UPDATE 2! Dinel Staicu, ARESTAT pentru dare de mită în dosarul judecătoarei Cîrstoiu. „Este vorba despre 1,5 milioane de euro, nu doar de 1 milion”, susţine el

Dinel Staicu a fost reţinut marţi, după 6 ore de audiere la DNA, şi arestat preventiv, miercuri. El a declarat, înainte de a intra în sediul DNA, că fratele său “vrea să recunoască totul”, respectiv că a dat mită „1,5 milioane de euro, nu doar 1 milion”, prin intermediul avocatelor şi că el cer să fie arestat preventiv în dosarul de corupţie al judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit DNA, omul de afaceri este urmărit penal pentru dare de mită, alături de fratele său, Marian Staicu, acuzat de complicitate la dare de mită. Judecătoarea Cîrstoiu şi fiul ei complice sunt arestaţi preventiv, din 9 august, iar în motivarea instanţei se arată că avocata magistratei ceruse, iniţial, 2,5 milioane de euro şpagă de la fratele lui Dinel Staicu.

UPDATE 2, miercuri, 14 august: Dinel Staicu şi contabila sa, Carmen Ioana Popescu, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile pentru că i-au dat mită judecătoarei Veronica Cîrstoiu.

UPDATE 1, ora 17.30: “Procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore şi au pus în mişcare acţiunea penală faţă de Dinel Staicu, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, şi faţă de Carmen Ioana Popescu (contabila lui Staicu, n.r.), în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la infracţiunea de dare de mită”, se arată într-un comunicat al DNA. 

Cei doi inculpaţi vor fi prezentaţi miercuri, cu propunere de arestare preventivă, Curţii de Apel Bucureşti.

DNA anunţă, totodată, extinderea cercetărilor în dosarul judecătoarei Cîrstoiu Veronica, prin începerea urmăririi penale şi faţă de următoarele persoane:

– STAICU DINEL, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de dare de mită

– STAICU MARIAN, fratele omului de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de complicitate la infracţiunea de dare de mită

– POPESCU CARMEN IOANA, în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de complicitate la infracţiunea de dare de mită

– DINIŞOARĂ COSTINEL, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de complicitate la infracţiunea de dare de mită

– BUTARU – NISTOR IONUŢ – CĂTĂLIN, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de complicitate la infracţiunea de dare de mită.

“Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada august 2011 – februarie 2012, învinuitul Staicu Dinel, atât în mod direct, cât şi cu ajutorul fratelui său, învinuitul Staicu Marian și a învinuitei Popescu Carmen Ioana, a promis suma de 1.500.000 euro, iar ulterior, prin medierea persoanelor anterior menţionate, precum şi a învinuiţilor Dinişoară Costinel şi Butaru – Nistor Ionuţ – Cătălin, a dat suma de 1.200.000 euro inculpatei Cîrstoiu Veronica, judecător la Curtea de Apel Bucureşti”, precizează DNA.

“Promisiunea şi darea acestor foloase s-a realizat pentru ca inculpata Cîrstoiu Veronica, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală şi membru al completului care a fost învestit să soluţioneze dosarul având ca obiect contestaţia în anulare formulată de Staicu (fost Nuţu) Dinel, să pronunţe o hotărâre favorabilă acestuia”, se adaugă în comunicat.

Fratele lui Dinel Staicu, Marina Staicu, este arestat preventiv din 28 martie, într-un alt dosar de corupţie: cel al judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti Viorica Dinu şi Antonela Costache, arestate şi ele din 15 martie, tot pentru şpagă, şi trimise în judecată în 8 august, alături de 22 de complici.

Staicu: “Este o megaescrocherie”

Înainte de a intra în sediul DNA, Dinel Staicu a declarat: “Nu este ceea ce aţi dat dvs. până acum în presă că este cea mai mare mită. Este o megaescrocherie. Două din cei 20 de avocaţi pe care i-am avut în decursul celor doi ani au ştiut să-l mâne pe fratele meu începând de la 100.000 de euro până la 1,5 milioane euro. Ambele avocate au dosare de înşelăciune.(…) Aseară am primit bilet de la frate, printr-o altă avocată, şi mi-a spus că el vrea să recunoască tot şi că e bine să ştiu şi eu tot adevărul. Mi-a spus că nu e vorba nici de 500.000, nici 1,2 milioane şi că e vorba de 1,5 milioane”.

El şi-a exprimat însă îndoiala că judecătoarele ar fi primit şpaga, ci că „avocatele şi-au tras peste 1,3 milioane din cei 1,5 milioane”

„Eu mă îndoiesc că aceşti bani au ajuns la judecătoare. Dacă ei (avocaţii, n.r.) aveau o relaţie cu judecătorul nu trenau – „stai că la termenul următor”. Ei primeau banii, ei dădeau înapoi (…) dar de fiecare dată ei creşteau scara valorii mitei şi, astfel, s-a ajuns la 1,5 milioane euro. (…) Mă aştept să fiu arestat şi chiar şi eu voi cere să fiu arestat”, a adăugat el.

Dinel Staicu a mai spus că nu a ştiut că, la fiecare termen de judecată, în fiecare lună, avocatele cereau sume de bani, spunând că îl vor scăpa din arest.

Pe de altă parte, el a arătat că, în perioada cât a fost arestat, fratele lui i-a patronat firmele şi de acolo ar fi dat şpăgile.

“Suma de 1,5 milioane euro a fost dată: 1,2 milioane euro înainte de 22 februarie şi 350.000 de euro după momentul 22 februarie, pe bază de contract, pe bază de facturi, la acelaşi avocat”, a mai precizat Dinel Staicu.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, la sfârşitul săptămânii trecute, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, pentru luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă în dosarul privind o mită de peste un milion de euro.

Şpaga a fost primită în mai multe tranşe, de la „persoane interesate în soluţionarea favorabilă a unor dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată, prin intermediar”.

„În 8 august, una din tranşele de bani, în cuantum de 50.000 euro, a fost primită de Florin Cergan pentru a o remite mamei sale Veronica Cîrstoiu. Aceasta, la rândul său, potrivit înţelegerii cu persoanele implicate şi interesate, urma să transmită această tranşă unuia dintre judecătorii învestiţi cu judecarea uneia dintre cauzele respective”, arăta DNA într-un comunicat, la data respectivă, precizând că „procurorii, cu această ocazie, au procedat la constatarea infracţiunii flagrante”.

Amintim că magistrata Cîrstoiu a făcut parte din completul de judecată care i-a anulat lui Dinel Staicu condamnarea la 7 ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.