Eco-cartier ANL cu 10.000 de locuinte in Ghencea

Cel mai mare proiect imobiliar din Romania, un cartier ANL cu 10.000 de locuinte, va fi ridicat pe un teren de 100 de hectare in zona Ghencea din Sectorul 5 al Bucurestiului. Pentru realizarea lui, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Gabriel Oprea, ministrul Apararii Nationale, si Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, au lasat disputele politice deoparte si si-au dat mana, mai ales ca va fi primul eco-cartier din tara, proiect pilot pentru implementarea noului model de dezvoltare urbana integrata.

Proiectul va fi dezvoltat in parteneriat public-privat, pe trei loturi de teren in suprafata totala de 101,5 ha, situate in Str. Prelungirea Ghencea nr. 3-5, in B-dul Ghencea nr. 45 si in Str. Antiaeriana nr. 5-7, care au fost transferate din administrarea Ministerului Apararii Nationale in cea a Consiliului Local al Sectorului 5. Jumatate din cele 10.000 de lo cuinte vor fi repartizate de primarie tinerilor cu varste de pana la 35 de ani, iar restul, angajatilor ministerelor Apararii, Administratiei si internelor, SRI, SIE, SPP, STS, Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Ministerului Justitiei si Parchetului General. Elena Udrea a anuntat ca proiectul propune realizarea unei zone cu functiune mixta (locuire, servicii, echipamente publice), avand ca baza principii de planificare, proiectare, arhitectura si design ecologic, orientate catre cetatean, subordonate ideii de dezvoltare durabila. Astfel, in afara de blocuri, vor fi construite un spital, o scoala, o gradinita si un parc. In procente, din totalul suprafetei de 101,5 hectare, locuintele se vor desfasura pe o suprafata de 66,6%, zonele verzi pe 15,5%, bazele sportive pe 8,1% si infrastructura sociala pe 1,4%.

In opinia ministrului Dezvoltarii, viitorul cartier din Ghencea ar trebui sa duca la scaderea pretului locuintelor in Bucuresti. „Va fi un concept total nou in Romania. Avem de-a face cu un eco-cartier care va folosi tehnologii si materiale de constructii ecologice, precum si surse de energie alternativa. Pentru prima data dupa 1989, Guvernul va construi si camine studentesti. Este posibil sa fie relocate si institutii publice in aceasta zona“, a precizat Elena Udrea. De asemenea, exista o strategie conexa, care presupune dezvoltarea retelei de transport urban si a infrastructurii rutiere. „De altfel, si prin semnarea contractului de construire a magistralei 5 de metrou, care va lega Ghencea-Drumul Taberei de centrul Capitalei, dar si prin planurile de largire a soselei Prelungirea Ghencea si realizarea podului de la Domnesti s-au facut pasi importanti catre des congestionarea traficului in zona. Ma astept ca ridicarea cartierului sa genereze peste 1.000 de locuri de munca in constructii.  La nivelul ministerului, una dintre principalele preocupari pentru 2011, atat prin Planul National de Dezvoltare a infrastructurii, cat si prin Programul Operational Regional, este crearea de noi locuri de munca. Scaderea somajului este primul semn al iesirii din criza si sunt sigura ca anul acesta va fi bun din acest punct de vedere“, a mai spus Elena Udrea.

 

