Investițiile în zona IT nu pot fi oprite

Inovațiile în domeniul IT&C și-au dovedit, deja, utilitatea și fiabilitatea, iar soluțiile din acest segment își continuă expansiunea în domeniul transporturilor.

La ora actuală, complexitatea informațiilor oferite de către sistemele IT a devenit atât de mare, încât, pentru utilizatori, devine tot mai dificilă folosirea integrală a acestora. Pe de altă parte, însă, nicio posibilitate de optimizare nu trebuie neglijată.

Cum alegem

Furnizorii de sisteme IT s-au lansat într-o cursă a ofertelor, iar, pentru transportatori, devine tot mai dificil să aleagă.

Trebuie avut în vedere faptul că o mai mare complexitate înseamnă, în general, mai multe oportunități pentru afacerea de transport.

La achiziționarea sistemelor IT, firmele de transport ar trebui să își analizeze cu grijă structura organizațională, pentru a se asigura că investiția aduce o creștere reală de productivitate.

Toate soluțiile IT oferă informații complexe; diferența apare în modul de prelucrare și gestionare a acestora, iar transportatorul poate decide ce informații dorește să utilizeze și sub ce formă să îi fie livrate.

Aplicațiile de ultimă generație IT&C promovează, în general, automatizarea proceselor, iar acest lucru implică și anumite riscuri. Diminuarea într-un prea mare grad a contactului uman, mai ales atunci când vine vorba despre șoferi, poate avea efecte negative.

Sunt companii care consideră că abordarea potrivită este una de tip „semiautomat”, pentru a nu diminua prea mult interacțiunile umane. Odată implementat produsul corect, beneficiile pot fi impresionante.

Interconectare

Conectivitatea pare să fie viitorul. Astfel, soluția IT finală devine un mare puzzle, în care numeroase piese se prind între ele.

În acest sens, unul dintre avantajele sistemelor dezvoltate de producătorii de vehicule constă în posibilitatea de interfațare cu un eventual alt soft, pe care transportatorul ar dori să îl utilizeze. Astfel, firma de transport poate avea informațiile într-un singur format pentru întreaga flotă, beneficiind, totodată, de avantajele sistemelor telematice dezvoltate de producătorii de vehicule.

Utilizarea unui „integrator” poate aduce avantaje, inclusiv în ceea ce privește vizualizarea informațiilor dorite, în forma dorită de transportator.

Astfel, diferitele departamente pot lucra mai ușor, fără a fi nevoie să acceseze mai multe programe.

Furnizori și parteneri

Identificarea și eliminarea pierderilor reprezintă o prioritate pentru transportatori, iar instrumentele IT reprezintă un sprijin esențial.

Informațiile oferite de către instrumentele IT ajută la identificarea zonelor unde există potențial de reducere a costurilor. În plus, soluțiile IT ajută fiecare angajat să își facă munca mai bine.

Viitorul va crește și mai mult importanța produselor IT, iar parteneriatele dintre furnizorii acestora și transportatori se vor întări.

Nu trebuie neglijate nici avantajele ce pot apărea în relația cu clienții de transport.

Accesul clienților la informațiile legate de desfășurarea cursei aduce avantaje importante și, totodată, reduce timpii pierduți pe telefon.

Transparență la un alt nivel

Un alt aspect care trebuie avut în vedere este cel al transparenței operaționale. Practic, toate aceste soluții IT și interconectarea tot mai facilă dintre ele duc piața transporturilor la un alt nivel. Cu acordul transportatorilor, clienții pot vedea, astăzi, poziția camioanelor în care se află marfa lor, iar complexitatea informațiilor puse la dispoziția acestora ar putea crește.

Intrăm într-o nouă eră, în care transparența și precizia ating un nivel fără precedent.

Se poate, inclusiv, estima durata până la descărcare, încă de la preluarea cursei. Astfel, dispecerii pot comunica clientului, cu mare acuratețe, programul respectivei curse și, totodată, timpii de conducere ai șoferilor vor fi utilizați optim.

Transparența operațională poate deveni un factor important de întărire a relației cu clienții.

Optimizarea fluxurilor operaționale, monitorizarea fiecărui contract, a fiecărui proiect și cursă în parte reprezintă aspecte care pot fi obținute cu ajutorul soluțiilor IT, pe partea operațională. Totodată, costurile cu mentenanța pot fi foarte bine previzionate și pot fi eliminate pierderile.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.