ANTICORUPȚIE. Crezul integrității

„Integritatea este realizarea unui lucru bun. Chiar și atunci când nimeni nu te supraveghează.” (C.S. Lewis).

O viață trăită frumos este aproape imposibil de contestat. Integritatea nu înseamnă numai o pecete pură, transparentă, a adevărului, ci și a trăi în raport cu adevărul. Dacă ne raportăm la integritate, putem afirma cu tărie că ea se clădește progresiv, cu fiecare alegere pe care o facem. Un simplu act impulsiv, negândit și se destramă tot ce ai reușit să clădești în ADN-ul tău în tot acest timp. Integritatea nu are de-a face doar cu dobândirea ei, ci și cu menținerea ei în timp.

Definițiile integrității implică două elemente. Cel dintâi este ceea ce este drept: valori etice, principii morale, cumpătare. Al doilea este ceea ce faci, cum acționezi: acțiunile și comportamentul tău. Integritatea presupune posedarea rezistenței interioare și a curajului pentru a combina mereu cele două elemente, chiar și în situații dificile. (Manual de Instruire privind Integritatea Poliției – Centrul din Geneva pentru Controlul Democratic al Forțelor Armate, 2015, pag. 24).

Integritatea nu poate fi predată, nu poate fi predicată. Ea poate fi, însă, inoculată, prin implicare, participare activă, clarificare valorică și schimbare atitudinală. Pe de altă parte, mecanismul corupției este unul invaziv, care acționează acolo unde identifică posibilitatea de acces. În acest moment, posibilitatea de acces este amplificată de diluarea valorilor, de presiunea socială a grupului de apartenență, de caracteristicile organizației din domeniul ordinii și siguranței publice. În acest moment, există o discrepanță între teorie și practică.

Între comportamentele asociate corectitudinii, eticii și binelui și comportamentele care sunt în realitate practicate și acceptate, marea provocare care se află, acum, în fața angajaților Ministerului Afacerilor Interne, în special a celor la început de carieră, este aceea de a deveni prieteni al binelui și corectitudinii, și nu dușmani ai acestor valori. 

Climatul organizațional derivă din cultura organizațională. Cât timp regulile sunt respectate, toată lumea va avea de câștigat, atât funcționarii, cât și cetățenii, beneficiari ai serviciilor publice și ai calității acestor servicii. Iar calitatea este foarte importantă în formarea percepției cetățenilor despre acea instituție/structură.

Pentru ca serviciile publice să fie de calitate, funcționarii trebuie să aibă o pregătire corespunzătoare, abilități de comunicare, de gestionare a conflictelor, competențe digitale etc., astfel încât să poată transmite cetățenilor valorile instituției pe care o reprezintă, dar mai ales să dea dovadă de integritate.

Spre exemplificare…

La data de 03.10.2023, polițiști ai Direcției Generale Anticorupție – Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Ilfov au pus în executare un mandat de aducere la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov a unei persoane, în vârstă de 45 de ani, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În fapt, la data de 15 septembrie a.c., în jurul orei 14:00, persoana în cauză a fost depistată în trafic de un echipaj de poliție din cadrul Poliției orașului Voluntari conducând un autoturism fără a deține permis de conducere și fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat o alcoolemie de 1,4 mg/l alcool pur în aerul expirat, persoana aflată la volanul autoturismului refuzând recoltarea de probe biologice. În aceste împrejurări, acesta a oferit o sumă de bani cu titlu de mită, pentru a-i determina pe agenții de poliție să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu și, astfel, să nu dispună măsurile legale în consecință. Agenții de poliție au refuzat suma de bani și au sesizat DGA, apelând Call-center-ul anticorupție 0800.806.606.

În urma activităților procedurale desfășurate, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de persoană în cauză, precum și măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

„Integritate, pentru credibilitate”

Corupția poate fi definită ca un tip anume de încălcare a normelor și valorilor morale, la fel ca și celelalte tipuri de infracțiuni, comportament necorespunzător sau imoral. Reprezintă, deci, o exteriorizare a lipsei de integritate. Permanența integrității asigură inexistența corupției. Din acest motiv, se focusează totul pe integritate.

Cuprinsul acestui articol nu reprezintă altceva decât expresia credinței mele că există speranță, pentru a stăvili faptele de corupție și a integra, în același timp, în această luptă, glasul celor mai tineri, care doresc să fie auziți și luați în considerare. Educând tinerii de azi, ne alegem cu viitorul strălucit de mâine. Cu toate că există opțiunea de a părăsi țara și a ne stabili într-un loc în care problemele de acest gen să fi fost înlăturate cu mult timp în urmă, am ales să rămânem, să mai dăm poporului o șansă, să fim generația care produce o schimbare mult așteptată de decenii întregi.

Adrian GRIGORE

subcomisar de poliție

Direcția Generală Anticorupție

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.