Atak-ul electric

Producătorul turc Karsan a prezentat cel mai nou model al gamei sale de vehicule electrice, Atak Electric, cu ocazia unui eveniment desfășurat la BMW Driving Facility, la Maisah (München), în Germania, unde autobuzul electric a luat contact cu șoseaua.

Tema evenimentului a fost „Noua definiție a mobilității” (New Definition of Mobility) iar Atak Electric, motorizat cu ajutorul tehnologiei achiziționate de la BMW i, cu un design optimizat, a fost scos „la joacă” pe pistele de teste pentru a veni în sprijinul filosofiei susținute de Karsan.

Impresiile au fost pozitive, autobuzul având un răspuns prompt la accelerație, o stabilitate bună, precum și o rază de bracaj mică. Manevrabilitatea este unul dintre avantajele sale, cu siguranță, aceasta completând cu succes latura tehnică inovativă.

Autobuzul este echipat cu cinci acumulatori de tip fast-charge de proveniență BMW i, cu o capacitate totală de 220 kWh. Aceste baterii înmagazinează și livrează energie Atak-ului Electric pentru până la 300 de kilometri cu o singură încărcare. În plus, față de versiunea diesel de Atak, modelul prezentat acum la Munchen se bucură de un retuș din punct de vedere al design-ului, un interior confortabil și tehnologii ce l-au făcut pe Atak să „atragă publicul de partea sa”.

Evenimentul a adus „cu picioarele pe pământ” conducerea Karsan, la propriu, gazdele noastre fiind Inan Kıraç (președinte al Consiliului de Administrație al Kıraç Holding), Okan Baș (CEO Karsan) și Muzaffer Arpacıoğlu (director general adjunct Karsan). De asemenea, cei prezenți au putut testa și modelul lansat anul trecut de către Karsan, anume Jest Electric, de asemenea beneficiar al tehnologiei dezvoltate de către cei de la BMW i.

Electrificarea Atak-ului

Modelul diesel este deja cunoscut și apreciat, însă Karsan a dorit să ofere și mai mult, așa apărând modelul electric. Inginerii turci nu au stat mult pe gânduri și au ales o „cale tehnologică” deja certificată, achiziționând motorul și bateriile de la colosul bavarez. Rețeta testată cu Jest Electric a fost primită bine de către piață, 35 de unități fiind „la treabă” în țări precum Franța, Germania și Grecia.

„În colaborare cu BMW, care este un pionier în materie de tehnologii pentru autovehiculele electrice, furnizând soluții de transport în comun pentru întreaga lume, suntem încântați să lansăm Atak Electric, un pionier al pieței, cu autonomia sa mare, tehnologiile și dimensiunile unice, cu un aspect complet nou. O marcă 100% turcească devenită prima companie care a dezvoltat și pornit producția de serie a două autovehicule electrice într-un singur an. Karsan Atak Electric funcționează cu cinci baterii, fiecare de 44 kWh. Acestea îi conferă lui Atak o autonomie de 300 km, care-i oferă un avantaj inegalabil comparativ cu competitorii săi”, a afirmat Okan Baș, CEO-ul Karsan.

Începe producția în serie

Oficialul companiei a ținut să sublinieze faptul că bateriile provenite de la seria i de la BMW beneficiază de o garanție de 4 ani sau 200.000 km, precum și faptul că produsul pe care-l propun aceștia este mult mai avantajos în comparație cu concurenții săi în ceea ce privește prețul, având în vedere caracteristicile sale tehnologice și opțiunile de confort.

„Începând cu luna august 2019, Atak Electric va demara roadshow-uri în Franța, Germania, România, Italia, Portugalia, Bulgaria și va continua această activitate până la sfârșitul anului. Vom începe producția de serie din luna august, pentru început cu modelul nostru Atak Electric, care va viza în primul rând piețele europene. Colaborarea noastră cu BMW va continua și sperăm că vom lucra împreună pentru noi soluții de transport”, a conchis Okan Baș.

Motorizarea electrică

Motorul electric ce echipează Atak Electric are o putere de 230 kWh și un cuplu de 2.400 Nm. Atak Electric are de partea sa avantajul celor cinci acumulatori cu o capacitate totală de 220 kWh și își provoacă serios competitorii, oferind o autonomie de până la 300 km. Grație sistemelor de încărcare cu curent alternativ, bateriile pot fi încărcate în 5 ore, în timp ce încărcarea completă cu sistemele de încărcare rapidă durează doar 3 ore. Sistemul de încărcare regenerativă recuperează până la 25% din energia de frânare, încărcând acumulatorii în mers.

Inovație pe toate planurile

Atak Electric are un design dinamic, cu partea din față și cea din spate complet redesenate, atrage atenția publicului cu luminile sale de zi cu LED-uri. Oferă infrastructură Wi-Fi, ecran tactil multimedia de 10,1 inch, panoul de bord complet digital de 12,3 inch, sistem de pornire fără cheie (keyless-go) și prizele USB ce deservesc și compartimentul pasagerilor.

Karsan Atak adaugă funcționalitate tehnologiei sale superioare, oferind autonomie și capacitate mare a bateriilor pentru cele mai moderne soluții de transport în comun. Mulțumită sistemului de suspensii pneumatice controlate electronic, noul model oferă același nivel de confort precum cel din autoturisme. Atak Electric are o capacitate totală de 52 de pasageri și două opțiuni diferite de amplasare a scaunelor 18+4 sau 21+4, cu locuri fixe și scaune rabatabile.

Jumătate de veac de istorie

Karsan activează de 50 de ani în industria auto din Turcia și, de la înființarea sa și până în prezent, produce în fabricile sale moderne propriul său brand de vehicule comerciale, precum și vehicule comerciale pentru cele mai importante mărci din lume. Din anul 1981, Karsan produce vehicule comerciale cu un capital în proporție de 100% național, iar fabrica din Hasanağa, Bursa, are o capacitate de producție anuală, într-o singură tură, de 18.200 de vehicule.

Fabrica Hasanağa, concepută pentru producția tuturor tipurilor de vehicule, de la autoturisme la camioane, de la minivan-uri la autobuze, este situată la 30 de kilometri de centrul orașului Bursa și este dispusă pe o suprafață totală de 206.000 mp, dintre care 90.000 mp spațiu închis.

Alexandru STOIAN

München, GERMANIA

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.