Modificari in Codul Rutier: Preschimbarea permisului auto, la 5 ani pentru profesionisti

6

Soferii care isi vor reinnoi permisele auto dupa 19 ianuarie, cand intra in vigoare modificarile aduse Codului Rutier, vor fi obligati sa faca vizita medicala si sa obtina un certificat din care sa rezulte ca nu sufera de boli care ii impiedica sa conduca.

Ei vor plati insa aceeasi taxa de 68 de lei, dar examenul medical le va scoate din buzunar circa 200 de lei. Spre deosebire de conducatorii auto amatori, ce detin permis de categoria B si trebuie sa si-l schimbe la 10 ani, cei profesionisti (cu categoria C, D, E) isi vor reinnoi permisul auto la 5 ani, perioada fiind redusa la jumatate. Tot din 19 ianuarie, mopedurile vor putea fi conduse numai de catre persoane care detin permis auto. Legea 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in 12 noiembrie 2012 in Monitorul Oficial si va intra in vigoare din 19 ianuarie 2013. Noul act normativ transpune in legislatia romaneasca prevederile Directivei Europene 126/2006. O alta modificare prevazuta in noul Cod Rutier se refera la faptul ca, din 19 ianuarie, soferii din orice categorie care isi pierd permisul de conducere ori acesta este furat sau distrus primesc, in schimb, un duplicat care, practic, continua perioada de valabilitate pana la sfarsitul acesteia. Cat despre vizita medicala, aceasta se impune numai dupa expirarea perioadei de valabilitate a permiselor si nu este necesara pentru eliberarea duplicatelor. Potrivit Legii 203/2012, „in cazul pierderii, furtului sau al deteriorarii permiselor de conducere ori al schimbarii numelui titularului, autoritatile competente elibereaza, dupa caz, un duplicat a carui valabilitate nu poate depasi valabilitatea administrativa a documentului inlocuit sau alt permis de conducere“. Totodata, actul normativ prevede ca „eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza la expirarea valabilitatii documentului, dupa efectuarea examinarii medicale“. Permisele de conducere vor fi eliberate atat dupa pierderea documentului, cat si la expirare, fara ca soferul sa sustina un nou examen. Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie isi pastreaza valabilitatea pana la data expirarii mentionate in acestea.

Permis din categoria „AM“, „A1“ si „B1“ pentru moped, scuter, ATV

Legea mai prevede ca, incepand cu 19 ianuarie, persoanele care nu detin permise de conducere din nici o categorie trebuie sa sustina un examen teoretic si unul practic pentru obtinerea permiselor din categoria „AM“, „A1“ si „B1“ pentru mopeduri, scutere, ATV-uri si alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mica, a caror viteza nu depaseste 45 km/h, iar capacitatea cilindrica nu este mai mare de 50 cmc. Examenul pentru obtinerea permiselor de categorie „AM“, „A1“ si „B1“ poate fi sustinut, conform legii, incepand cu implinirea varstei de 16 ani. Proba practica in acest caz consta intr-un test de indemanare sustinut in poligon.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

6 COMENTARII

  1. Buna ziua. As vrea sa ca intreb daca stiti cumva daca exista vreo diferenta intre fisa medicala pentru amatori sau profesonist avand categoriile BE – CE si vreau sa imi schimb permisul deoarece a expirat

    • Buna ziua.Posed permis de conducere auto din anul 1986,cat.b.c.d.e.De mai multi ani nu mai conduc alte autovehicule,decat autoturimul propriu,cat.b.Conform noilor reglementari,dupa expirarea permisului actual,ce valabilitate va avea noul meu permis auto?Multumesc!

    • Cu scuze pentru întârziere:

      În Ordinul MAI nr. 123/2013 privind condiţiile de eliberare a permisului nou / duplicatului nu este precizat un termen pe care trebuie să îl respectaţi, dar, evident, este necesar să luați în considerare faptul că nu puteți conduce cu un permis expirat. Nu vi se ridică permisul, însă riscaţi amendă de la 6 la 8 puncte.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.