PRACTICOM: Contra cronometru

arnicaFără îndoială, 2017 reprezintă, pentru echipa de manageri a companiei Practicom, o cursă contra cronometru. Dar o cursă în care fiecare pas a fost calculat încă din timpul anului trecut. Am întâlnit conducerea Practicom într-un cadru mai puțin protocolar, la Moeciu de Sus.

Au fost analizate cifrele anului 2016 și discutată strategia pusă la punct pentru 2017. Un an în care este prognozată o creștere importantă, în condițiile în care Practicom se va dezvolta în special pe segmentul de transport intracomunitar. De aceea, sincopele nu sunt permise.

Fiecare departament știe exact ce are de făcut, clienții au transmis solicitări ferme, finanțările sunt deja aprobate, iar camioanele noi sunt contractate. Departamentul tehnic s-a pus la punct pentru a face solicitărilor suplimentare, iar echipa care gestionează transportul intracomunitar a fost întărită. Între timp, departamentele care gestionează distribuția internă, transportul internațional clasic și distribuția de pe teritoriul Ungariei păstrează traiectoria pe care au avut-o anii trecuți.

Pare că totul este pus la punct. Rămâne, însă, un punct care poate crea surprize. Sau nu! Și anume, șoferii profesioniști. Când parcul se mărește spectaculos, forța de muncă trebuie și ea atrasă. Iar astăzi…

Toți ochii sunt ațintiți asupra departamentului HR, care pare că își face bine temele – reușise deja din decembrie să încheie contracte cu șoferi, inclusiv pentru mașinile noi, așteptate până la sfârșitul lui februarie, în condițiile în care, din noiembrie, niciun camion nu a mai stat pe dreapta din cauza lipsei de șoferi.

„Este extrem de important să obținem o sincronizare impecabilă, astfel încât, în momentul în care vom primi camioanele și vom avea licența, în maximum 3 zile să plece la lucru”, afirma Ionel Cipere în cadrul team building-ului de la Moeciu. Un obiectiv cel puțin ambițios!

Echipa aflată la conducerea Practicom este, însă, încrezătoare. Fiecare știe ce are de făcut.

IMG_1398

La începutul fiecărui an, echipa de management a companiei Practicom analizează valorile indicatorilor, la munte. Vila Arnica din Moeciu de Sus devine un adevărat cartier general al companiei.

IMG_1863

O parte importantă din echipa Practicom

IMG_1837

Angajații anului 2016 au fost premiați, în cadru festiv. Podiumul arată în felul următor:

Ioan Hlusmaniuc Moraru – locul 1

Mircea Jozsa – locul 2

Virgil Șulea – locul 3

IMG_1844

Cel mai bun angajat, alături de Cristel Petre, managerul care îl coordonează.

IMG_1573

Petre Chera, cel mai vechi angajat al Practicom, șofer de profesie, ne-a declarat că va pleca din această firmă în momentul în care va ieși la pensie.

IMG_1428

Marius Toilă, Sorin Cerviș și Ionel Cipere, proprietarii Practicom, de-a stânga și de-a dreapta lui Sorin Botoș.

Sorin Botoș este prima persoană care a avut încredere să ofere Practicom finanțare. În perioada 2008 – 2009, pentru o companie recent înființată, era cel puțin dificil să se califice pentru a încheia un contract de leasing. Mai ales atunci când valorile vehiculate erau mari. Valoarea oamenilor a primat, însă. Sorin Botoș ne-a povestit cum a început o colaborare de succes.

„Am fost coleg de liceu cu Sorin Cerviș. Știam că este o persoană extrem de corectă. La un moment dat, m-a sunat și mi-a spus că are nevoie de finanțare și că unul dintre asociații lui va lua legătura cu mine. La câteva zile, m-a sunat Ionel Cipere, iar prima noastră discuție a durat aproape 3 ore. Am fost surprins de importanța acordată calculelor și elementelor care păreau neimportante la prima vedere, dar care, în final, puteau aduce economii semnificative. N-am semnat atunci contractul. Am luat legătura cu reprezentanții companiilor importante cărora le dădea consultanță și m-am interesat de capacitatea lui profesională. Am aflat că este un adevărat profesionist. Acesta a fost punctul de plecare. Am susținut Practicom, în ciuda discuțiilor interne purtate cu acționarul majoritar al companiei de leasing, care acuza expunerea. Cele 57 de mașini ISUZU carosate, care au fost date în leasing operațional în primii 2 ani, reprezentau o valoare. Aveam, în acel moment, două variante: să așteptăm istoricul clienților și să îi pierdem, sau să facem istorie cu ei. Am ales a doua variantă. Parteneriatul cu Practicom s-a dovedit o carte câștigătoare: în 4 ani compania ajunsese al doilea client ca importanță din cadrul portofoliului companiei de leasing”.

ziua cargoIMG_1883

Revista Ziua Cargo a fost premiată de Practicom, pentru contribuția la imaginea Practicom.

Ioana IORDAN

Meda BORCESCU

meda.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.