UPDATE! Ponta îl zgândăreşte pe Băsescu: Meleşcanu, propus la conducerea MAE

Premierul Victor Ponta îl propune la conducerea MAE, după demisia ministrului Titus Corlăţean, pe Teodor Meleşcanu, fost şef al SIE şi el însuşi candidat la Preşedinţie dar eliminat în primul tur de scrutin cu ruşinosul scor de 1,09% (adică a obţinut numai 104.131 voturi, nici măcar de la cei care i-au dat 200.000 de semnături pentru a se înscrie în cursă). Însă prin această manevră, Ponta îi pasează cartoful fierbinte aruncat de Corlăţean fix în mâna preşedintelui Traian Băsescu.

UPDATE ora 16.00: Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Teodor Meleşcanu ministru de Externe, care a depus jurământul la ora 17.34.

Mai mult, Ponta îi dă şi termen şefului statului: “Aștept ca președintele Băsescu să stabilească ora la care Meleșcanu depune jurământul, pentru ca acesta să poată să-și preia imediat atribuțiile, să se ocupe de ceea ce înseamnă buna funcționare a MAE”.

Victor Ponta candidează la Preşedinţie şi ar fi fost impropriu să pregătească alegerile, însă nici Meleşcanu nu este o alegere cinstită, atât timp cât premierul a anunţat deja că îl va lua consilier la Cotroceni pe Meleşcanu imediat după câştigarea alegerilor.

Alegeri “ireproşabile” în ţară şi cu “agitatori” la Londra

Cât priveşte alegerile din primul tur, Ponta susţine că acestea s-au organizat “ireproşabil” în ţară, iar problemele sesizate în secţiile de vot din străinătate au fost generate din cauza “programului şi a procedurilor care durează extrem de mult” – de parcă nu MAE condus de ministrul PSD ar fi introdus suplimentar (la alegerile din 2009 şi la referendumul din 2012 nu exista) acea declaraţie ce trebuie completată şi semnată de către votanţi pe propria răspunde.

Ponta a dat-o în bară – ca la fotbal – de două ori: prima dată spunând că “la Paris a fost coadă pentru că nu s-a fraudat ca în 2009″ iar a doua oară spunând că “la Londra au venit autobuze cu agitatori”.

Imaginile care au apărut inclusiv în presa străină sunt însă revelatoare pentru umilinţa la care au fost supuşi românii din Diaspora, ce numai anul trecut au trimis în ţară 3,6 miliarde de euro, contribuind la creşterea economică a României.

Băsescu e de vină

Ponta susţine că există şi o latură politică, ce deturnează sensul campaniei electorale şi al alegerilor, şi a făcut referire la “presiuni inadmisibile şi inacceptabile făcute de contracandidatul său Iohannis şi , evident, de preşedintele Băsescu.

Mai grav este însă faptul că, în propunerea de numire la şefia MAE, premierul nu a apelat la un om din PSD sau la colegii de coaliţie, ci exact la fostul şef al SIE care l-a salvat de acuzele preşedintelui Băsescu privind incompatibilitatea în care Ponta s-a aflat pe vremea când a fost şi procuror, şi spion.

Meleşcanu a mai fost ministru de Externe, în Guvernul Văcăroiu (1992-1996), pe vremea preşedintelui Ion Iliescu.

Dar culmea culmilor este că Victor Ponta a anunţat că mâine, în şedinţa Guvernului, vor fi aprobate exact măsurile propuse de ministrul demisionar Titus Corlăţean privind organizarea turului 2 al alegerilor prezidenţiale.

Mai pe româneşte, nici vorbă de suplimentarea secţiilor de vot.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.