Popa de la FNI scapă cu 6 ani şi 8 luni de închisoare în loc de 15 ani

Pedeapsa definitivă de 15 ani de închisoare dată lui Nicolae Popa în dosarul prăbuşirii FNI a fost redusă de instanţa de judecată la 6 ani şi 8 luni de detenţie, din care a executat deja 4 ani şi două luni. Judecătoria Giurgiu a admis, luni, o contestaţie din oficiu făcută ca urmare a sesizării Comisiei de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile, constituită la nivelul Penitenciarului Giurgiu, unde este încarcerat Nicolae Popa.

Judecătorul de caz a descontopit pedeapsa de 15 ani de închisoare dată, definitiv, de Instanţa Supremă şi a redus-o la 5 ani de închisoare, pe care a sporit-o cu 1 an şi 8 luni de închisoare.

Astfel, Popa mai are de executat în baza acestei decizii 2, 5 luni şi 16 zile, deoarece a ăspăşit deja 4 ani, două luni şi 14 zile.

Decizia de luni nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare ei către părţi.

Popa a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI), în 2000, în urma căruia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa 100 de milioane de euro compensaţii.

La scurt timp de la prăbuşirea FNI, Popa a plecat din ţară iar autorităţile au emis pe numele lui, la aproape 2 ani, un mandat internaţional de arestare.

Popa a fost arestat în 2 decembrie 2009, de către autorităţile judiciare indoneziene, şi adus în ţară din în 22 aprilie 2011.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.