Atribuirea – pe 5 februarie

Cele mai recente precizari ale ARR referitoare la atribuire au clarificat o serie de nelamuriri – calendar, modalitati de punctare. Totusi, mai sunt intrebari la care am incercat sa aflam raspunsul chiar de la Sorin Supuran, directorul general al Autoritatii Rutiere Romane.

Ziua Cargo: Au aparut zvonuri privind o posibila prelungire a valabilitatii actualului program de transport, deci o amanare a atribuirii. Mai este posibil acest lucru?

Sorin Supuran: Nu am cunostinta, nici macar la nivel de zvon, de subiectul prelungirii programului de transport. Pot sa spun doar ca noi am postat pe site-ul ARR calendarul, iar data de incepere a afisarii programului pe site-ul CNMSI este 15.01.2013. Se va desfasura conform programului afisat, fiind totul cuprins in normele de aplicare ale OMTI 980. Intre 15 si 20 ianuarie, va fi perioada de corectare a programului, intervalul 20-25 ianuarie este dedicat depunerii solicitarilor, urmand apoi evaluarea ofertelor, iar 5 februarie 2013 va fi data de atribuire. In prezent, ARR coordoneaza si are ca misiune atribuirea si organizarea programului de transport interjudetean. Noi dorim ca, de la jumatatea lunii decembrie 2012, sa afisam pe site-ul ARR proiectul privind programul de transport 2013 – 2019, urmand ca, daca vor fi corectii de facut, inainte cu o zi de 15 ianuarie, sa le trimitem in forma finala, pentru a fi afisate pe site-ul CNMSI. Pe site-ul ARR, am postat informatii referitoare la implementarea criteriilor de evaluare. Aceste precizari se refera la modul in care se va putea face dovada existentei/inexistentei situatiei de insolventa a unor operatori de transport, a modului in care se va putea confirma dovada dotarii autobuzelor cu aer conditionat, precum si a certificarii existentei/inexistentei unor obligatii ale operatorilor de transport catre Bugetul Centralizat al Statului, respectiv Certificatul de Atestare Fiscala, eliberat de catre Directia de Finante Publice, precum si Atestatul de Certificare Fiscala eliberat de Directia de Taxe si Impozite Locale.

Care este ultima zi in care operatorii isi pot inregistra autovehiculele?

Data de 25 ianuarie este ultima zi la care cei interesati isi pot inregistra vehiculele la ARR, sa obtina copiile conforme si, tocmai pentru a veni in sprijinul operatorilor de transport, noi vom fi foarte atenti la programul de functionare al agentiilor ARR, astfel incat cei care vor dori sa participe, pe ultima suta de metri, sa poata fi foarte prompt serviti. Pentru a fi siguri de cuprinderea integrala a tuturor traseelor, exista si o a doua sesiune de atribuire, care va incepe in 4 martie 2013, iar sedinta de atribuire va avea loc in data de 25 martie. Toate aceste date despre calendarul atribuirii Programului de Transport Interjudetean 2013-2019 sunt postate pe site-ul oficial al Autoritatii Rutiere Romane, www.arr.ro, la Sectiunea Transport.

In urma alegerilor parlamentare, sunt asteptate schimbari la nivelul MTI si, implicit, ARR?

Este o preocupare si o framantare si din partea noastra vizavi de ce se va intampla din punct de vedere politic. Nu am informatii in acest moment despre ce va fi, daca se va schimba ministrul sau daca acest minister face obiectul unor negocieri politice. Sunt o serie de proiecte incepute, pe care as dori sa le duc la bun sfarsit. Experienta politica a ultimilor 20 de ani ne arata ca pot aparea schimbari; poate fi numit si un ministru care sa nu doreasca sa colaboreze cu tine, dar, indiferent de situatie, trebuie sa lasam totul in ordine. Sunt cu gandul la operatori mai mult decat daca eu voi fi reconfirmat sau nu in functie. De aceea am vrut transparenta la toate masurile pe care le-am luat: le-am pus pe site, pentru a da, in primul rand, o siguranta operatorilor.

Se discuta despre intentia unor operatori de a bloca atribuirea in justitie. Este acest aspect un motiv de ingrijorare?

Spre placuta mea surprindere, nu au aparut plangeri pentru Programul de Transport Judetean, insa ar putea aparea nemultumiri legate de Programul de Transport Interjudetean, dupa ce acesta va fi postat pe site-ul ARR, desi mentionez faptul ca toate solicitarile au fost tratate astfel incat sa fie aprobate modificarile specificate.

ARR trateaza toate solicitarile in asa fel incat acestea sa vina in intampinarea necesitatilor pasagerilor, fiind vorba de transport public de persoane, dar fara sa afecteze mediul concurential in care isi desfasoara activitatea operatorii de transport.

Colegii de la MAI au emis, de asemenea, o radiograma privind calendarul de atribuire a programului de transport judetean, care este acelasi cu cel de la interjudetean, si au trimis catre Consiliile Judetene. Valabilitatea programelor de transport judetean si interjudetean este de 74 luni, termen propus la unul dintre evenimentele Ziua Cargo, operatorii de transport argumentand ca, dupa perioada leasing de 5 ani (perioada cea mai utilizata pentru leasingul autobuzelor, autocarelor si microbuzelor), sa poata fi folosite si pentru rentabilizarea societatii, astfel incat sa se justifice investitiile pentru atribuirile urmatoare, in cazul in care vor ramane atribuiri, sau pentru o piata liberalizata.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.