MERCEDES-BENZ VISION VAN: Pregătiți pentru mâine

După ce, lunile trecute, am văzut care este viziunea Mercedes-Benz despre viitor în ceea ce privește transportul de mărfuri grele și persoane, acum am luat contact și cu segmentul utilitarelor ușoare, ce reprezintă pasul următor.

Evenimentul Van Innovation Campus, desfășurat la începutul acestei luni, la Stuttgart, a adus în prim plan divizia de comerciale ușoare a Mercedes-Benz, care a prezentat soluții inovative de dezvoltare a transportului.

AdVANce

Cei ce ne plănuiesc viitorul nu stau cu mâinile încrucișate; dovadă stau ideile prezentate de către responsabilii Mercedes-Benz Vans, cu ocazia acestei întâlniri cu presa de specialitate. Lumea s-a schimbat, la fel și cerințele din piață, acestea au devenit mai „inteligente”, iar constructorul german ține pasul, ba chiar o ia înaintea trendului, pe anumite segmente. S-au pus, astfel, bazele proiectului AdVANce, unde echipe dedicate dezvoltării soluțiilor inteligente, aflate în Stuttgart, Berlin și Silicon Valley (Statele Unite), au adus o serie de soluții inovative.

Aceste echipe și-au canalizat eforturile în trei direcții. În primul rând, studierea aplicațiilor de conectivitate și internet, care se concentrează pe crearea unei rețele de comunicare, bazată pe tehnologie de ultimă generație, cu vehiculele comerciale. Apoi, dezvoltarea de soluții hardware inovatoare pentru sectorul transporturilor, care să funcționeze rapid, ușor și eficient. Cea de a treia direcție este aceea de a dezvolta noi proiecte de mobilitate, inteligente, pentru transportul de mărfuri și persoane, care includ și noi modalități de utilizare a vehiculelor.

Rezultatul muncii acestor echipe de dezvoltare l-au constituit ideile inovative, dintre care o parte sunt deja operaționale. Am fost martorii demonstrației funcționalității acestor soluții, precum un sistem de închiriere a unor van-uri echipate special, care se dovedește a fi o variantă financiară mai eficientă decât achiziția unei mașini, van-uri conectate cu drone, ce pot efectua transporturi rapide pe distanțe scurte, sistem de curierat door-to-door cu ajutorul unei „echipe de roboți” ce sunt transportați de un van special, sisteme speciale de amplasare a mărfii în zona de cargo, bazate pe senzori conectați la un sistem informatic de gestiune, ce ușurează activitatea curierilor, acestea fiind doar o parte din rezultatele cercetării și dezvoltării făcute de cele trei echipe de inovare.

Vision Van

După o serie de workshop-uri interactive, unde au fost prezentate și demonstrate aproximativ zece soluții inovative, menite să îmbunătățească industria transporturilor, a urmat cel de-al doilea „episod” al evenimentului, anume „dezvelirea”, în premieră mondială, a Vision Van-ului. Acest vehicul comercial inovativ reprezintă viziunea Mercedes-Benz despre direcția în care ar trebui să se îndrepte lucrurile. Prototipul beneficiază de aportul unui propulsor electric, ce dezvoltă 102 CP, cuplat la module de baterii de dimensiuni diferite, și care are o autonomie cuprinsă între 80 și 270 de kilometri.

Mercedes-Benz Vision Van – Interior, Joystick Control

Vision Van oferă un nivel fără precedent de conectivitate și tehnologie. Este primul monovolum din lume ce poate fi caracterizat ca un concept integrat pentru un lanț de procese complet, conectat digital, de la depozitul de distribuție a mărfurilor până la destinatar. Spațiul de marfă este complet automatizat, având drone integrate și autonome, ce părăsesc van-ul, pentru a realiza livrarea mărfurilor.

Vision Van contopește numeroase tehnologii inovatoare și servește ca element central inteligent într-un lanț de livrare conectat complet. Sunt prezenți algoritmi inovatori de control al gestiunii mărfurilor, de încărcarea a pachetelor, un management complet automatizat al spațiului de marfă, planificator de rute, atât pentru vehicul cât și pentru dronele folosite la livrări.

După cum v-ați dat deja seama, pe lângă „aglomerarea de tehnologie din viitor” prezentă pe această utilitară, accentul este pus și pe abilitățile dronelor și avantajele majore oferite de folosirea acestora. Habitaclul este gândit în stil minimalist, chiar și pilotarea van-ului fiind suprinzătoare, realizându-se cu ajutorul unui joy-stick.

Apariția în scenă a Vision Van a fost demnă de o premieră mondială, chiar dacă asta a însemnat doar dezvăluirea acesteia „ochilor” publicului, pentru că este greu de estimat în ce orizont de timp vom întâlni astfel de bijuterii pe străzi, prestând servicii pentru noi.

Alexandru STOIAN

Stuttgart, Germania

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.