Se strânge laţul pentru Voiculescu. Sechestru extins pe avere iar fiicele mogulului, citate la audieri în Dosarul ICA

Noul complet de judecată format din Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, care va da o soluţie în apelul lui Dan Voiculescu şi complicii împotriva condamnărilor la închisoare pronunţate de Tribunalul Bucureşti în 26 septembrie 2013, a respins astăzi, la cel de-al 9-lea termen, toate excepţiile invocate de avocaţi şi a decis extinderea sechestrului asigurător pe averea lui „Felix”, o parte din aceasta fiind donată în 2006 fiicelor acestuia, Camelia şi Corina, care au fost citate pentru audieri la noul termen, stabilit pentru 7 iulie. Apărătorii inculpaţilor au depus şi două solicitări de recuzare a completului, dar nu au fost acceptate.

În acest ritm, după 6 luni de termene în care au fost numai amânări acordate de vechiul complet, format din judecătorii Stan Mustaţă – arestat pentru fapte de corupţie – şi Florică Duţă – care a cerut pensionare la începutul lunii trecute şi i-a fost aprobată în 23 iunie – s-ar putea ca procesul să se încheie înainte de intrarea în vacanţa judecătorească, după 6 ani de la trimiterea în judecată a inculpaţilor, de către DNA.

Avocaţii lui Voiculescu şi ai celorlalţi 9 condamnaţi pe fond de prima instanţă au venit şi astăzi cu diverse motive de amânare a dosarului, cerând inclusiv să li se prezinte dacă noul complet de judecată a fost repartizat aleatoriu şi, apoi, au solicitat o nouă repartizare aleatorie.

Cum nu le-a ieşit, doi dintre inculpaţi – printre care şi Sorin Pantiş – au acceptat să fie audiaţi astăzi. Nu însă şi Dan Voiculescu, deşi se afla în sală, spre deosebire de alţii, care plecaseră. Dosarul ar fi trebuit judecat la prânz dar a intrat la rând abia la ora 15.00, după ce dosarele poziţionate pe listă înaintea acestuia au durat mai mult.

12 complici, 10 condamnaţi

Voiculescu a plecat la o cafea şi a revenit în sala de judecată, dar nu la fel au procedat câţiva dintre cei 10 condamnaţi odată cu el în primă instanţă – din totalul de 12, dar în cazul unuia – Marinescu Grigore – faptele s-au prescris iar altul – Marian Gheorghe Domnişoru – a murit.

Iată condamnărie:

6 ani de închisoare:

  • Gheorghe Mencinicopschidirector general şi membru al A.G.A. la I.C.A. S.A. Bucureşti;
  • Corneliu Popadirector general şi preşedinte al Consiliului de Administratie al Agenţiei Domeniilor Statului (A.D.S.);
  • Sorin Pantiş, fost ministru al Telecomunicațiilor și angajat al ICA, director general executiv al GRIVCO S.A. Bucureşti;
  • Sandu Jean-Cătălin, administrator al S.C. Benefica S.A. Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO);
  • Vlad-Nicolae Săvulescu, director al Direcţiei Privatizare – Concesionare a A.D.S..

– 5 ani de închisoare:

  • Dan Voiculescu
  • Gheorghe Sin, membru A.G.A. al S.C. ICA S.A. Bucureşti;
  • Alexandru Petre – cenzor al S.C. ICA S.A. Bucureşti
  • Grigore Marinescu – cenzor al S.C. ICA S.A. Bucureşti
  • Vica Ene – cenzor al S.C. ICA S.A. Bucureşti.

Peste 66 de mili0ane de euro de recuperat

Prima instanţă l-a obligat pe Dan Voiculescu să plătească aproape 6 milioane de lei, reprezentând contravaloarea a peste 18 milioane de acţiuni de la ICA, donate de liderul conservator fiicei sale, Camelia Voiculescu, în anul 2004.

Totodată, prima instanţă a decis în septembrie 2013 obligarea lui Dan Voiculescu şi a celorlalţi condamnaţi, dar şi a celui scăpat fără condamnare şi moştenitorii inculpatului decedat, să plătească în solidar 60.482.613 euro drept prejudiciu adus Ministerului Agriculturii.

Sechestru pe avere, extins

Astăzi, noul complet de judecată a cerut extinderea sechestrului asigurător pe averea lui Voiculescu, astfel: pe 3,6 de hectare de teren din strada Gârlei, pe două seturi de peste 5.000 de acţiuni de la Grivco, unul donat Corinei şi celălalt Cameliei, precum şi pe două seturi de 9,9 milioane de acţiuni, în valoare de aproximativ 2 milioane de lei, de la Compania de Cercetări Aplicate şi Investigative.