Oprea: „Armata a dat 430 ha de teren in 16 judete“

La randul sau, Gabriel Oprea a precizat ca parteneriatul dintre Ministerul Apararii, MDRT si Primaria Sectorului 5 reprezinta o sansa in viata pentru inca 10.000 de tineri si tinere familii – beneficiarii acestui program. „Inca de la preluarea mandatului, am luat decizia initierii si derularii unui program pentru rezolvarea problemelor sociale si locative cu care se confrunta personalul armatei, dar si pentru sprijinirea comunitatilor locale. Din totalul unitatilor locative, 5.000 sunt destinate institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala si autoritatilor judecatoresti, 2.500 dintre acestea revenind personalului MApN. Prin hotarare de Guvern se va realiza urmatoarea repartitie: MApN – 25%, nu mai putin de 2.500 locuinte; MAI – 10%, nu mai putin de 1.000 locuinte; SRI – 5%, nu mai putin de 500 locuinte; SIE – 1,5%, nu mai putin de 150 locuinte; SPP – 1,5%, nu mai putin de 150 locuinte; STS – 1,5%, nu mai putin de 150 locuinte; Administratia Penitenciarelor – 1,5%, nu mai putin de 150 locuinte; Ministerul Justitiei – 2%, nu mai putin de 200 locuinte; Parchetul General – 2%, dar nu mai putin de 200 locuinte“, a spus ministrul Apararii Nationale. Oprea a amintit ca, din anul 2010 si pana in prezent, au fost emise 20 de hotarari de Guvern pentru transmiterea catre autoritatile locale din 16 judete a circa 430 de hectare de teren care au fost administrate de MApN, procente cuprinse intre 20 si 50% dintre unitatile locative (7.000 de locuinte realizate) revenind personalului armatei. „Terenurile care se transfera sunt dezafectate ca urmare a procesului de reorganizare si restructurare a armatei si se utilizeaza in scopul sistematizarii zonei, respectiv pentru construirea de locuinte si functiuni complementare spatiilor de locuit, prin programe derulate de ANL, potrivit legislatiei in vigoare. Proiectele de locuinte dezvoltate cu MDRT vor acoperi aproape integral necesarul MApN, de 9.500 de unitati locative“, a conchis Gabriel Oprea.

Intai utilitatile, apoi blocurile

Deocamdata, nu se stie nici cand vor incepe lucrarile, nici cine este firma cu care se vor asocia institutiile implicate in proiect. Potrivit modificarilor aduse anul trecut legislatiei privind parteneriatul public-privat, institutiile publice se pot asocia cu orice investitor doresc, fara licitatie. „Nu cred ca anul acesta vom incepe sa construim locuintele, pentru ca mai intai terenul va trebui sa inceapa sa fie echipat cu utilitati, trebuie sa trecem peste etapa concursului, a aprobarii planului de urbanism, deci probabil ca locuintele vor fi incepute undeva anul viitor“, crede Elena Udrea.

Ea sustine ca se pot construi locuinte ANL din fonduri private, iar sumele sa fie recuperate de catre investitori prin utilizarea lor catre cei care au dreptul prin lege sa locuiasca in respectivele cladiri, iar dupa 20-25 de ani de utilizare imobilele sa intre in proprietatea statului. Ministrul Dezvoltarii a spus ca pe terenul respectiv va fi construit si un parc sportiv si, poate, o sala polivalenta. Astfel, si sala polivalenta ar putea fi construita din fonduri private, iar investitorii sa recupereze ulterior banii prin administrarea constructiei. Cat priveste costul intregului proiect, nu s-a facut inca o estimare.

Vanghelie, optimist

Primarul Vanghelie este optimist si crede ca locuintele pot fi inaugurate in doi ani. „Eu sunt putin mai increzator si cred ca acest cartier poate fi terminat in maxim doi ani de zile, pentru ca, potrivit cal culului specialistilor, din momentul in care se baga lopata, intr-un an de zile maxim – daca discutam de oameni competenti – se poate finaliza“, a explicat el. Vanghelie a spus ca a luat in calcul un an pentru „toate problemele“ si inca un an pentru construirea de locuinte. intrebat cum va usura accesul locuitorilor noului cartier, pen tru ca din vestul Capitalei se circula oricum greu spre centru, el a raspuns in stilu-i caracteristic: „Lasati-le pe celelalte in grija celorlalti“. Elena Udrea nu s-a putut abtine sa nu vorbeasca despre „norocul“ care a dat peste Marian Van ghelie: „Domnul primar e un primar norocos. Sa fii primar in Bucuresti, iar autoritatea pe care o conduci sa detina un teren de 100 de hectare, inseamna ca esti un primar norocos“, a afirmat ea. Vanghelie apreciaza insa ca acest proiect este „o chestie de normalitate“: „Inseamna pentru Bucuresti o chestie de normalitate. Si as spune ca e primul pas spre normalitate si in politica romaneasca, in momentul cand un guvern vine catre un primar din opozitie si vrea sa demonstreze ca, alaturi de un primar din opozitie – care este norocos, cum zice doamna ministru, sau nervos, cum as spune eu -, reusim impreuna sa putem sa ducem la bun sfarsit un lucru foarte bun“.

Alianta…

Elena Udrea va pune la bataie fonduri ANL, Gabriel Oprea – terenul de 101,5 ha eliberat prin dezafectarea unor unitati militare, iar Marian Vanghelie are sansa de a avea terenul in sectorul pe care il conduce.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.