Hoșdere – un punct important pe harta Mercedes-Benz

Fabrica Mercedes-Benz din Turcia, de la Hoşdere, reprezintă o poveste de succes care a atins 20 de ani în 2015. Iar începuturile merg mult mai departe, în urmă cu 47 de ani, atunci când s-a demarat producţia sub licenţă a autobuzelor Mercedes-Benz O 302.

Începând cu 1989, Daimler AG a devenit acţionarul majoritar al companiei care opera această fabrică, din 1990 purtând numele de Mercedes-Benz Türk A.Ş.

Epoca modernă

Din 1994, fabrica a devenit una dintre cele mai moderne din Sud-Estul Europei. În acest moment, aici se produc autobuze Mercedes-Benz destinate transportului urban şi interurban, precum şi autocare, atât ale mărcii Mercedes-Benz cât şi sub brand-ul Setra. Procesele de fabricaţie ce se desfăşoară la Hoşdere cuprind producţia de caroserii, vopsitorie, montaj şi finisare. Fabrica de autobuze şi autocare de la Hoşdere se află în Istanbul, în zona Traciei Estice, iar în zona asiatică a oraşului se află fabrica de camioane de la Aksaray, mai exact în regiunea Anatolia Centrală.

La momentul de răscruce, 1995, fabrica avea o zonă de producţie acoperită de 30.000 mp şi o capacitate anuală de producţie de 2.000 de unităţi. Graţie dezvoltării continue din ultimii 20 de ani, fabrica se întinde acum pe o suprafaţă de 360.000 mp, din care 139.000 mp reprezintă suprafaţă construită, iar pe poarta fabricii ies anual 4.500 de unităţi, numărul angajaţilor care contribuie la acest succes fiind de 3.300.

75.000 de autobuze şi 215.000 de camioane vândute

Faptul că Turcia nu beneficiază de o reţea de căi ferate a făcut ca volume mari de mărfuri să fie transportate rutier, dar şi să existe o cerere masivă de vehicule pentru transportul de pasageri. Din cele 4.500 de autobuze şi autocare produse în fiecare an, aproximativ un sfert sunt înregistrate în Turcia.

Cota de piaţă pentru autocare turistice din Turcia deţinute de marca Mercedes-Benz în prezent se ridică la 64 de procente. În ceea ce priveşte piaţa de camioane însă, raportul este inversat, 97% din producţia unui an, în medie cam 18.500 de unităţi, rămân în Turcia şi doar 3% sunt exportate.

Succesul adus de Tourismo

Hoşdere şi-a câştigat renumele şi locul în piaţă o dată cu producţia modelului Mercedes Benz Tourismo. Intrarea în fabricaţie a modelului Mercedes-Benz O 403 a început în 1994, acesta fiind numele sub care a fost lansat pentru piaţa din Turcia.

Pentru unităţile ce urmau să ia calea exportului, denumirea comercială folosită a fost Mercedes-Benz O 350 Tourismo. În cei 20 de ani care au trecut de la lansarea lui Tourismo O 350, mai mult de 21.000 de unităţi ale acestui model de serie au părăsit linia de producţie, în timp ce versiunea originală, modelul hi-deck, ce avea lungimea de 12 m, a stat la bazele unei noi categorii, ce cuprinde 9 modele diferite, cu lungimi ce variază între 10,3 şi 14 m lungime.

Chiar de la debutul producţiei, alături de Tourismo, aici a fost construit şi autobuzul urban O 405, atât în varianta rigidă, cât şi cea articulată. Modelele produse aici sub brandul Mercedes-Benz sunt Travego, Tourismo, Intouro şi Conecto.

Centru de dezvoltare și testare

La Hoşdere, se regăseşte „cartierul general” al echipei de dezvoltare responsabile de coordonarea şi desfăşurarea tuturor activităţilor de acumulare de servicii şi de testare în regim de anduranţă pentru modelele construite de divizia Daimler Buses.

Hartmut Schick, şef al Daimler Buses şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Mercedes-Benz Turk A.Ș.:

„Hoşdere este o locaţie foarte importantă pentru Daimler Buses, două treimi din autobuzele şi autocarele produse aici fiind exportate în Europa şi în Orientul Mijlociu şi cel Apropiat. Fabrica este un pion important pentru sistemul de producţie european al Daimler Buses, fapt subliniat de investiţiile făcute aici. De la lansarea sa, în anul 1967, şi până în prezent, 885 de milioane de euro au fost investiţi în fabricile din Istanbul şi Aksaray.”

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.