Studiul de fezabilitate pentru noul pod peste Tisa, refăcut cu 830.000 de euro

CNADNR dă 830.000 de euro (inclusiv TVA) pe revizuirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui nou pod peste Tisa, spre Ucraina, potrivit anunţului de licitaţie. Construcţia în sine nu are însă şanse să înceapă decât peste doi ani, în toamna lui 2016, deoarece un an este rezervat întocmirii acestei documentaţii tehnice şi încă unul – caietului de sarcini şi licitaţiei pentru constructor (cu tot procesul de contestaţii).

Noul pod va fi construit în zona Tepliţa din Sighetul Marmaţiei, din fonduri europene, cu cofinanţare din  Bugetul de stat.

Un alt pod a fost ridicat în 2000 între Sighetu Marmaţiei şi Solotvino (Ucraina), el fiind deja consolidat între anii 2007-2008.

Potrivit anunţului de achiziţii, CNADNR a calculat valoarea contractului pentru revizuirea studiului de fezabilitate între 2,49 milioane lei şi 2,95 milioane lei, fără TVA, ce va include „şi eventuale servicii similare achiziţionate ulterior”.

Ofertele pot fi depuse până la sfârşitul lunii iunie.

“Obiectivul general este îmbunătăţirea competitivităţii economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în UE, contribuind, astfel, la dezvoltarea pieţei interne, cu scopul de a crea condiţiile pentru creşterea volumului investiţiilor, promovarea transportului durabil şi a coeziunii în reţeaua de drumuri europene. Pe lânga importanţa sa naţională, proiectul podului peste Tisa în zona Tepliţa din Sighetul Marmaţiei va deservi în condiţii bune traficul de tranzit internaţional de mărfuri şi persoane de pe teritoriul României”, se arată în caietul de sarcini al procedurii.

Campioni la studii

Dacă la construirea de autostrăzi, drumuri şi poduri suntem deficitari, la refacerea documentaţiilor tehnice pentru asemenea investiţii suntem campioni. Astfel, Ministerul Transporturilor va cheltui 27 de milioane de euro numai pentru revizuirea studiilor de fezabilitate întocmite în trecut pentru autostrăzile Sibiu – Piteşti, Sibiu – Făgăraş şi pentru Centura Bucureşti Nord.

Dacă aceste proiecte vor fi finanţate din fonduri europene nerambursabile şi cofinanţate din bugetul de stat. alţi 78 milioane de euro – de data aceasta din bugetul Ministerului Transporturilor – vor fi cheltuiţi pe studii de fezabilitate pentru 10 autostrăzi (ce însumează 430 km), CNADNR lansând la începutul lunii mai procedurile de licitaţie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.