Autostrada Litoralului, la licitație

CNAIR a lansat licitația pentru proiectarea și construirea Alternativei Techirghiol, denumită Autostrada Litoralului.

Scopul realizării acestui drum de mare viteză constă în realizarea unei legături noi și rapide între Autostrada de Centură a Constanței (A4), din zona localității Cumpăna, și comuna 23 August, la intersecția cu DN39B, pentru a fi scurtat timpul de deplasare, prin creșterea vitezei de călătorie, conform CNAIR.

Acest nou drum, de 30,59 km, va avea 2 benzi de circulație pe sens, 31 de poduri, pasaje, viaducte, plus un nou pod peste Canalul Dunăre-Marea Neagră. Vor fi spații de servicii cu parcări (stânga/dreapta), 85 de hectare de perdele forestiere și un Centru de Întreținere și Coordonare. Totodată, vor fi amenajate 5 noduri rutiere: la Cumpăna (km 2,6), între Alternativa Techirghiol și drumul de legătură (km 6), între drumul de legătură și pasajul DN39A-DN39 (km 6), pe DN38 (km 11) și la localitatea 23 August (km 30,2).

Valoarea proiectului este de 5,74 miliarde de lei, cu TVA, ce este asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin cadrul Programului Transport. Durata contractului va fi de 48 luni, dintre care 12 luni pentru proiectare și 36 luni pentru execuție.  Traseul se va desfășura pe amplasament nou, fără a folosi porțiuni de drum existente, și va traversa orașele Techirghiol și Eforie și comunele Cumpăna, Agigea, Topraisar, Tuzla și 23 August, din județul Constanța. Proiectul este cuprins în Programul investițional 2021-2030 pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România.

Autostrada Pașcani-Suceava va costa 9 miliarde de lei 

Guvernul a decis, prin hotărâre, că tronsonul de autostradă Pașcani-Suceava va costa 9 miliarde de lei, bani asigurați din fonduri externe nerambursabile (Programul Transport 2021-2027) și de la bugetul de stat. Tronsonul, ce va traversa județele Iași, Botoșani și Suceava, va asigura legătura între secțiunile Bacău-Pașcani (în execuție) și Suceava-Siret (în proiectare) ale Autostrăzii Moldovei (A7). Lungimea traseului este de 62 de kilometri, acesta fiind structurat în 2 loturi (km 0-33 și km 33-62). Au fost proiectate 72 de pasaje, poduri, viaducte și 5 noduri rutiere, la Tătăruși-Heci, Dolhasca, Roșcani, Dumbrăveni și la Aeroportul Suceava. Autostrada Pașcani-Suceava va contribui la conectivitatea la rețeaua europeană de transport TEN-T.

Consitrans va finaliza SF-ul Autostrăzii Brașov-Bacău 

Compania Consitrans a fost desemnată de CNAIR câștigătoarea licitației pentru finalizarea studiului de fezabilitate (SF) necesar construirii Autostrăzii Brașov-Bacău. Contractul are valoarea de 81,2 milioane de lei (fără TVA) și va putea fi semnat după expirarea perioadei în care pot fi depuse contestații și după soluționarea acestora, dacă va fi cazul. Proiectantul român desemnat câștigător va avea la dispoziție 24 de luni pentru completarea studiului de fezabilitate. Noua autostradă va avea lungimea de 164 de kilometri și va asigura conexiunea între Moldova și Transilvania.

Licitație pentru un nou lot al Autostrăzii Unirii (A8)

CNAIR a lansat procedura de achiziție publică pentru Lotul Pipirig-Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, parte din Autostrada Unirii (A8). Pe traseul acestuia, vor fi realizate inclusiv 7 tuneluri (cu o lungime totală de 1,44 km) și 46 de poduri, pasaje și viaducte. Construcția va avea o durată de maximum 48 de luni (12 luni proiectare și 36 de luni execuție). Sursa de finanțare este Programul Transport (PT) 2021-2027.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.