Șereș și Nagy, condamnați definitiv la închisoare

Codruț Șereș și Zsolt Nagy, foști miniștri în Cabinetul Tăriceanu – cel mai penal guvern din 1990 -,  au fost condamnați astăzi, definitiv, la 4 ani și 8 luni de închisoare – primul – și la 4 ani de închisoare – al doilea -, în dosarul privatizărilor strategice. Și ceilalți 8 inculpați în dosar vor intra după grații, potrivit sentinței instanței supreme. Procesul se judecă de 8 ani. 

Toți primiseră pedepse mai mari la instanța inferioară. Astfel, completul de 3 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-a condamnat, în 3 decembrie 2013, pe Codruț Şereş (PC) – fost ministru al Economiei -, la 6 ani de închisoare, pentru trădare prin transmitere de secrete şi aderare la grup infracţional, şi pe fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy (UDMR), la 5 ani de închisoare, pentru aderare la un grup infracţional.

Cei doi au comis faptele penale în dosarul celor 7 privatizări strategice ale companiilor: Electrica Muntenia Sud, Romaero Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, un pachet de 8% din acţiunile Petrom şi selectarea consultanţei pentru privatizarea Poştei Române, SN Radiocomunicaţii şi Romtelecom. Toţi cei 10 inculpaţi în dosar au fost condamnaţi.

Iată și celelalte condamnări (tot cu executarea pedepsei):

  • 5,2 ani (față de 11 ani, la prima instanță), pentru spionaj – Stamen Stanchev, consultant internațional
  • 4,6 ani (față de 10 ani) – Vadim Benyatov, consultant internațional
  • 4 ani (față de 6 ani) – Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI)
  • 5 ani (față de 7 ani), pentru trădare – Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în mandatul lui Nagy (cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului)
  • 4 ani (față de 5 ani) – Gabor Kerekeş
  • 4,6 ani (față de 9 ani şi 6 luni, pentru complicitate la spionaj) – Mircea Călin Flore, fost senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetăţean româno-englez
  • 4 ani (față de 10 ani, de la prima instanță) pentru complicitate la spionaj – Michal Susak, cetăţean ceh
  • 3 ani (față de 5 ani) – Mustafa Oral, cetăţean turc.

Fapte

Procesul „privatizărilor strategice” a început în 20 aprilie 2007 doar cu acuzaţii Stanchev, Mucea şi Donciu trimişi în judecată sub acuzaţiile de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, precum şi trădare prin transmitere de secrete.

În acelaşi timp, s-a dispus judecarea separată a părţii din dosar referitoare la Vadim Benyatov Don, trimis în judecată în 13 septembrie 2007 sub acuzația că a luat măsuri în vederea obţinerii de informaţii secrete din domeniul energetic, al economiei naţionale a României, informaţii care ar fi fost de natură să pericliteze securitatea statului..

Anterior, prin ordonanţa din 4 aprilie 2007 s-a dispus disjungerea cauzei privindu-i pe Şereş şi Nagy şi formarea unui dosar separat, pentru care a fost sesizată comisia competentă să acorde avizul pentru cercetarea celor doi miniştri.

Cei doi au fost trimiși în judecată în martie 2009 de procurorii DIICOT.

Șereș, condamnat și pentru fraudarea Hidroelectrica

În 31 martie 2014, Codruţ Şereş a fost condamnat într-un alt dosar, la 4 ani de închisoare cu executare, de Completul de 3 judecători al ÎCCJ. A făcut însă recurs iar sentința finală va fi pronunțată, cel mai probabil, anul acesta.

El este acuzat de procurorii DIICOT de complicitate la abuz în serviciu în fraudarea societăţii Hidroelectrica.

Alți foști miniștri din Cabinetul Tăriceanu care au probleme cu justiția:

– Cristian David, fost ministru al Internelor, arestat preventiv

– Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, condamnat definitiv la 4 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare în dosarul „Poșta Română” – și trimis în judecată într-un nou dosar, alături de Hrebenciuc și Tata Socru Ilie Sârbu, pentru fapte de corupție în retrocedarea a 43.000 de hectare de pădur , cu un prejudiciu de 304 milioane de euro;

– Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru care Senatul a respins cererea DNA de începere a urmăririi penale.

În total, 5 miniștri din Guvernul Tăriceanu sunt condamnați, trimiși în judecată sau cercetați pentru fapte de corupție comise pe vremea când se aflau la putere.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.