BEST PRACTICES – Centrul de distributie Hame

Continuam seria studiilor preluate de Supply Chain Management Center de pe www.bestlog.org cu un exemplu privind dezvoltarea logisticii de distributie in cadrul companiei Hame.

Situatia initiala la nivelul logisticii de distributie in compania Hame a fost criticata din cauza sistemului inconsistent, nivelului scazut de centralizare si consolidare a operatiunilor (depozitarea pe fluxul de fabricatie, mai multe departamente de expeditii, perimetru limitat in depozit, de pozite externe tampon pentru varfurile de volume si deplasari multiple intre locatiile individuale), calitatea slaba si intarzieri in transmiterea fluxului de informatii, manipularea articolelor si documentatiei in magazii, procesarea manuala a documentelor, rata ridi cata a deteriorarilor, rata ridicata a erorilor si costurile suplimentare ge nerate de transportul bunurilor de la fabrici la magazii, depozite tampon si intre magaziile individuale. Au fost identificate, deasemenea, probleme in urmatoarele zone: – Sisteme de distributie complicate – Timp mare de raspuns la comenzile clientilor cu optiuni limitate pentru consolidarea livrarilor finale – Costuri ridicate de transport si depozitare – Tehnologie traditionala de depozitare cu volum mare de munca manuala. Compania a luat decizia realizarii unei noi investitii. Au fost definiti in amanunt parametrii noii locatii; folosind tehnici corespun zatoare de modelare si si mulare, s-au proiectat cele mai potrivite tehnologii de depozitare si manipulare in cooperare cu mai multi furnizori. Obiectivul stabilirii noii structuri a fost acela de a oferi o solutie care simplifica operatiunile de zi cu zi, care grabeste raspunsul la comenzi si optimizeaza utilizarea atat a tehnologiilor de depozitare cat si a capacitatii de transport. In cazul in care compania ar fi decis sa nu urmeze aceste obiective ambitioase, competitivitatea sa pe piata ar fi fost serios amenintata in anii urmatori. Hame a.s., producator de top pe segmentul produselor alimentare, a avut o crestere rapida a ope ratiunilor in ultimii ani nu numai in Republica Ceha, ci si in alte tari europene – Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Moldova, Romania si Rusia. Cresterea semnificativa a fluxurilor si a cerintelor stricte aplicate majoritatii liniilor de productie Hame a avut ca si consecinta aparitia nevoii de spatiu pentru depozitarea produselor finite si, deci, construirea unei noi locatii de distributie cu acoperire europeana. Combinatia aleasa compusa din conceputul solutie si tehnologiile utilizate au facut abordarea unica si au asigurat in deplinirea tuturor cerintelor definite in faza preliminara a proiectului. Ca rezultat, Hame si-a redus costurile logistice, a redus efectele negative supra mediului facand economii substantiale in numarul total de kilometri parcursi si reducand rata erorilor si deteriorarii marfurilor impreuna cu timpul mediu de sedere a produselor in centrul de distributie; solutia este, de asemenea, caracterizata prin sporirea utilizarii tehnologiilor, prin imbunatatirea sigurantei in munca, productivitate crescuta, rapiditate si precizie a serviciilor.

Solutia

Cresterea exponentiala a fluxului de articole si cerintele stricte pentru majoritatea liniilor de productie Hame au dus la construirea unui nou centru de distributie croit pe nevoile companiei. In paralel, Hame a lansat un proiect special, avand ca obiectiv dezvoltarea unei solutii tehnologice personalizate, bazate pe o combinatie unica de tehnologii de ultima generatie oferite de producatorii de top de echipamente de depozitare. Centrul european de distributie Hame cuprinde rafturi traditionale pentru paleti, un sistem de depozitare in adancime, utilizand echipamente de tip Radioshuttle de la BT, precum si sisteme de depozitare de tip drive-in de la Jungheinrich (DIS), crescand substantial eficienta utilizarii spatiului existent din depozit. Combinatia dintre DIS si tunelul central de livrare este unica in industria alimentara din care Hame face parte, aceasta solutie fiind utilizata pentru livrarea unor combinatii de paleti cu rotatie mare pentru a accelera radical intreg procesul. Sistemul drive-in Jungheinrich cu tunel de livrare cu conveyor gravitational cu role, cu un sistem cu densitate mare a articolelor depozitate, avand o capacitate de peste 2.880 de pozitii pentru paleti, livrare continua de paleti in tunel, schimburi controlate de paleti in canalele fluxurilor pe carucioare satelitare. BT Radioshuttle este, de asemenea, un sistem de rafturi cu densitate mare, ce ofera o capacitate de 3.920 de pozitii pe paleti, livrare continua de paleti in tunel, o adancime de 10 paleti pentru o incarcatura de camion completa, schimb controlat de paleti pe traseele interne prin tehnologie WiFi a carucioarelor satelitare cu terminale la distanta sau coduri de bare. Tehnologia avansata de manipulare este structurata si proiectata pe baza modelarii matematice. Cladirea noua a centrului de distributie indeplineste toate standardele moderne, cu zona de intrare si zona de iesire. Ca rezultat, Hame si-a redus cu succes costurile logistice, efectele negative asupra mediului si timpul petrecut de bunuri in centrul de distributie, a sporit utilizarea tehnologiei, siguranta in munca, productivitatea, rapiditatea si precizia in deservire. Tehnologia de ultima generatie a creat nevoia unei mai bune pregatiri a personalului – si aceasta a atras crearea unor sisteme de training la nivel de companie pentru angajatii de pe toate nivelele. Toate acestea au influentat pozitiv cultura companiei, reflectand schimbarile pe trecute la toate nivelele companiei.

