2017. O competiție foarte strânsă!

O adevărată pledoarie pentru calitate. Este concluzia ediției 2017 a concursului Echipamentul Anului în România, unde diferențele între echipamentele aflate în concurs s-au făcut la zecime, după ce membrii juriului au evaluat atât productivitatea, cât și costul total de proprietate.

Marea surpriză a ediției 2017 a concursului a constat în plasarea pe același loc fruntaș a două stivuitoare, ținând cont de sistemul complex de jurizare.

Ediția 2017 a concursului Echipamentul Anului în România, care are ca partener Asociația Română de Logistică (ARILOG), a adus la linia de start transpalete, stivuitoare și reach truck-uri din gamele Doosan, Hyundai, Toyota și Yale. Din juriu au făcut parte companii precum: Antalis, CEVA Logistics, Coca Cola, Dacia Grup Renault Romania, Delamode, Elbi Electric, EMAG, Fan Courier, FM Logistic, Gebrüder Weiss, GTI Logistic, H. Essers, KLG, Kuehne + Nagel, Practicom, Schenker Romtrans, Takata și Yazaki.

Categoriile de concurs

Categoriile de concurs au fost astfel definite încât să corespundă celei mai mari părți a echipamentelor utilizate, astăzi, în depozitele din România.

  1. Transpaleta electrică:
  2. capacitate nominală de 2 t;
  3. platformă rabatabilă;
  4. furci de 1.150 mm;
  5. 1 roată pe furci;
  6. baterie pentru operare timp de 6-8 h;
  7. clasă compactă –trebuie să descarce din camion, să încapă în camion, să se întoarcă în camion, dacă unul dintre paleți este pus „invers” față de restul.

 

  1. Stivuitorul electric:
  2. capacitate nominală de 2 t;
  3. baterie de 48V, autonomie 8 h;
  4. catarg Triplex full free lift;
  5. translație laterală;
  6. furci de 1.200 mm;
  7. roți „apropiate” pe spate, non-marking;
  8. baterie de schimb, schimbare prin lateral, masă de schimb;
  9. să încapă în containere.

 

  1. Reach truck:
  2. capacitate reziduală de 1,2 t la 8,5 m înălțime;
  3. înălțime minimă de ridicare de 8 m;
  4. catarg triplex;
  5. va fi dotat cu sisteme de siguranță obligatorii: centură, blue light, girofar, sistem de avertizare sonoră pentru deplasarea cu spatele, proiectoare.

Pentru fiecare echipament, vor fi precizate dotările standard, precum și dotările opționale cu care a fost echipat.

În punctajul final, au fost luate în calcul două criterii principale:

  1. Productivitatea/plus valoarea – cu o pondere de 70% în rezultatul final.
  2. TCO – cu o pondere de 30%.

La test

Echipamentele înscrise în concurs au fost testate în cel puțin 10 depozite aparținând membrilor juriului, unde au fost evaluate elementele de productivitate, aceasta reprezentând 70% din punctajul final. În acest context, au fost punctate, între 1 și 10, 13 subcriterii, fiecare având pondere clară în nota de productivitate.

Este vorba despre:

– eficiența energetică;

– viteza și caracteristici privind accelerația;

– caracteristici de frânare;

– siguranța;

– intrarea și ieșirea în/din echipament;

– ergonomia;

– elemente hidraulice și de absorbție a șocurilor;

– ușurința în conducere;

– vizibilitatea;

– versatilitatea;

– calitatea execuției echipamentului (materiale, finisaje);

– sustenabilitatea;

– un criteriu subiectiv – opțiunea stivuitoristului privind echipamentul care i-a plăcut cel mai mult.

Pentru evaluarea TCO, cel de-al doilea criteriu principal, cu o pondere de 30% în punctajul final, furnizorii de echipamente au prezentat membrilor juriului 3 oferte de închiriere pe termen lung (5 ani) pentru 1.000, 1.500 și 2.000 ore/an.

Bineînțeles, în cadrul TCO a fost luată în calcul și o ofertă de Full Service, serviciile oferite fiind puternic dezbătute în ședința de jurizare.

Câștigătorii anului 2017

În 2017, juriul a decis să acorde două premii speciale. Premiul Special pentru Ergonomie a fost decernat stivuitorului Hyundai 20BT-9 (Coremo Servicii), iar Premiul Special pentru Inovație – stivuitorului Yale ERP20 VT (reprezentat în România de Vectra Eurolift Service).

Trofeele Echipamentul Anului în România au plecat anul acesta către:

– BT Levio P – LPE 200/10 – Toyota Material Handling Romania – categoria Transpaletă Electrică

– Hyundai 20BT-9 (reprezentat în România de Coremo Servicii) și Toyota Traigo48 – 8FBE20T (Toyota Material Handling Romania) – un premiu dublu la categoria Stivuitor.

