi 6 luni, pe Cornel Schuster, zis “Robert Boxerul”, Octav Demirel Popescu, Emil Gabriel Iordache, zis “Gabi Cioară”, şi Marius Voinea, la câte 3 ani, iar pe Adrian Alexandru Belu, zis şi “Adrian Cereale”, la 2 ani.

Ion Cătălin Părpălea, zis “Parceac”, a fost condamnat, în urma deciziei CAB, la pedeapsa finală de 9 ani de închisoare, iar Ion Viorel Spânu, la 7 ani şi 8 luni.

Dumitru Stanciu, zis “Titi Dumnezeu”, inculpat şi parte vătămată, va executa 3 ani de închisoare pentru denunţ calomnios, în timp ce Florin Marin, zis “Bulgaru”, şi Gheorghe Savu, de asemenea părţi vătămate şi inculpaţi, au primit pedepse de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj.

Pe Licuţă Udilă, achitat iniţial, instanţa l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru ultraj. De asemenea, au primit pedepse de câte 2 ani cu suspendare Jenică Marin, Mihai Marin şi Toni Cziszer, şi de un an cu suspendare Bogdan Mihai Cicu şi Daniel Laurenţiu Ilie.

Pedepse de câte 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare au primit Daniel Neacşu, zis “Dan Cioară”, Simona Ciulvau, Corina Gabriela Alexandrescu şi Mădălina Constanţa Topoloagă, fostă Cucoş. Cristian Zolly Tulbure a primit 6 luni cu suspendare pentru mărturie mincinoasă.

Prescrierea unor pedepse

Pentru George Mihai Mitrea, Paul Paraschiv, Florian Gheorghe, zis “Aladin”, Dorel Nicolae Benga şi Ionuţ Greci, instanţa CAB a dispus încetarea procesului penal pentru şantaj, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale.

Şi pentru Marian Nicolae Gheorghe, Paul Cezar Florea şi Gherghina Anghel, instanţa a dispus încetarea procesului penal pentru complicitate la şantaj, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale.

Pentru Răducu Valentin Mirea şi Daniel Tudor a încetat procesul penal pentru fals intelectual, ca şi pentru Nicuşor Măroiu, trimis în judecată pentru ultraj şi loviri sau alte violenţe.

Totodată, instanţa a dispus ca Băluş, Dumitrescu şi Mustaţă să-i plătească părţii vătămate Zamfir Giuseppe Stelian 25.000 de lei daune morale.

De asemenea, Anghel, Albu, Nica şi Măroiu trebuie să-i plătească lui Claudiu Gabriel Caracaş 3.000 de lei în solidar. Neacşu, Belu, Dragomir, Iordache şi Roşca trebuie să plătească în solidar 6.000 de euro către Anton Palanceanu.

Clanuri mafiote

Acuzaţii din acest dosar au fost trimişi în judecată în septembrie 2006 de procurorii Parchetului instanţei supreme. Potrivit Ministerului Public, gruparea a fost iniţiată de persoane care s-au aflat în anturajul reţelei infracţionale conduse de fraţii Ion şi Vasile Balint, aşa numitul clan al Cămătarilor, şi a acţionat în perioada 2003 – 2006.

Procurorii DIICOT au stabilit că membrii grupării au fost implicaţi în mai multe incidente violente, făcând uz şi de armament, victime fiind fie rivali ai acestora – membri ai lumii interlope bucureştene care nu au acceptat înţelegerile cu privire la împărţirea zonelor de influenţă, fie alte persoane care desfăşurau activităţi ce se intersectau, sub o formă sau alta, cu sfera lor de interese. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.