ISUZU, Novociti Life, la al doilea tur european

Midibus-ul Isuzu Novociti Life, lansat, în 2018, de către producătorul Anadolu Isuzu, a început cel de-al doilea tur european demonstrativ, ajungând în mai multe țări de pe continent.

Punctul de start al Turului Demonstrativ ediția 2019 a fost chiar în România, în luna septembrie, urmând ca noile autobuze Novociti Life să fie testate de către municipalitățile și companiile de transport public din țări precum Bulgaria, Italia, Maroc, Spania și Franța. Sesiunile de testare le vor permite municipalităților să experimenteze tehnologiile superioare, performanțele, siguranța și confortul oferite de Novociti Life.

Autobuzul de dimensiuni medii, dezvoltat de centrul de cercetare-dezvoltare al companiei Anadolu Isuzu și produs în fabrica acesteia din Turcia, a pornit pe drumurile europene, ca parte a activităților de promovare la nivel internațional ale Anadolu Isuzu, o companie ce face pași spre a deveni un brand global. Primul tur demonstrativ european s-a derulat în 2018 și a inclus vizite în marile orașe din Europa, prin intermediul cărora companiile de transport public au putut efectua sesiuni de teste.

Podea joasă și plus de confort

Ideea de podea joasă a venit ca răspuns al solicitării pieței, aflată într-o permanentă dinamică. Fiind un concept de autobuz cu dimensiuni mai mici decât autobuzele mari și mijlocii, Novociti Life vizează orașele cu străzi înguste. De asemenea, datorită podelei joase, se susține integrarea socială a persoanelor cu dizabilități, precum și a persoanelor vârstnice.

Având aspectul unui autobuz obișnuit, cu dimensiuni reduse, Novociti Life creează un nou segment de autobuze Anadolu Isuzu, cu o lungime de 8 metri, situându-se, astfel, între autobuzul Citibus de 9 metri și modelele Novociti de 7,5 metri.

Motorul Fiat Powertrain (FPT) NEF4, poziționat în partea din spate a vehiculului, pentru a se potrivi designului coborât al podelei, generează 186 CP și un cuplu de 680 Nm. Mulțumită tehnologiei EGR, sunt respectate normele de emisie Euro 6 C, permițând o eficiență energetică ridicată, dar și un consum redus de combustibil.

Novociti Life este disponibil atât pe piața internațională, cât și pe cea autohtonă, cu opțiuni de transmisie manuală ZF și automată Allison. Cu o capacitate de 60 de pasageri, Novociti Life dispune de un interior spațios și ferestre laterale concepute să permită utilizarea eficientă a luminii zilei, chiar și în zona destinată persoanelor cu dizabilități. Grație designului inteligent, conceput special pentru confortul utilizatorilor, toți pasagerii se pot bucura de priveliștea de afară.

Mentenanță facilă

Noul autobuz de dimensiuni medii are în vedere atât confortul pasagerilor, cât și minimizarea timpului de revizie a vehiculului. Compartimentul motorului, aflat în spatele autobuzului, permite ca Novociti Life să dispună de un design coborât al podelei.

Dispunerea motorului și a pieselor consumabile în spatele vehiculului permite facilitarea întreținerii și a eventualelor reparații ale transmisiei și motorului, în timp ce capacul motorului din spate este construit pentru a îmbunătăți posibilele intervenții. Datorită trapelor care permit accesul la compartimentul motorului Novociti Life din trei zone, lucrările de întreținere sunt simplificate, fiind, astfel, posibile intervențiile rapide.

Autobuze electrice pentru Zalău

Tot în septembrie, asocierea Anadolu Automobil Rom-AIC Trucks-Radcom au încheiat un angajament de furnizare a 20 de autobuze electrice către Primăria Zalău. Atribuirea contractului vine ca urmare a licitației de achiziții publice pe fonduri europene derulate de autoritățile locale.

Cele 20 de autobuze sunt din gamele SOR, EBN 9.5 și ENS 12, și sunt de 9,5, respectiv 12 metri. Pe lângă vehicule, furnizorul urmează să instaleze și șase stații de încărcare rapidă, două transformatoare pentru stații și 20 de stații de încărcare lentă. Contractul mai prevede sisteme de e-ticketing și de monitorizare flotă pentru 65 de autobuze. Valoarea contractului se ridică la 57,6 milioane de lei, fără TVA.

Anadolu Automobil Rom devine cel mai important furnizor de autobuze electrice de pe piața românească. După Suceava și Turda, contractul de la Zalău confirmă o schimbare majoră ce se produce pe piața românească de transport public urban. Pe lângă acestea, constructorul ceh SOR a semnat, în luna iulie, contractul de furnizare a 32 de autobuze electrice către Primăria Brașov.

Exporturi record

220 de Isuzu Novociti Life vor fi livrate în țări precum Polonia, Italia, Grecia, Franța, sau municipalității din Tbilisi, Georgia. O dată cu livrarea celor 220 de vehicule, (începută în august și ce va continua până la finalul lui 2019), Anadolu Isuzu va realiza cel mai mare export de midibus-uri din punct de vedere al numărului de unități vândute, marcând, astfel, o premieră în industria auto a Turciei.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.