Profitabilitate în transport

Compania Euload, care operează platforma online dedicată transportatorilor cu același nume, a organizat, în luna martie, la Sibiu, un seminar care a avut în prim plan analiza cost/kilometru. Este primul dintr-o serie de evenimente orientate pe îmbunătățirea performanțelor financiare ale companiilor de transport.

În cadrul acestor seminarii dedicate administratorilor de firmă, Ioana Csengeri, administrator Euload, oferă informaţii menite să educe piața în vederea realizării unui calcul corect privind costurile de transport. Participanții au avut ocazia de a beneficia de strategii de reducere a costurilor, precum şi de multe alte date privind interpretări contabile care permit o mai bună gestionare a propriei afaceri. Pe lângă sfaturile legate de costuri, au fost făcute recomandări companiilor de transport despre modul în care ar trebui să își selecteze clienții și au fost prezentate măsuri având ca scop creșterea nivelului calității serviciului prestat, pentru a se materializa în profit pentru firmă.

Revenind la costuri, în opinia Ioanei Csengeri, există două instrumente ce fac diferența: balanța de verificare lunară și analiza profitabilității dinamice. Costurile ar putea fi mai ușor ținute sub control dacă managerul ar ști să interpreteze o balanță contabilă. În cadrul seminarului, a fost prezentată o metodă de calcul ce folosește date care se regăsesc în balanță, la care se adaugă o serie de informații precum kilometrii parcurși, zilele lucrate, camioanele utilizate, precum și alți indicatori. Participanţii au primit câte un work-book unde au putut completa datele companiei lor, costuri/venituri etc, pentru a testa, folosind date reale, sugestiile primite în cadrul seminarului.

Controlul este important

Pe baza rezultatelor indicatorilor managerii pot trage o serie de concluzii, care trebuie însă dublate, potrivit administratorului Euload, de un control riguros, menit să prevină costurile excepționale, să elimine risipa și să optimizeze cheltuielile de achiziționare de bunuri și servicii.

Ca în orice domeniu, există și în transporturi niște „zone critice”, precum carburanții, kilometrii și timpii neproductivi, precum și deficiențele ce apar la facturare, care impun o evidență corectă și un control riguros. Tot în cadrul evenimentului, a fost abordată şi analiza corectă și rapidă a structurii tarifelor, pe care organizatorii o văd integrată în strategia de creștere a profitabilității companiei de transport.

Softul de sprijin

Euload propune „Soft-Transport” – o soluţie software dedicată gestiunii comenzilor, care poate fi utilizată ca metodă de organizare în transport. Cu ocazia seminarului de la Sibiu, din luna martie, a fost lansată cea mai nouă versiune a acestui program – v1.8.

Principalii utilizatori sunt reprezentați de dispeceri, care introduc majoritatea informațiilor primare în program – comanda de transport cu detaliile aferente: clientul, locul și orele planificate de încarcare și descărcare, resursele (camion, remorcă, șofer) alocate de companie. Managerul poate vizualiza și monitoriza activitatea tuturor dispecerilor și a celorlalți funcționari legați într-un fel sau altul de activitatea de transport. Mai mult, în cazul în care se optează pentru implementarea pe internet a aplicației, poate verifica întreaga desfășurare a activității de oriunde are acces la internet, 24 de ore din 24.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.