Premiera mondială a noului Mercedes-Benz Sprinter

Gigantul german, Mercedes-Benz, divizia Vans, a adus în lumina reflectoarelor cea mai nouă creație a sa, modelul de mare succes, Mercedes-Benz Sprinter.

Lansată la jumătatea anilor ’90, mai precis în 1995, versatila utilitară s-a vândut în peste 3,3 milioane de unități, iar capitolul nu s-a încheiat, cea de a treia generație promițând să ducă succesul mai departe, fiind prima care se bucură de filozofia adVANce.

Sprinter al III-lea

Pe 6 februarie 2018, a fost premiera mondială, lansarea având loc în noul centru logistic Mercedes-Benz de pe insula Mercator din Duisburg, Germania. Acesta va fi inclus în strategia diviziei Mercedes-Benz Vans privind electrificarea întregii game de autovehicule comerciale ușoare. Noua generație aduce o linie mai progresivă a designului, la care se adaugă nivelul ridicat de confort și de siguranță al autovehiculului. În același timp, oferă o rentabilitate ridicată, datorită costurilor totale de operare reduse și a funcționalităților dedicate clienților.

Conectivitatea la internet este una din cele mai noi și importante caracteristici ale noului Sprinter. Noile servicii de rețea Mercedes PRO connect, combinate cu sistemele multimedia MBUX (Mercedes-Benz User Experience) oferă baza perfectă pentru cerințele logistice și de transport. Astfel, Mercedes PRO connect permite conectarea administratorului flotei cu oricare dintre autovehiculele sau șoferii flotei. În acest mod, poate fi realizat un schimb de informații online, în timp real, de la instrucțiuni adresate șoferului, până la informații despre locație, nivelul de carburant sau intervalele de service, transmise dinspre autovehicul către administratorul flotei.

Peste 1.700 de variante de caroserie

Probabil că această cifră întrece recordurile, noul Sprinter arătându-se extrem de modular. Variantele Furgon, Tourer, pick-up, sașiu, cap de autobuz sau cap tractor, trei configurații de tracțiune, variantele diferite de cabină, lungime a caroseriei, tonaj, înălțime a compartimentelor de încărcare și numeroasele echipamente, toate acestea permit configurarea în detaliu a noii utilitare.

Această modularitate definește viziunea noului concept Sprinter, care răspunde atât cerințelor specifice domeniului de activitate, cât și necesităților diverselor segmente de clienți. Gama include, de exemplu, soluții pentru serviciile de curierat de proximitate, pentru transportul de mărfuri pe distanțe mai mari sau pentru tehnicienii de service care utilizează autovehiculul ca atelier mecanic mobil. Noul Sprinter poate fi folosit, de asemenea, ca rulotă sau autovehicul de transport persoane, cât și pentru servicii de ambulanță.

Tehnică up-to-date

Noutăți pe toate părțile. Una dintre ele ar fi faptul că acum mașina poate fi comandată și cu tracțiune față, pe lângă clasicele „spate” sau „integrale”. Datorită designului specific, sarcina utilă a acestei versiuni este cu 50 kg mai mare decât în cazul versiunii cu tracțiune spate.

Pragul de încărcare, poziționat cu 80 mm mai jos, face mai convenabile atât operațiunile de încărcare / descărcare, în cazul versiunilor comerciale ale Sprinter, cât și accesul / ieșirea din spațiul de confort, în cazul versiunilor dedicate transportului de persoane. Printre noutățile tehnice ale noului Sprinter se numără și două transmisii noi pentru versiunile cu tracțiune față.

Cutia de viteze automată în 9 trepte cu convertizor de cuplu, reprezintă o premieră în segmentul autovehiculelor comerciale ușoare de dimensiuni mari. Rapoartele cutiei de viteze sunt etajate astfel încât să asigure un echilibru între consum de combustibil și manevrabilitate. De asemenea, noul Sprinter impresionează prin nivelul redus de zgomot și confortul excelent la rulare.

Noua cutie de viteze manuală, în 6 trepte, etalează o fluiditate deosebită prin confortul la schimbarea treptelor, asigurat de absența vibrațiilor schimbătorului de viteze. Cei care aleg o variantă cu tracțiune față au o sarcină maximă de 5,5 t și motorizări de până la 175 CP, în timp ce versiunea cu tracțiune spate, dispune tot de o sarcină maximă de 5,5 t și puteri de până la 190 CP. O mică diferență se regăsește la varianta cu tracțiune integrală, unde sarcina scade la 5 t, din cauza greutății sistemului de tracțiune. Avem 5 versiuni de ampatament, de la 3.250 la 4.325 mm, iar, în situația în care se montează remorcă, aceasta poate crește până la 8,75 t.

Habitaclul și zona cargo

Spațiul dedicat șoferului este practic și spațios, cabina fiind gândită pentru a se mula pe cerințele actuale din industrie. Printre îmbunătățirile aduse regăsim scaunele cu contur ergonomic, pornirea tip keyless (fără cheie) și modernizarea sistemului de aer condiționat. Sistemul MBUX, proaspăt lansat pe A Class, aduce la interior un display de 7 sau 10,25 inch, fiind echipat cu un SIM care oferă conectivitate LTE la bordul mașinii și permite crearea unui hotspot.

Zona de încărcare este modulară și spațioasă, impresionând, totodată, prin soluțiile inteligente și detalii. Noul Sprinter este mai versatil și datorită formei la interior a arcadelor roților, cât și datorită plusului la interior asigurat de designul noii versiuni cu transmisie față. Capacitatea maximă a zonei de încărcare este de 17 mc, respectiv 5,5 t.

Pachete suplimentare

Opt pachete de dotări suplimentare vor fi introduce la lansarea comercială a Mercedes PRO connect. Acestea sunt: Optimised Assistance (monitorizează starea mașinii, lucrările de reparații, reduce timpul de imobilizare a mașinii), Efficient Fleet Management (afișarea în timp real a poziției mașinilor, rutele lor, timpii estimați etc.), Improved Navigation (modificarea automata a rutei, în funcție de datele din trafic), Efficient Driving Style Analysis (oferă informații privind modul de conducere care pot conduce la optimizarea stilului șoferului), Simplified Fleet Communication (comunicare directă, managerul de flotă putând să trimită mesaje via Mercedes PRO connect), Digital Records (informațiile privind tururile complete sunt disponibile oricând și pot fi accesate de cel de la volan și managerul de flotă), Mobile Vehicle Access (accesarea unor funcții ale mașinii de la distanță, putând să se verifice dacă este securizată, grație conexiunii la internet de la bord) și Mercedes-Benz Vans Data Interfaces (permite integrarea într-o flotă deja existentă, chiar dacă acea flotă este compusă din modele de la alte mărci. Serviciul va fi disponibil la debut în 19 țări din Europa).

Mercedes-Benz Vans revoluționează segmentul Sprinter-ului, propunând noi nivele de standarde de siguranță. Sistemele de asistență disponibile noului Sprinter includ, printre altele, o cameră pentru rularea în marșarier, cu afișaj încorporat în oglinda retrovizoare, pachetul Parking, cu cameră cu vizibilitate 360o, un senzor de ploaie și un ștergător cu sistem Wet Wiper integrat, pentru a asigura o cât mai bună vizibilitate, chiar și în condiții de funcționare a ștergătoarelor.

Comenzile pentru Noul Sprinter se preiau deja, cu livrare la jumătatea acestui an, iar, în Germania, prețul de pornire este 19.990 euro.

Alexandru STOIAN

Duisburg, Germania

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.