– BT Reflex – RRE 160 H – Toyota Material Handling Romania – categoria Reach Truck.

Cum arată, însă, echipamentele câștigătoare?

BT Levio P – LPE 200/10 – IMG_6112 transpaleta

BT Levio P – LPE 200/10 se remarcă, în primul rând, prin simplitate și ușurință în utilizare. Echipamentul oferă o stabilitate superioară, chiar și în rampă, uzură minimă a roților și unghiuri de virare identice stânga – dreapta.

Adriana Pălășan, Managing Partner SCMC, a înmânat Trofeul pentru Echipamentul Anului, categoria Transpaleta Electrică, lui Ciprian Toaderu, Sales Director Toyota Material Handling Romania.

Operarea foarte ușoară este asigurată și de sistemul Power Drive și Castor Link, aceasta datorându-se reacției instantanee a echipamentului. Există posibilitatea setării parametrilor funcționali (viteză, accelerație, frânare), în funcție de aplicație și, opțional, o funcție de reducere temporară a vitezei. Toate acestea asigură un control excelent asupra accelerației și frânării.

Echipamentul este prevăzut cu un comutator de urgență, prin intermediul căruia alimentarea este oprită și frânele acționate (în caz de accidente sau urgențe). Butonul de siguranță situat pe brațul de acționare poate schimba direcția de deplasare, dacă există riscul prinderii între un obstacol și echipament. Un alt element important este pornirea controlată în rampă, ce împiedică echipamentul să coboare necontrolat. Accesul se face cu cod PIN, pentru a împiedica utilizarea de către personalul neautorizat. Distanța considerabilă față de picioarele operatorului și garda la sol mică (35 mm) previn riscul lovirii picioarelor. De asemenea, transpaleta oferă posibilitatea setării parametrilor în funcție de experiența operatorului, care dispune și de bare de protecție laterale rabatabile, spătar fix sau protecții laterale fixe.

Echipamentul propune o viteză maximă de deplasare de 10 km/h și una de ridicare a furcilor de 0,08 m/s. Lățimea minimă a culoarului de lucru (palet 800×1.200 mm, manipulat pe latura scurtă) este de 2.383/2.848 mm. LPE 200/10 se remarcă printr-un consum redus de energie și prin dimensiuni reduse (lățime totală = 730 mm, lungime totală fără furci = 666 mm și înălțime fără braț de comandă = 780 mm).

Mihai Iancu, director general GTI Logistic, a înmânat Premiul Special pentru Ergonomie lui Eugen Stoica, director vânzări Coremo Servicii.

Puternic. Agil. Confortabil. Sunt cele 3 atribute principale ale electrostivuitorului Hyundai 20BT-9, care a convins juriul în special prin ergonomia sa. Dispunând de o gamă de catarge cu ridicare nominală de la 2,5 până la 7 metri, de translație laterală a furcilor, dar și de două variante pentru bateria de tracțiune (48 Volți, cu 625 Ah sau 750 Ah), acest model poate fi ușor configurat pentru orice aplicație de interior – depozitare, zonă de logistică, producție, acces în camioane, autoutilitare și containere.

Șasiul, configurat pe 3 roți, și gama de furci, disponibile în diverse lungimi, îi permit să opereze în cele mai strâmte locații sau coridoare. Viteza de deplasare este limitată automat, în timpul virajelor, pentru a asigura stabilitatea și siguranța operatorului, dar și a altor persoane din preajmă. Atunci când stivuitorul este oprit în pantă, frâna de parcare este acționată automat, prevenind deplasările necontrolate. Pentru preluarea sau amplasarea precisa a sarcinilor la înălțimi mari, echipamentul este dotat cu un dispozitiv de poziționare a furcilor la orizontală. Comenzile hidraulice sunt prevăzute cu leviere clasice, dar, opțional, se poate instala un ansamblu de mini-leviere „finger-tip”. Cabina de protecție poate fi livrată în configurație standard, sau pentru acces în sisteme de stocare tip „drive-in”.

Schimbare bateriei pentru stivuitorul Hyundai 20BT-9 se poate face prin lateral sau pe deasupra, în funcție de necesitatea fiecărui utilizator. Pentru aplicații mixte, acest model poate fi livrat cu echipare pentru lucru în mediu rece (cold storage), cu cabină închisă și încălzită, anvelope „non-marking” și linii hidraulice suplimentare.

