Deputaţii tărăgănează ridicarea imunităţii lui Cosma fiul

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis să se reunească abia luni la ora 16.00 pentru a stabili dacă va emite aviz pozitiv pentru ridicarea imunităţii deputatului Vlad Cosma, fiul baronului PSD de Prahova Mircea Cosma, amândoi acuzaţi de DNA că au săvârşit fapte de corupţie. Dacă preşedintele CJ Prahova a fost deja reţinut de procurorii anticorupţie – e drept că nu au reuşit întru totul, pentru că baronului i s-a făcut rău la inimă şi a petrecut noaptea trecută la spital, fiind adus astăzi la prânz cu escortă la Instanţa Supremă pentru a vedea dacă primeşte mandat de arestare -, fiul Cosma, fiind parlamentar, beneficiază de privilegiul de a putea fi apărat de colegi.

Aşa cum ne-au obişnuit aleşii poporului, atunci când Parchetul General cere încuviinţarea începerii urmăririi penale sau arestării unui deputat sau senator cu „greutate” – cazul baronului PSD de Dâmbăviţa Ion Stan, a fostului ministru UDMR Laszlo Borbely sau a foştilor miniştri PNL Victor Paul Dobre şi Varujan Vosganian -, colegii din Cameră fac scut în faţa lui împotriva Justiţiei şi resping cererea.

Când însă este vorba despre un deputat de rând – cazul lui Constantin Coman (PC) de la Buzău –, lucrurile merg strună şi avizul se dă imedat.

Astfel, luni s-ar putea să avem surpriza să constatăm că deputaţii din Comisia juridică au nevoie de 3 zile pentru a studia dosarul – care cuprinde 433 de pagini, cu tot cu stenogramele unor interceptări. Dacă avizul va fi pozitiv, poate apărea un alt hop: înaintea şedinţei plenului – unde cei 205 deputaţi vor vota ridicarea sau nu a imunităţii şpăgarului de 1 milion de euro -, mai întâi se va lua decizia politică în cadrul grupului PSD din Cameră, iar în plen va funcţiona maşinăria de vot.

Coman tatăl şi fiul – primul în calitate de preşedinte al CJ Prahova şi al doilea, de deputat şi de vicepreşedinte al unui partid (PSD) – sunt acuzaţi de procurorii DNA de săvârşirea a câte 3 infracţiuni de trafic de influenţă.

Alături de el este urmărit penal şi reţinut de DNA, cu propunere de arestare preventivă, Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcției Patrimoniu (ce avea în subordine Serviciul Achiziții Publice și Contracte, precum și Serviciul Urmărire Lucrări Publice), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită (3 acte materiale) și abuz în serviciu (3 acte materiale).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.