Evaluarea riscurilor, obligatorie

1 iulie. Data de la care intră în vigoare evaluarea obligatorie a riscurilor de securitate. Și dacă tot avem această obligație… este bine să o îndeplinim cu cap. Este una dintre concluziile care s-au desprins atunci când s-a discutat, în cadrul evenimentului Ziua Cargo, despre evaluarea riscurilor de securitate.

Marius Dumitrenco Keller, trainer și psihoterapeut

Interlocutori ne-au fost, atunci când am discutat despre riscurile care se manifestă în industria a transporturilor și a logisticii, precum și despre modul în care pot fi acestea prevenite, reduse sau depășite efectele lor, doi specialiști cu experiență în domeniul de securitate: Marius Dumitrenco Keller, trainer și psihoterapeut, și Ionel Popa, Founder ONE st.

„Începând cu 1 iulie, intră în vigoare obligativitatea realizării unei evaluări a riscurilor de securitate. Reprezintă un motiv foarte bun pentru a găsi un evaluator bun și bine pregătit și, în măsura în care se poate, inclusiv cu experiență în mediul internațional”, a afirmat Marius Dumitrenco Keller.

În opinia sa, riscurile pot fi evaluate din punct de vedere legislativ, iar evaluarea riscului în sine se plasează undeva între știință și artă, presupunând o metodologie foarte clară prin care trebuie să se identifice riscurile. „În marile companii, evaluarea de risc este fundamentală, pentru deciziile de ma

nagement. Oamenii au o dublă funcție, pentru că sunt și subiect, și obiect al riscului și, chiar dacă legea spune că trebuie repetată această evaluare o dată la trei ani, recomandarea mea este să se facă la cel mult un an. Managementul prin risc trebuie privit cu mare atenție, astfel încât să poți funcționa și să produci bani în continuare, prin risc”, a explicat Marius Dumitrenco Keller.

Toleranță zero

„În România, când are loc un eveniment, se apelează la o firmă de pază și se așteaptă ca totul să fie rezolvat. În marea majoritate a cazurilor, această firmă nu este decât un simplu furnizor de forță de muncă. Securitatea trebuie construita cu specialiști independenți, din domeniu.”, a afirmat, la rândul, său Ionel Popa. În opinia sa, chiar atunci când ai implementat un sistem de securitate, acesta trebuie îmbunătățit continuu, pentru a ajunge la nivelul așteptat de performanță.

Ionel Popa, Founder ONE st

„Este foarte important ca, atunci când te uiți la un sistem de securitate, să iei în calcul toate componentele lui, partea tehnică, cea umană și cea procedurală. Iar când se ajunge la incidente, mai ales în cazul în care sunt implicați angajați, trebuie să existe toleranță zero față de modul de soluționare a acestora. Să arăți, astfel, care este atitudinea companiei față de incidente”, a mai arătat fondatorul ONE st.

Întotdeauna, trebuie ținut cont de faptul că, atunci când bunuri valoroase petrec mult timp într-o locație, probabilitatea ca ele să fie identificate și atacate este foarte mare. „Este motivul pentru care această perioadă trebuie redusă cât se poate de mult”, a precizat Ionel Popa.

Atenție! Există, întotdeauna, o legătură între cât de bine este ordonat și structurat un depozit și rezultatele legate de securitate.

www.ssc-ro.com

Marius Dumitrenco Keller și Ionel Popa, care sunt acreditați pentru realizarea de analize de risc la securitatea fizică a unităților (obligatorii de la 1 iulie), formează, împreună cu alți doi specialiști în domeniu, o echipă de profesioniști de securitate independenți, cu o experiență cumulată de 30 de ani, care nu promovează creșterea costurilor cu securitatea (pază, sisteme tehnice, ș.a.m.d.).

Dispun de o vastă experiență în diverse medii de afaceri, moduri de operare și soluții de securitate disponibile, cu lideri în domenii precum: retail, logistică, producție, bancar și petrol.

Printre clienții companiei, se numără Banca Românească, BricoDepot, emag, Flanco, Kaufland, ProCredit, RematInvest, Medicover.

Potrivit legii în vigoare, neexecutarea analizei de risc se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.