Pe stivuitorul 20BT-9 se poate monta aproape orice tip de atașament pentru aplicații speciale: dispozitive de poziționare a furcilor, rotatoare, stabilizatoare de sarcină, dispozitive pentru strângere tip „clamp”, dar și atașamente unicat. Toate acestea adăugând modelului un ultim atribut important: Versatil.

În România, Coremo Servicii SRL este partener al Hyundai Heavy Industries Europe, din anul 2004.

TOYOTA TRAIGO48 – 8FBE20T 

Stivuitorul electric TOYOTA TRAIGO48 – 8FBE20T, disponibil pe piață prin compania Toyota Material Handling Romania, pune la dispoziția clienților săi o capacitate nominala de 2.000 kg pentru sarcini cu centrul de greutate la 500 mm și o capacitate reziduală de 1.750 kg, la o înălțime de ridicare de 5.500 mm.

Din punct de vedere al siguranței în utilizare, dotările echipamentului includ un sistem de stabilitate activă – SAS, un sistem de blocare a oscilării punții spate, pentru stabilitate laterală mărită, ce reduce riscul de răsturnare, limitare automată a înclinării față și spate a catargului, în funcție de sarcina și înălțimea de ridicare, un sistem de poziționare automată a furcilor în poziție orizontală, unul de sincronizare a poziției volanului cu poziția roților de direcție. La acestea se adaugă un sistem de prevenire a utilizării funcțiilor hidraulice, atunci când nu este pus contactul, un sistem de sesizare a prezenței operatorului, care împiedică folosirea funcțiilor hidraulice, atunci când operatorul nu este pe scaun, înălțime redusă a panoului de bord, ce permite vederea vârfurilor furcilor,         scaun cu brațe laterale și centură de siguranță, deschideri largi în partea superioara a cabinei, pentru vizibilitate mărită la înălțime și ranforsări în catarg poziționate în afara câmpului vizual, pentru o vizibilitate îmbunătățită.

Echipamentul propune o viteză maximă de deplasare de 16 km/h, cea de ridicare a furcilor – de 0,54 m/s și este propulsat de un motor Toyota S2, 6×2 kW, special proiectat și construit pentru stivuitoare.

Reprezentanții Toyota Material Handling Romania, Dragoș Leulescu, Rental and Used manager, și Mihaela Anghel, Marketing Manager, au primit trofeele pentru Echipamentul Anului, categoriile Stivuitor și Reach
Truck.

Oferta pentru TOYOTA TRAIGO48 – 8FBE20T include o baterie Nexsys 48V/ 18XFC 750 Ah, încărcător baterie TC3 NXS+ Modular 24/36/48V 14kW, faruri de lucru și semnalizatoare fața, stopuri frână, lumini pentru mersul înapoi și lumină lucru spate cu LED, lumină de avertizare pentru mersul cu spatele cu LED albastru și girofar. De asemenea, echipamentul este dotat cu claxon în cotieră, avertizor acustic pentru mersul înapoi, oglindă retrovizoare panoramică, oglinzi retrovizoare laterale stânga și dreapta, afișaj electronic multifuncțional, selector al înălțimii de ridicare, sistem management flotă I_Site cu senzor de șoc, centură de siguranță, extinctor de 2 kg. Schimbarea bateriei se face prin lateral, cu ajutorul furcilor, bateria fiind prevăzută cu „buzunare” pe unde intră furcile și cu capac lateral.

Nu în ultimul rând, un element important pentru operator este imposibilitatea operării echipamentului fără prinderea centurii de siguranță.

BT Reflex – RRE 160 H 

Echipamentul electric cu catarg BT Reflex – RRE 160 H oferă o capacitate nominală 1.600 kg, pentru sarcini cu centrul de greutate la 600 mm, fiind dotat cu sistemul BT Acces Control, care oferă o stabilitate superioară, chiar și în rampă și având unghiuri de virare de 360 grade și identice stânga – dreapta și frână de parcare automată. Distanța dintre roți, de 1.395 mm, face acest echipament ușor de manevrat în spații aglomerate, iar pedalele sunt dispuse ca la automobil, pentru un plus de confort în utilizare.

Conceptul „Total View”, care cuprinde catargul cu vizibilitate crescută, permite depozitarea mai eficientă și mai sigură a paleților pe raft, datorită vizibilității prin catarg și în ambele direcții (stânga – dreapta) și prin grilajul de protecție. De asemenea, preluarea paleților de pe sol este mai ușoară, datorită vizibilității vârfurilor furcilor.

Sistemul Variable AC face operarea foarte ușoară, datorita reacției instantanee a echipamentului și oferă posibilitatea setării parametrilor funcționali (viteză, accelerație, frânare) în funcție de aplicație.

