ANTICORUPȚIE: Integritatea nu este o mască

Latin prin definiție, temperamental și cu ,,joie de vivre”, românul a știut să facă întotdeauna ,,haz de necaz”. Bine-cunoscuta emisiune de divertisment din anii `80 ,,Cu mască, fără mască”, în care spectatorii erau invitați să descopere cine se afla în spatele măștilor (de cele mai multe ori, fiind actori celebri, puși în cele mai ridicole sau comice situații), era un spectacol cu final fericit, actul artistic și bucuria demascării fiind ovaționate și aplaudate de întreg auditoriul.

Revenind la realitatea anului 2020, se poate spune că sintagma ,,Cu mască, fără mască” este încă de actualitate, însă spectacolul nu mai este un show de divertisment. Demascarea poate produce atât finaluri ,,fericite”, dar și unele ,,nefericite”. Scenariul are doi actori principali: CORUPȚIA ȘI CORONAVIRUSUL.

COR-onavirus, COR-upție

Deși primul este nou apărut în peisaj, fiind, din păcate, cel mai folosit cuvânt în ultimele luni pe plan mondial, pe rețelele media și nu numai, iar al doilea, cu ștate mai vechi (latină corruptiodesfrânare, abatere de la cinste), pe lângă rădăcina comună, între ele există mai multe asemănări, dar și deosebiri.

Asemănări:

  • CORonavirus – un virus nevăzut, cu impact deosebit de grav, consecințele îmbolnăvirii ducând la pierderi de vieți omenești, dar și imense pagube economice, care, numai în câteva luni, a schimbat și a zguduit din temelii sensul cuvântului ,,normalitate” și care a dus la degradarea relațiilor socio-umane până la deteriorarea valorilor personale – familie, prieteni, sănătate etc.
  • CORupție – un ,,virus” cu consecințe morale și materiale grave asupra societății, cât și asupra individului, cu extindere pe termen lung, uneori pe viață, care se ,,ia” prin ,,contact” direct cu funcționarul public sau cu cetățeanul, care afectează funcționarea normală a unei societăți, relațiile socioprofesionale și personale și, ce e mai important, lovește cu precizie în nucleul valorilor personale și instituționale.

Deosebiri:

  • În cazul CORONAVIRUS, metodele de prevenție și de diminuare a consecințelor infectării care s-au impus a fi aplicate au fost unele fără precedent, de la izolare și distanțare socială, până la purtarea obligatorie a măștilor, care să ne protejeze atât pe noi, cât și pe cei din jur, demascarea fiind sancționată atât în cazul ,,actorilor”, cât și al ,,spectatorilor”.
  • În cazul CORUPȚIEI, metodele de prevenție impun menținerea permanentă, atât în relațiile profesionale, cât și cele personale, a unui climat bazat pe integritate și loialitate față de valorile care ne definesc.

De asemenea, există o excepție în care demascarea nu se sancționează: atunci când recunoaștem o faptă de corupție și „deconspirăm” actorul care o interpretează, așa cum a procedat și un agent de poliție din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Brigada Rutieră – Biroul Accidente Ușoare.

În flagrant

Astfel, la data de 18 iunie 2020, lucrătorii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov, în baza ordonanței de delegare și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, au prins în flagrant două persoane fără calitate specială, imediat după ce una dintre acestea a oferit suma de 1.000 de lei unui agent de poliție pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu.

La aceeași dată, a fost înregistrat denunțul agentului de poliție, prin care a sesizat faptul că un bărbat i-a promis suma de 1.000 de lei, pentru a nu lua măsurile legale ce se impuneau atât față de el, precum și față de prietenul său care, în calitate de conducător auto, a fost autorul unui accident de circulație, produs la data de 15 iunie 2020, soldat cu pagube materiale. În ziua de 17 iunie 2020, anterior promisiunii menționate, bărbatul a consemnat o declarație la sediul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Brigada Rutieră – Biroul Accidente Ușoare, în care a menționat în mod fictiv că, la data de 15 iunie 2020, el a condus autovehiculul care a produs accidentul rutier, încercând, astfel, să-l exonereze de la răspunderea penală pe prietenul său, persoană ce, la data tamponării auto, avea suspendat dreptul de a conduce. Astfel, în prezența autorului accidentului auto, bărbatul i-a oferit agentului de poliție suma de 1.000 de lei, în scopul menționat, ocazie cu care s-a realizat prinderea în flagrant a acestora.

În baza actelor de urmărire penală efectuate și a probelor administrate, față de primul inculpat a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și fals în declarații, iar față de cel de-al doilea inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații și conducerea unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată.

Integritatea nu este o mască pe care să o porți doar în anumite situații. Se poartă permanent, face parte din modul nostru de a fi și este cel mai bun antidot împotriva contaminării și răspândirii acestui virus numit corupție.

PURTAȚI obligatoriu masca împotriva CORONAVIRUSULUI, dar nu uitați să DEMASCAȚI orice faptă de CORUPȚIE la Call Center-ul anticorupție 0800 806 806!

Mariana MIREA

comisar-șef de poliție

Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Prevenire

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.