UPDATE! Kovesi, după 6 ani la șefia Parchetului General și 2 la DNA: Nu mi-a făcut nimeni un favor

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, susține că a fost numită în funcții de conducere la Parchetul General (două mandate de câte 3 ani) și la DNA (primul mandat, începând din luna mai 2013, cu posibilitatea obținerii a încă unuia, anul viitor) pentru că a avut rezultate bune și nu i-a făcut nimeni un favor.

“Am fost propusă în funcție inițial (la Parchetul General, n.r.) de doamna Monica Macovei și numită de domnul Traian Băsescu. Am obținut și cel de al doilea mandat de procuror general, iar în această poziție mă aflu pentru că s-a făcut o propunere de către domnul Ponta și am fost numită în funcție de domnul Traian Băsescu. Cred că această propunere și această numire la DNA s-a făcut datorită faptului că în mandatul de procuror general am avut rezultate foarte bune și practic am reformat instituția. Nu cred că mi-a făcut nimeni un favor”, a declarat ea aseară, într-un interviu la Digi 24.

Mandatul la șefia DNA este deținut de Kovesi din data de 16 mai 2013 și poate fi prelungit anul viitor cu încă unul de 3 ani, potrivit legii.

Referindu-se la criticile fostulul președinte Traian Băsescu privind avalanșa de arestări preventive a DNA și a faptului că „denunțul a devenit o valoare de probă aproape”, Kovesi a spus:

“Este o țară liberă, fiecare poate să spună ce vrea. (…) Cred că la recepția de 1 Decembrie (n.r. — am vorbit ultima dată). Am avut o relație instituțională, nu am avut altfel de relație. Doar chestiuni care țin de activitatea instituției”.

Băsescu: Nu îi sun din silă pe Coldea, Stanciu și Kovesi

Traian Băsescu a declarat în 6 aprilie, într-un interviu la B1, că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu, pentru că ”sunt artizanii acestui mod răvăşit de a a face justiţie, fără respect pentru cel care nu este condamnat”.

”Pot să vă spun că din silă?”, a răspuns el întrebării de ce nu îi sună.

Băsescu a adăugat că cei enumerați mai sus ”vor să mai rămână cinci mandate”.

Întrebat ce i-ar spune lui Klaus Iohannis despre cei trei, Traian Băsescu a răspuns: ”Le-am văzut şi alte feţe, la toţi trei (..) A doua zi după ce am terminat mandatul”. El a arătat însă că în timpul mandatului său de președinte a avut o colaborare bună cu aceştia.

Stanciu: Foarte rar m-aș lăsa intimidată 

În replică, șefa Instanței Supreme, Livia Stanciu, care se află și ea la al doilea mandat în fruntea instituției, fiind reînvestită anul trecut de Băsescu, a evitat să apună dacă va sesiza Inspecția Judiciară după afirmațiile fostului președinte.

„Foarte rar să știți și cred că veți vedea că președinte ÎCCJ, și aici sigur vorbesc în nume personal, m-aș lăsa intimidată de reacții ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfășoară judecătorul Livia Stanciu”.

Despre susținerea ei declarată față de DNA – Băsescu lăsând să se înțeleagă că nu ar mai fi imparțială iar ÎCCJ nu ar mai da nicio șansă celor care vin cu propunere de arestare sau trimiși în judecată -, Livia Stanciu a spus că declarația ei este scoasă din context.

“Haideți să ne amintim că, în urmă cu doi ani, când la prezentarea raportului DNA președintele ÎCCJ (adică ea – n.r.) a făcut această afirmație. Dar – atenție! – nu cum a fost ea trunchiat prezentată. (…) S-a zis că președintele ÎCCJ ar fi susținut că, alături de judecătorii Instanței Supreme, vor fi partenerii de nădejde ai DNA. Am spus că vom fi parteneri ai DNA în lupta împotriva fenomenului corupției”, a explicat Stanciu.

Șefa ÎCCJ a precizat că nu a fost sunată de președintele Băsescu în timpul mandatului și nu înțelege de ce ar trebui să fie sunată acum. Ea a spus că a admirat poziția șefului statului din ultimii ani, reacțiile acestuia față de sistemul judiciar fiind corecte.

Astăzi, Traian Băsescu a revenit cu o postare pe Facebook:

basescu kovesi 1

basescu kovesi 2

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.