Provocari

– Imbunatatirea KPI din organizatie – Reproiectarea proceselor companiei – Comunicarea online intre sistemul de management al de pozitarii si sistemul informational al companiei – Reducerea operatiunilor externe „tampon“ din depozitare – Reunirea a 5 centre de livrare dispersate intr-unul singur – Folosirea celor mai recente tehnologii de manipulare (identificare automata, WiFi, terminale moderne la distanta etc) – Orientarea pe aspectele privind mediul – Reducerea timpilor de manipulare (ce a dus la scaderea consumului de energie) – Reducerea frecventei erorilor si deteriorarii.

Lectii invatate si factori de succes

Implementarea unui nou WMS a adus rezultate imediate prin sublinierea numeroaselor functii redundante, ineficientei si altor exemple de slaba utilizare a sistemelor care – in ciuda eforturilor bine-intentionate ale personalului de la toate nivelurile manageriale – erau rezultatul logic al tehnologiei depasite. Noii angajati, noua locatie, noua cladire – toti acesti factori au creat tehnologii noi atat pentru management cat si pentru restul personalului. Fazele initiale, mai ales in termeni de consens privind necesitatea schimbarii pentru sporirea eficientei de ansamblu, au fost cele mai grele din intreg proiectul, deoarece personalul „implicat emotional“ in conducerea cresterii companiei era fortat sa ia decizii „mai rationale“. Solutia este unica si inovatoare cu privire la: – combinatie fara precedent (in Republica Ceha) a doua tehnologii de depozitare de ultima generatie si integrarea lor pentru formarea unui sistem comun de depozitare – implementarea unui sistem avansat de management al depozitului, care sa tina seama atat de caracteristicile tehnologiei dezvoltate cat si de cerintele proceselor logistice din companie – un raport bun intre investitia realizata si rezultatele obtinute.

Beneficii

Flexibilitatea, calitatea operatiunilor logistice, precizia, productivitatea muncii, calificarea personalului, siguranta muncii si marginea profitului au crescut o data cu lansarea proiectului; in acelasi timp, au fost reduse erorile sistemului, discrepantele, accidentele, costurile din depozit, costurile de transport, nevoia de transport si costurile totale de personal.

Din punct de vedere economic – Solutia aleasa combina beneficii economice de doua tipuri: in primul rand, centralizeaza operatiunile existente intr-o singura locatie, care reduce substantial costurile logistice (obtinand, in acelasi timp, rezultate mai bune cu mai putine efecte negative per ansamblu). De asemenea, solutia asigura o mai buna utilizare a tehnologiilor de ultima generatie prin obtinerea unei mase critice de articole manipulate.

Din punct de vedere al mediului – Reducerea semnificativa a numarului de curse la clienti.

Din punct de vedere social – Noua organizare logistica a fabricii si a serviciilor asociate a creat conditii de lucru mai bune pentru soferii de camion.

Transferabilitate

Solutia aleasa poate fi aplicata oriunde, indiferent de specificitatea industriala, geografica sau tipul de companie – singura limitare fiind adaptarea partial customizata a sistemului de management al depozitului la anumite procese din companie si a sistemului intern de informatii. Tehnicile de depozitare si manipulare trebuie sa corespunda liniilor si gamelor de productie.

Limitari

Volumele reduse de produse depozitate si manipulate; companiile mici nu pot justifica investitia financiara substantiala.

Adriana PALASAN

Managing Partner Supply Chain Management Center

www.esupplychain.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.