RAPORTAREA FINANCIARĂ DINAMICĂ: Puncte de maximă atenție

Varianta de bugetare clasică nu mai este deloc potrivită, iar înlocuirea ei cu instrumente dinamice devine obligatorie, atunci când vrei să ai o imagine reală asupra finanțelor firmei și să iei, la timp, deciziile corecte. În situații de volatilitate accentuată, fie că este vorba de creștere accelerată sau de degradare agresivă a activității, cuvântul cheie este agilitatea.

Ioana Arsenie, owner Trusted Advisor Strategy & Finance, este expert în strategii de business, cu experiență în consultanță financiară, fiscală și de management

Spre deosebire de un context previzibil, relativ constant sau cu evoluție sezonieră, urmând aproximativ același model de la un an la altul, indexat cu o creștere „normală”, controlabilă, într-un context de volatilitate procesele din zona de finance și operațiuni sunt diferite.

În primul rând, monitorizarea rezultatelor trebuie făcută în timp real. Chiar dacă se lucrează cu un nivel de precizie mai mic, este esențial să fie efectuate ajustări asupra claselor principale de venituri și cheltuieli din buget, respectiv de încasări și plăți din cash-flow. În al doilea rând, este necesară o abordare pesimistă – cel mai slab/pesimist scenariu de profit/cash net. Iar, în același timp, se impune includerea unor „rezerve” în buget și cash-flow necesare evitării blocajelor.

RECOMANDĂRI de aplicat ACUM

Recomand, în acest context, antreprenorilor și managerilor să realizeze un Buget și un Cash-Flow dinamice, respectiv un Simulator de Business, în care să actualizeze permanent cifrele, conform informațiilor noi și respectând principiile de prudență de mai sus. Atenția sporită pe termen scurt, de la o săptămână la alta, trebuie combinată cu proiecții mai largi, pe lunile următoare, ținând cont de eșalonările contractate (clienți, furnizori, credite, taxe). De asemenea, sunt importante din punct de vedere strategic concentrarea pe generarea de contracte, adică venituri/încasări viitoare, și diversificarea activității, mai ales în companiile afectate de reduceri generate de concentrarea clienților în industriile cu scădere.

Recomand în această perioadă atenție sporită pe următoarele elemente:

  • Cash-flow
  • Prețuri
  • Credit/risc comercial (termene de plată și vulnerabilitatea clienților/garanții suplimentare)
  • Costuri: modelul bazat pe o masă cât mai mare de costuri variabile este câștigător.

Avem nevoie de date, dar mergem pe intuiție

2/3 din antreprenorii intervievați în cadrului Studiului Trusted Advisor „Raportarea Financiară la Antreprenori” înțeleg importanța deciziilor analitice, însă, din lipsa rapoartelor orientate către business și nu contabil-fiscal, aceștia merg pe intuiție. Este important să integrăm strategia financiară între strategie și contabilitate, aceasta fiind pârghia de execuție și recalibrare a strategiei și măsurare a performanței operaționale, în mod dinamic, agil, însă imposibil de realizat doar prin contabilitate.

Etape de lucru:

  • Determinarea variabilelor-cheie operaționale care generează rezultatele financiare (grad de ocupare a capacității: flotă și angajați direct productivi, ponderea industriilor/clienților)
  • Realizarea unei structuri de raportare, personalizată pentru companie, în care se stabilesc rapoartele de bază, intercorelate și controlate din punctul de vedere al fiabilității
  • Suplimentar, pentru susținerea procesului decizional, se intervine cu raportări punctuale, propuse fie de analistul financiar, fie de antreprenor/manager, care clarifică rezultatele și sugerează căi de optimizare.

Ioana ARSENIE

www.ioanaarsenie.ro

tel.: 0727.765.520

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.