Constructii din sticle goale

De-a lungul timpului, omul a cautat solutii cat mai simple si ieftine pentru a-si construi adaposturi. De la simpla necesitate de a avea un acoperis deasupra capului, pana la arta si arhitectura sau, in timpurile moderne, imbinand utilul cu arta si cu… protectia mediului. Zidurile construite cu ajutorul sticlelor goale par spectaculoase la prima vedere, adaugand un efect de „vitraliu“, dar ideea care sta la baza acestor constructii e foarte simpla, ieftina, practica si… mai veche decat ne putem imagina.

La nivel international, s-au folosit, in ultima suta de ani, sticle de 1 litru, ½ litri sau chiar si borcane de 400 de grame, „legate“ prin intermediul mortarului, al mixturilor de paianta (pamant, nisip si pai), prin mixturi de ciment, lut sau alte materiale.

Sticla suporta si face priza cu aproape orice tip de mixtura. De asemenea, corect „legate“ cu un material adecvat, zidurile din sticle ofera stabilitate si rezistenta. Desi zidurile din recipiente goale de sticla pot fi construite in diferite feluri si cu diferite designuri, de obicei au la baza o fundatie ingropata, pentru un plus de stabilitate. Santul fundatiei este umplut cu pietris si ciment. De asemenea, grosimea zidurilor poate varia de la o sticla la mai multe. Studiile asupra subiectului includ, de asemenea, un proiect ingenios in care sticlele sunt taiate in jumatate si „reasamblate“ pentru un aspect inedit. O alta variabila poate fi, de asemenea, spatiul dintre sticle pe un rand orizontal, precum si cel dintre diferitele straturi.

Atunci cand sticlele sunt umplute cu un lichid sau material inchis la culoare, zidul poate functiona ca o masa termica, absorbind radiatiile solare in timpul zilei si radiind pe timp de noapte caldura acumulata. Nu este recomandabila, insa, umplerea recipientelor cu lichide care pot ingheta pe timp de iarna.

Practic, modul de combinare a sticlelor sau borcanelor folosite ramane de cele mai multe ori la latitudinea imaginatiei proiectantului sau constructorului unei astfel de cladiri inedite. Desi este vorba despre un material la indemana, astfel de constructii sunt considerate neobisnuite si, uneori, devin… stiri sau obiective turistice.

Structuri faimoase

Spuneam, la inceputul acestui articol, ca ideea folosirii recipientelor goale pentru constructia zidurilor nu este noua. Conform datelor istorice existente, in Roma antica, multe structuri erau construite din amfore goale incastrate in ciment, nu din motive estetice, ci pentru a reduce masa materialelor pentru etajele superioare ale unei constructii si pentru a scadea cantitatea de ciment folosita.

Aceasta tehnica a fost folosita la constructia Circului lui Maxentiu, al doilea circ antic ca marime dupa Circus Maximus din Roma, situat pe Via Apia, in Italia.

In timpurile moderne, se pare ca prima casa faimoasa din sticle a fost construita in 1902 de William F. Peck, in statul american Nevada, constructorul folosind 10.000 sticle de bere. Constructia a fost demolata in anii 80.

In 1905, tot in Nevada, Tom Kelly a construit o casa din 51.000 sticle de bere in paianta, pentru ca in desert nu prea se gasea lemn. Dar bere, da, avand in vedere ca orasul minier Rhyolite, infiintat in timpul goanei dupa aur, avea vreo 50 de baruri. Cand febra aurului a trecut, Rhyolite a devenit un oras fantoma, dar 5 ani mai tarziu Paramount Pictures a descoperit casa din sticle si a utilizat-o intr-un film. De-a lungul timpului, casa a servit ca pensiune si atractie turistica si a suportat ceva renovari, unele neadecvate, cu ciment, temperaturile desertului ducand la craparea unora dintre sticle. Un „remake“ al acestei case a fost realizat in California, dupa fotografii, cu 3.000 sticle de whisky.

Tot in America, faimos este Bottle Village (Satul din Sticle) din Simi Valley, construit de o doamna autodidacta in etate, Tressa „Bunica“ Prisbrey si considerat a fi o adevarata opera de arta. Bunica a inceput constructia satucului in 1956, la varsta de 60 de ani si a lucrat pana in 1981, transformand lotul de pamant pe care il avea intr-o lume de altare, fantani, promenade, constructii si structuri fabricate in intregime din obiecte gasite si mortar. Numele de Satul din Sticle vine de la structurile construite din zeci de mii de sticle adunate de la groapa de gunoi.

De asemenea, tot in Lumea Noua, celebre sunt Washington Bottle House din Ohio (9.963 sticle de toate marimile si culorile) – construita de un colectionar de sticle, pentru a-si afisa colectia, casa din sticle din Kaleva, Michigan (60.000 sticle asezate orizontal) etc.

In Europa, Alfred Heineken, fondatorul celebrei fabrici de bere, a lansat un proiect indraznet, si anume WOBO (World Bottle – Sticla Lumii), in urma unei vizite in Curacao (fosta colonie olandeza), in 1960, in timpul careia a vazut o multime de sticle pe plaja, ca urmare a absentei unui program de returnare a sticlelor goale de bere.

De asemenea, una dintre problemele vremii pe insula era lipsa unor materiale de constructie convenabile ca pret. Luand in consi derare aceste aspecte, Heineken a lansat provocarea unei „caramizi care sa contina bere“, rezultatul fiind un design de sticle in doua dimensiuni, care puteau fi interconectate orizontal cu ajutorul mortarului sau cimentului. In 1963, au fost produse aproximativ 10.000 sticle WOBO, din nefericire majoritatea fiind distruse pana in prezent, foarte putinele „supravietuitoare“ ramanand in colectii private. De asemenea, exista numai doua structuri construite cu WOBO, ambele pe domeniile Heineken din Noordwijk, din apropiere de Amsterdam. Cea mai recenta cladire din sticle care a facut cariera in stirile internationale este proiectul lui Tito Ingenieri, casa construita pe parcursul a 19 ani din 6 milioane de sticle de bere in Quilmes, Argentina.

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.