Parcare supraterana cu 1.300 de locuri la Stadionul National

Langa Stadionul National „Lia Manoliu“ se va construi in acest an o parcare supraterana, de 13,5 metri, cu parter si trei etaje, ce va avea 1.300 locuri pentru autoturisme. Constructia va fi deschisa, fara incalzire si va costa 8,7 milioane de euro.

Parcarea va fi la dispozitia celor care vor veni aici cu masina la manifestarile sportive, iar in restul timpului va putea fi folosita de localnici. Pe terasa constructiei va fi amenajat un teren de fotbal, care va putea fi folosit de bucuresteni, iar in spatiul dintre nivelele parcarii vor fi amplasate diverse terenuri de sport, alei si rampe carosabile, scari si lifturi. Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat alocarea sumei de 8,7 milioane de euro din bugetul municipalitatii pentru construirea acestui parcaj suprateran, fara de care Stadionul National nu va putea gazdui nici o competitie internationala. „Pentru ca stadionul sa poata gazdui finala Europa League din anul 2012, precum si competitii de mare anvergura, spatiul trebuie sa asigure circa 1.300 de locuri de parcare. Aceste conditii sunt absolut obligatorii pentru acreditarea si organizarea competitiilor europene, cat si pentru gestionarea optima a stadionului. Parcajul va fi construit pe un teren in suprafata de 10.800 mp, aflat in perimetrul stadionului, si va avea aria construita la sol de 7.500 mp, se va desfasura pe patru nivele ce vor contine locuri de parcare, terenuri de sport, alei carosabile, rampe carosabile, scari si lifturi. Constructia va fi deschisa, fara incalzire, iar spatiul terasei va fi folosit pentru parcare in aer liber“, se arata in proiect. Caile de acces exterioare carosabile si pietonale se vor asfalta si vor avea borduri din beton. Cladirea se va incadra in zona inconjuratoare amplasamentului, respectand reglementarile urbanistice in vigoare. Costurile totale sunt estimate la 37.382.050 lei fara TVA (8.713.770 euro, la cursul mediu din 2010, de 4,29 lei pentru 1 euro), din care 27.894.438 lei fara TVA (6.502.200 euro) lucrari de constructii montaj. Proiectantul este SC Radial Prod Com Design Srl. Termenul de finalizare a constructiei este de 6 luni calendaristice, iar sursa de finantare este bugetul local si alte surse legal constituite. La sfarsitul anului trecut, primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a semnat Certificatul de urbanism pentru construirea parcarii supraterane de la Stadionul National „Lia Manoliu“.

Meciul Romania – Argentina, in arena noua

In prezent, Primaria Bucurestilor reconstruieste din temelii Stadionul „Lia Manoliu“, lucrarile – executate de Asociatia JV- MAX Bogl – Astaldi, conform contractului nr. 3556/19.04.2007 – fiind in faza de finalizare. Potrivit primarului general Sorin Oprescu, stadionul va fi gata in primavara, ultimele lucrari fiind cele de montare a acoperisului si a gazonului. „Modernizarea stadionului va fi posibila gratie resurselor financiare alocate din bugetul municipalitatii, care a fost nevoita sa renunte la alte proiecte, din cauza ca Guvernul nu si-a onorat obligatiile de plata“, a reclamat primarul general Sorin Oprescu, la ultima inspectie pe santier. Edilul-sef l-a asigurat atunci pe Ionut Lupescu, directorul executiv al Federatiei Romane de Fotbal, ca prima manifestare sportiva pe noua arena va avea loc in luna august, la meciul de fotbal dintre echipele Romaniei si Argentinei. Pana in prezent, a fost finalizata structura de rezistenta a stadionului si montarea gradenelor. In perioada de iarna, lucrarile vor continua cu finisajele interioare, la sfarsit fiind lasata montarea gazonului si a cupolei. Intrarea suporterilor si publicului la meciurile de fotbal sau la concerte se va face simultan, prin cele 94 de cai de acces, astfel incat spectatorii vor putea veni cu cel mult 20 de minute inainte de inceperea partidelor. Costul total al reconstructiei stadionului, estimat initial la 194 de milioane de euro, a fost majorat in toamna lui 2010 de CGMB la peste 220 de milioane de euro.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.