Din punctul de vedere al siguranței, echipamentul oferă un sistem de pornire controlată în rampă, distanța considerabilă față de picioarele operatorului și garda la sol mică (68 mm) prevenind riscul accidentărilor. De asemenea, există posibilitatea setării parametrilor în funcție de experiența operatorului. Accesul se face cu cod PIN, pentru a împiedica utilizarea de către personalul neautorizat.

Viteza maximă de deplasare a modelului BT Reflex – RRE 160 H este de 14 km/h, cea de ridicare a furcilor – 0,68 m/s, distanța de întoarcere este de 1.657 mm, culoarul de lucru pentru paleți de 800×1200 mm este de 2.888 mm și distanța dintre brațele suport – 900 mm.

Dotări incluse: baterie Enersys 48V/775Ah BFS, încărcător Micropower SMC-HF 48V/130Ah, cabină înclinabilă, grătar pentru sprijinirea mărfii, revenirea automată a furcilor în poziția orizontală, revenirea automată a furcilor în poziția zero, faruri de lucru în direcția catargului, girofar, lumini de avertizare LED albastru în direcția roților de tracțiune și a furcilor, dispozitiv cu laser pentru poziționarea corectă a paletului în raft, selector al înălțimii de ridicare, centură de siguranță, pat intern de role pentru schimbarea bateriei, sistem management flota I_Site cu senzor de șoc + opțiunea de verificare pre-operațională, acces cu cartelă și avertizare sonora la deplasare.

Yale ERP20 VT 

Reprezentate în România de Vectra Eurolift Service, stivuitoarele electrice Yale din seria ERP au atras atenția juriului prin sistemele de siguranță care includ frânarea automată în pantă, sunt adaptabile, deosebit de manevrabile, echipate special pentru asigurarea unui nivel de productivitate crescut. Yale ERP20 VT este proiectat special pentru manipulare în spații înguste. Este ideal pentru utilizare pe platforme de încărcare și descărcare aglomerate – în situațiile în care spațiul trebuie optimizat la maximum.

Echipamentul combină atribute de performanță remarcabile și beneficiază de un consum scăzut de energie. Este recomandat pentru aplicații intensive, în cadrul cărora, datorită design-ului ergonomic, reduce nivelul de oboseală a operatorului și, implicit, riscul producerii accidentelor.

Yale ERP20 VT se livrează într-o echipare Premium, care include rețea de comunicare CANbus, translație laterală a furcilor integrată în placa frontală, două motoare de tracțiune în tehnologie AC – capsulate și fără mentenanță, sistem de frânare dublu hidraulic și regenerativ, servodirecție, comutator de direcție electronic integrat în panoul comenzilor hidraulice, anvelope super-elastice etc.

Reprezentanții Toyota Material Handling Romania, Dragoș Leulescu, Rental and Used manager, și Mihaela Anghel, Marketing Manager, au primit trofeele pentru Echipamentul Anului, categoriile Stivuitor și Reach
Truck.

Echipamentul se remarcă printr-o serie de caracteristici ergonomice care asigură un grad înalt de confort, de natură să crească operativitatea stivuitoristului. Astfel, echipamentele sunt proiectate pentru a putea fi manipulate de operatori cu construcții fizice dintre cele mai diverse, din punctul de vedere al înălțimii, iar sistemul de propulsie și suspensiile scaunului atenuează vibrațiile resimțite de utilizator. Ușurința în utilizare este asigurată prin intermediul unui levier ajustabil, situat pe cotieră.

Caracteristicile de performanță presupun prezența unui panou de control cu 4 module de performanță, în funcție de caracteristicile stivuitoristului, precum și un sistem HiP (High – Performance), care asigură viteza de deplasare (chiar și cu încărcătură) la un consum scăzut de energie. Balanța performanței, creată de manevrabilitate și autonomia bateriei, poate fi ajustată în funcție de tipul aplicației, oferind un grad ridicat de operativitate la costuri scăzute per palet.

Modelul Yale ERP20VT este comercializat în România de către compania Vectra Eurolift Service, care, începând cu anul 2015, a devenit dealer exclusiv în țara noastră al acestui brand. Numirea companiei Vectra Eurolift Service ca dealer exclusiv pe vânzări și service întărește poziția Yale ca brand din ce în ce mai important pe piața europeană a echipamentelor de manipulat mărfuri.

Concursul „Echipamentul Anului în România” a scos în evidență, și de această dată, importanța pe care furnizorii de echipamente o acordă beneficiarilor lor, oferind soluții inovative care țin, în mod real, cont de nevoile clienților. În aceeași idee, feedback-ul oferit de membri juriului a fost transmis direct către fabricile unde se produc echipamentele. Pentru că România contează!

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.