UPDATE! Chiuariu şi Nagy află astăzi dacă merg la închisoare în dosarul “Poșta Română”

Instanța supremă va pronunța, astăzi, sentinţa finală în dosarul “Poșta Română”, în care Tudor Chiuariu și Zsolt Nagy, foști miniștri în Guvernul Tăriceanu, au scăpat în noiembrie 2012 cu o achitare – primul – şi cu o condamnare cu suspendare – al doilea. În 13 ianuarie a.c., Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a terminat de judecat dosarul. Inculpaţii și-au susținut nevinovăția și au cerut instanței să fie achitați. Procurorul de ședință al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a solicitat însă instanţei condamnarea acestora pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată, în limitele speciale prevăzute de legea penală: între 5 și 15 ani de închisoare.

UPDATE ora 17.40: Chiuariu a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, iar Nagy, la 4 ani de închisoare, tot cu suspendare. Datalii AICI.

Potrivit DNA, în perioada 2005 – 2007, printr-un șir de acte nelegale, reprezentanții Poștei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului român în cea privată a companiei Imopost Developments SA, demers în care au fost implicați cei doi miniștri, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a favoriza societatea prin schimbarea situației juridice a imobilului.

Prejudiciu de 8,6 mil. euro

Astfel, Tudor Chiuariu este acuzat că, în calitate de ministru al Justiției, prin încălcarea obligațiilor prevăzute de actele normative, a avizat proiectul HG nr. 377/2007, consfințind definitiv transferarea imobilului din Calea Victoriei nr. 133-135, Bucureşti, în patrimoniul societăţii amintite. DNA a calculat un prejudiciu de 8,6 milioane euro cauzat statului român.

Totodată, demnitarul a ignorat faptul că angajații Direcției de avizare acte normative din, cadrul MJ, au emis aviz negativ.

Tudor Chiuariu a fost deferit justiţiei, împreună cu Zsolt Nagy, fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, pentru infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial.

Achitare şi condamnări cu suspendare, la instanţa inferioară

În 27 noiembrie 2012, Completul de 3 judecători al ICCJ l-a achitat pe Chiuariu pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, iar pe Nagy l-a condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru neglijență în serviciu.

Totodată, Ioan Folfă, administratorul societății Topcadex 99, a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare.

Alţi 3 inculpaţi, 6 şi 5 ani la închisoare

Însă ceilalţi inculpaţi nu au scăpat de închisoare. Astfel:

Dan Mihai Toader, președinte al CA și director general al Companiei Naționale Poșta Română SA (CNPR), a fost condamnat la 6 ani de închisoare

Emanoil Lepădatu, director economic executiv al CNPR,  a primit 5 ani și 6 luni de închisoare

Andrei Marinescu, director executiv al Direcției de Dezvoltare Strategică al aceleiași CNPR, a fost condamnat la 5 ani de detenție.

De asemenea, ÎCCJ a mai decis atunci restabilirea situației anterioare prin aducerea imobilului din Calea Victoriei nr.133-135, sector 1, București, în proprietatea publică a statului, cu drept de administrare asupra acestuia în favoarea Companiei Naționale Poșta Română.

Decizia a fost atacată cu recurs la completul de 5 judecători al ÎCCJ.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.