Codul insolvenţei a fost aprobat de Parlament dar va fi atacat la CCR de PNL şi PDL

Legea privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență a fost adoptată, astăzi, de plenul Camerei Deputaților – for decizional -, cu 212 voturi “pentru”, 111 “împotrivă” și 8 abțineri. Deputaţii PNL şi PSD au anunţat că vor ataca, separat, actul normativ la Curtea Constituţională, pe motiv că dezbaterile pe marginea proiectului legislativ au durat numai o oră deşi are 300 de pagini. Amintim că Ordonanţa de urgenţă privind Codul insolvenţei a fost declarată neconstituţională în integralitate în 29 octombrie 2013, când CCR, a admis sesizarea Avocatului Poporului, transmisă, e drept, la presiunea publică şi a preşedintelui Traian Băsescu. Cum Crişu Anastasiu se codea, şeful statului chiar l-a ironizat, după ce acesta anunţase că “se mai gândeşte” . Judecătorii au cerut, la rândul lor, amânarea aplicării actului normativ până în februarie anul acesta.

Ştire în curs de actualizare.

Aprobat prin ordonanţă de urgenţă în 2 octombrie, deşi iniţial a fost lansat în dezbatere publică sub formă de proiect de lege, Codul insolvenţei urma să intre în vigoare la 25 octombrie 2013.

Premierul Victor Ponta susţinea că a apelat la adoptarea unei OUG deoarece în acest fel deoarece „evaziunea fiscală şi neplata către buget a contribuţiilor indicau o situaţie de urgenţă, chiar FMI cerând Guvernului să îmbunătăţească rata de colectare”.

Iată însă că nici acum reglementările privind insolvenţa nu vor intra prea curând în vigoare. După publicarea în Monitorul Oficial a legii aprobate astăzi, parlamentarii PNL şi PSD vor sesiza CCR privind neconstituţionalitatea ei.

În timp ce Grupul PNL din Camera Deputaţilor a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului legislativ, pe motiv că acesta nu face referire la insolvența persoanelor fizice, Grupul PDL s-a retras de la ultima parte a dezbaterilor acestui proiect, acuzând că adoptarea legii “este forțată”.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.