Dan Voiculescu a declarat presei, la ieşirea din sala de judecată, că Corina şi Camelia nu vor veni la următorul termen, după ce instanţa a cerut astăzi să fie audiate, ci vor fi reprezentate de avocaţi. De altfel, aceasta a fost singura declaraţie făcută de “Felix” jurnaliştilor, la încheierea şedinţei de judecată, el grăbindu-se să urce în maşină şi să dispară.

De asemenea, instanța a dispus sechestru și pe averea altor inculpați, printre care și asupra unui împrumut luat de Sorin Pantiș, fost ministru al Comunicațiilor, de la HVB Bank.

Recuzare respinsă

Acesta a fost şi motivul pentru care avocaţii inculpaţilor i-au recuzat pe cei doi judecători, invocând faptul că au instituit sechestrul asigurător în această fază a dosarului.

Judecătoarea Camelia Bogdan, preşedinta completului de judecată, a precizat că acest sechestru ar fi trebuit pus încă din faza de urmărire panală.

Un alt complet de judecată a respins cererea de recuzare.

Din leu, mieluşel

Anterior începerii şedinţei, Dan Voiculescu a ţinut o adevărată conferinţă de presă în faţa Curţii de Apel Bucureşti, în care a reluat atacurile la adresa procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a şefului statului. El a spus că CSM trebuie să analizeze dacă se impune excluderea din magistratură a acesteia, după ce a declarat public că faptele lui se prescriu la sfârşitul anului.

“Ce spune Kovesi este incorect, pentru că în noiembrie 2014 este o prescripție, dar de fapt nu e o prescripție. Pleacă Băsescu, dacă la asta se referea. (…) Doamna Kovesi a făcut o mare, mare greșeală. La ora actuală, CSM-ul va trebui să analizeze dacă trebuie sancționată și dacă se pune problema excluderii din magistratură. Un magistrat nu are voie, prin regulament și prin lege, să se pronunțe asupra dosarelor care sunt în curs de judecare. Nu are voie! Și dacă doamna procuror încalcă legea, va trebui să răspundă ca oricare dintre noi. A vrut să pună presiune pe doamna judecător”, a spus Voiculescu.

Întrebat ce părere are despre noul președinte al completului de judecată, Camelia Bogdan, Voiculescu a spus că aceasta este specializată în infracţiuni de spălare de bani, ceea ce nu este şi cazul său:

“M-am uitat pe CV-ul doamnei judecător Camelia Bogdan și am văzut că e documentată, e preocupată de studiu, are foarte multe comunicări, lucrări și e specializată în spălarea banilor. Am mare încredere că, fiind specializată în spălarea banilor, va fi în măsură să vadă cum mi-am spălat eu banii cu propriii bani, pentru că acolo e vorba numai de banii mei, nu s-a spălat niciun alt ban, ca atare, comparația cu Vîntu nu are nicio legătură”.

Sechestru pe case şi conturi

Totodată, instanţa TB a menţinut sechestrele impuse de DNA în data de 3.10.2008 asupra conturilor şi imobilelor inculpaţilor. Astfel, este dispus sechestru pe casa lui Voiculescu din B-dul Kiseleff, evaluată la 250.000 de euro, şi pe un cont deschis la BRD, în care se află peste 15 milioane lei.

Sechestru este pus şi pe:

* imobilul de 110.000 euro ce îi aparţine lui Gheorghe Sin

* cota  de  ½  a imobilului de 88.000 euro ce îi aparţine condamnatei Vica Ene

*  cota  de  ½  a  imobilului  456.000 euro ce îi aparţine lui  Gheorghe Mencinicopschi

* un teren, plus două apartamente situate la parterul şi etajul aceluiaşi imobil, evaluate la peste 2 milioane de euro, ce îi aparţin lui Sorin Pantiş

* cota  de  ½  a  imobilului  în valoare de 210.000 euro ce îi aparţine lui Sandu-Jean Cătălin

* cota de  1/2  din imobilul în valoare de 110.000 euro ce îi aparţine lui Alexandru Petre

* imobilul (teren + clãdire) în valoare de 1 milion de euro şi cota de  1/2  din imobilul în valoare de 95.000 euro ce îi aparţin lui Vlad Nicolae Săvulescu.

Totul este cuprins în Minuta şedinţei de judecată.

Privatizarea ICA, frauduloasă

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008, pentru folosirea influenţei şi autorităţii date de calitatea de preşedinte al unui partid în scopul de a obţine bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani. Ambele infracţiuni au fost săvârşite în formă continuată. El avea la data faptelor calitatea de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, de membru al AGA şi al CA ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC “Bioprod” SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au demonstrat că privatizarea ICA s-a făcut în folosul lui Dan Voiculescu, prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Astfel, prejudiciul produs statului s-a cifrat la peste 60 de milioane de euro.

Ceilalţi condamnaţi sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.