Eliminarea şi comasarea unor taxe şi tarife nefiscale, în dezbatere publică

Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de urgenţă şi unul de Hotărâre de Guvern prin care vor fi eliminate şi comasate 27 de taxe şi tarife nefiscale, iar prin ordinele de ministru care se vor aproba concomitent, vor fi reduse încă 65 de taxe şi tarife parafiscale.

“Pentru elaborarea pachetului legislativ care include cele două proiecte puse astăzi în dezbatere publică, MFP a avut consultări cu mai multe ministere şi instituţii, în cadrul cărora au fost analizate taxele şi tarifele cu caracter nefiscal. Urmare a acestei analize, a fost decisă eliminarea şi comasarea unui număr total de 92 de taxe şi tarife nefiscale, astfel:

    • 14 taxe parafiscale si tarife au fost eliminate
    • A fost eliminată plata individuală pentru 78 dintre taxele şi tarifele nefiscale”, se arată în comunicatul Ministerului Finanţelor.

Ministrul Ioana Petrescu spune că adoptarea actelor normative va avea efecte benefice pentru contribuabili, în sensul că nu vor mai petrece timp la ghişeu, dar şi pentru administraţie, întrucât se vor elimina costurile de administrare a unor taxe şi tarife cu încasări mici.

Mai scumpă colectarea decât taxa

În comunicatul MFP se menţionează că au fost analizate taxele şi tarifele parafiscale pentru care cuantumul încasărilor realizate este nesemnificativ în raport cu costurile de colectare, precum şi posibilitatea comasării altora, prin construcţia unor tarife grupate şi individualizate în funcţie de tipologia activităţilor şi serviciilor prestate de fiecare instituţie.

Ministerul Finanţelor prezintă câteva exemple de taxe şi tarife cu caracter nefiscal care urmează să fie anulate şi de care vor beneficia persoane fizice, agenţi economici, instituţii publice:

1) Ministerul Afacerilor Interne

– Tariful de 22 lei pentru eliberarea unui paşaport electronic, simplu, temporar sau al altui document de trecere a frontierei.

2) Ministerul Justiţiei

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului

– Tariful de 19,8 lei/oră pentru asistenţă la înfiinţarea unei firme.

– Tariful pentru cererea de eliberare a datelor statistice (fişă sintetică a investiţiei străine pentru o ţară şi o perioadă definită; statistică în funcţie de un criteriu) – de 20 lei/fişă sintetică/statistică unicriterială.

– Tariful pentru cererea de eliberare a informaţiilor pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii: 11 lei /firmă.

3) Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală

– Tariful de 73 lei/oră pentru consultanţă şi prestări de servicii acordate la cerere (consultanţă privind legislaţia în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice).

4) Consiliul Concurenţei

– Tariful de 150 lei/solicitare pentru accesul la documentaţia care vizează investigaţii privind practicile anticoncurenţiale.

5) Ministerul pentru Societatea Informaţională

– Tariful de utilizare a procedurii electronice: 46 lei/an/utilizator.

6) Ministerul Sănătăţii

– Taxa de 300 lei pentru emiterea avizului privind activităţi în domeniul dispozitivelor medicale şi medicamentelor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.