Niciun chior din fonduri europene în aprilie

România nu a absorbit niciun euro de la Comisia Europeană în luna aprilie, iar rambursări cerute au fost de numai 5 milioane de euro. Ministerul Fondurilor Europene (MFE) le pune însă la capitolul “absorbţie” şi plusează, arătând că “rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut cu 0,02% în aprilie faţă de martie”. Guvernanţii promiteau, când au venit la putere, că vor atrage mai mulţi bani de la UE, dar este vorba despre proiecte aflate în derulare de mai mult timp, arată Digi 24. Comisia Europeană a rambursat României în lunile februarie și martie 1,4 miliarde de euro -sumă foarte mare, având în vedere că în tot anul trecut s-au primit 2,8 miliarde de euro.

Banii din februarie și martie au fost, de fapt, rambursări în baza unor cereri făcute din 2013, pentru proiecte mai vechi.

Ca să ajungă la o rată de absorbție a fondurilor europene de 80% cum și-a propus Guvernul, România ar fi trebuit să trimită la Bruxelles cereri de rambursare de câte 500 de milioane de euro în fiecare lună. Însă  în intervalul ianuarie-aprilie, solicitările către CE au însumat, în medie, doar 39 de milioane de euro pe lună.

„Acum, practic, plătim cumva poliţa întârzierii contractărilor şi întârzierii sau blocării unor proiecte în faza de implementare”, a precizat, pentru Digi 24, Dan Barna, specialist în fonduri europene.

Datele publicate pe site-ul MFP prezintă însă situaţia de la Adam şi Eva: “Valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la CE până la 25 aprilie este de 6,585 mld euro, ceea ce reprezintă o absorbţie curentă de 34,27% din alocarea UE, faţă de 34,25% în luna martie (6,580 mld euro)”.

Cât priveşte plăţile intermediare de la CE, nivelul a rămas acelaşi ca în luna precedentă: 33,85% (6,504 mld euro), iar plăţile interne către beneficiari se ridică la 37,91 mld lei (8,55 mld euro), faţă de 33,56 mld lei, în martie, precizează MFE.(M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.