Bratislava – cetatea dintre Dunăre și Carpați

Vine vremea bună și, o dată cu ea, ne revine cheful unor city-break-uri, mai ales în contextul în care ne așteaptă, în perioada următoare, și câteva mini-vacanțe. Și dacă destinațiile noastre sunt și relativ aproape de casă, precum și mai sigure decât sunt, în prezent, destinațiile clasice Vest-europene, e și mai bine. Pentru această lună, vă propunem să ne familiarizăm puțin cu Bratislava, frumoasa capitală a Slovaciei.

Bratislava este capitala și cel mai mare oraș din Slovacia și este situată pe Dunăre, aproape de granițele Slovaciei cu Austria și Ungaria și destul de aproape de granița cu Republica Cehă. Și Carpații Mici încep pe teritoriul acestui oraș.

Ce e de văzut?

Majoritatea clădirilor istorice sunt concentrate în Orașul Vechi. Primăria Bratislavei este un complex de clădiri ridicate în secolele al XIV-lea–al XIV-lea, care acum reprezintă Muzeul Orașului. Poarta lui Mihail este singura poartă ce s-a păstrat din fortificațiile medievale, și este una din cele mai vechi clădiri ale orașului; cea mai îngustă casă din Europa se află în apropiere. Clădirea Bibliotecii Universității, construită în 1756, a fost folosită de Dieta (parlamentul) Regatului Ungariei din 1802 până în 1848. Mare parte din legislația importantă din Era de Reformare Maghiară (precum abolirea șerbiei și fondarea Academiei Ungare de Științe) a fost ratificată aici.

Centrul istoric prezintă numeroase palate de stil baroc. Palatul Grassalkovich, construit în jurul anului 1760, este acum reședința președintelui slovac, în timp ce guvernul slovac își are sediul în fostul Palat Arhiepiscopal.[55] În 1805, împărații Napoleon I al Franței și Francisc al II-lea au semnat a patra Pace de la Pressburg în Palatul Primatului. Alte case mai mici sunt semnificative din punct de vedere istoric; compozitorul Johann Nepomuk Hummel s-a născut într-o casă din secolul XVIII, în Orașul Vechi.

Catedrale și biserici notabile includ Catedrala în stil gotic Sfântul Martin, construită între secolele al XIII-lea și al XVI-lea, care a servit drept biserica de încoronare a Regatului Ungariei între 1563 și 1830. Biserica Franciscană, datând din secolul al XIII-lea, a fost un loc al ceremoniilor cavalerești. Biserica Sfânta Elisabeta, cunoscută mai degrabă ca Biserica Albastră, este construită în întregime conform stilului Art Nouveau.

O curiozitate este porțiunea subterană (înainte la nivelul pământului) restaurată a unui cimitir evreiesc.

Alte structuri proeminente din secolul al XX-lea includ (Podul Nou) Nový Most pe Dunăre, care prezintă un restaurant în turn cu formă de OZN, sediul Radioului Slovac în formă de piramidă inversată, precum și Turnul Kamzík TV cu un design unic, care are o punte de observație și un restaurant rotitor. La începutul secolului al XXI-lea, edificii noi au transformat panorama tradițională a orașului. Boom-ul construcțiilor a însemnat construirea unor noi clădiri publice, precum Most Apollo și noua clădire a Teatrului Național Slovac, precum și dezvoltarea unei piețe imobiliare private.

Castelul Bratislava

Una din structurile cele mai impresionante ale orașului este Castelul Bratislava, pe un teren aflat la 85 m deasupra nivelului Dunării. Situl dealului castelului a fost locuit încă din perioada de tranziție între Epoca de Piatră și Epoca de Bronz și a reprezentat acropolisul unui oraș celtic, apoi a făcut parte din Limesul roman, a fost o mare așezare slavă, apoi un centru politic, militar și religios al Moraviei Mari. Un castel de piatră nu s-a construit până în secolul X, pe când regiunea intra sub influența Regatului Ungariei. Castelul s-a transformat într-o fortăreață gotică anti-husită în vremea lui Sigismund de Luxemburg, în 1430, devenind apoi castel renascentist în 1562, și a fost reconstruit în 1649 în stilul baroc. În timpul domniei Mariei Tereza, castelul a devenit un sediu regal prestigios. În 1811 castelul a fost distrus, rămânând în ruină până în anii 1950, când a fost reconstruit în mare parte în stilul terezian.

În concluzie, panorama urbană a Bratislavei este caracterizată de turnuri medievale și clădiri de secol XX grandioase, dar „boom”-ul construcțiilor de la începutul secolului al XXI-lea a adus cu sine multe schimbări. Un oraș plin de farmec, pentru toate gusturile. O destinație demnă de agenda dumneavoastră! (Sursa: Wikipedia)

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.