Ponta a avizat proiectul care îi bagă în închisoare pe jurnalişti. După 4 ore, s-a răzgândit

Guvernul Ponta a avizat favorabil, în şedinţa de astăzi, proiectul legislativ ce prevede condamnarea la închisoare între 6 luni şi 3 ani a jurnaliştilor care dezvăluie informaţii din dosare penale aflate în cercetare şi cu pedepse de la 2 la 5 ani a judecătorilor sau procurorilor care dau presei stenograme ori rechizitorii – devenite deliciul cititorilor şi telespectatorilor în ultima vreme.

Avizul este consultativ, dar demonstrează viziunea premierului asupra apariţiei la televiziuni, ziare şi publicaţii online a datelor compromiţătoare din dosarele deschise politicienilor, cel mai recent caz fiind discuţia dintre Hrebenciuc şi Şova

Iniţiativa legislativă îi aparţine senatorului PSD Şerban Nicolae, avocatul fostului senator Cătălin Voicu, condamnat la 7 ani de închisoare şi cercetat de DNA într-un nou dosar, pentru complicitate la abuz în serviciu pe vremea când era consilier al preşedintelui Ion Iliescu.

Proiectul legislativ prevede modificarea Noului Codului Penal – la numai 8 luni de la intrarea în vigoare, în 1 februarie. A trecut tacit de Senat la începutul acestei luni şi urmează să intre în Camera Deputaţilor, for decizional.

Deşi criticat de toată presa în nenumătate rânduri, premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, nu s-a dat în lături să avizeze favorabil documentul în şedinţa de astăzi a Guvernului, cu doar câteva zile înainte de alegeri.

Eroare tehnică

Însă după ce inclusiv Antena 3 l-a taxat, Ponta a întors-o ca la Ploieşti, speriat de ameninţarea cu proteste lansată de jurnalişti: avizul era, de fapt, nefavorabil, nu favorabil, cum a transmis iniţial Guvernul comunicatul de presă.

Rectificarea a venit după 4 ore de la primul comunicat şi invocă o “eroare tehnică”, precizând că “propunerea legislativă nu clarifică suplimentar infracţiunea faţă de prevederile actuale”.

Rămâne, totuşi, declaraţia premierului făcută anterior răzgândelii: “Nu este o acţiune împotriva presei. Într-o societate normală, cei care dau informaţii sunt Birourile de presă ale parchetelor. Pentru ceilalţi care dau informaţii presei sunt, în toată Europa, sancţiuni).

Stenogramele penalilor, ferite de ochii românilor

Cum însă avizul Guvernului este consultativ, proiectul legislativ va putea fi votat fără probleme de Camera Deputaţilor, singura ţintă a parlamentarilor fiind aceea de a-i feri pe politicienii penali de oprobriul public. Parcă e mai bine ca românii să nu ştie nici de stenograme – interceptările fiind făcute de SRI, cu acordul unui judecător -, nici de rechizitoriul procurorilor, până la sentinţa finală în procesele penale ale „aleşilor poporului”.

Este doar un prim pas, deputaţii puterii aşteptând momentul să aprobe Legea amnistiei şi graţierii – ţinută la sertar pentru un moment propice, tot la Camera Deputaţilor, for decizional.

Cazanciuc, de acord

De altfel, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că nu crede că intenţia senatorului PSD Şerban Nicolae a fost de a pedepsi jurnaliştii, ci de a găsi “o formulă de prevenire a scurgerilor de informaţii de la instanţe”.

Ministrul susţine că iniţiativa de modificare a Codului Penal trebuie discutată în Camera Deputaţilor, pentru a se decide dacă va fi adoptată.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.