Reguli UE pentru operarea dronelor

Comisia Europeană a adoptat, la sfârșitul lunii mai, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituției, un set de reguli pentru a se asigura că traficul dronelor pe cerul Europei se realizează în siguranță atât la sol, cât și în aer.

Regulile se vor aplica tuturor operatorilor de drone, atât celor profesioniști, cât și celor care le folosesc pentru distracție. După adoptarea cerințelor tehnice pentru drone, acest pas reprezintă încă un element cheie în cadrul Strategiei de Aviație a Comisiei pentru Europa, ale cărei obiective sunt de a menține cel mai înalt nivel de siguranță posibil și de a sprijini competitivitatea industriei aeronautice a Uniunii Europene.

Cele mai avansate reguli

Comisarul pentru Transporturi Violeta Bulc a subliniat: „Uniunea Europeană are, acum, cele mai avansate reguli la nivel mondial. Acest lucru va deschide drumul către zboruri ale dronelor mai sigure și mai ecologice. De asemenea, oferă claritatea necesară pentru sectorul de afaceri și pentru inovatorii din domeniul dronelor la nivel european.”

Aceste reguli, care vor înlocui regulamentele naționale existente în Statele Membre UE, nu numai că vizează siguranța, dar conțin și importante repere privind contracararea riscurilor de securitate. Prin înregistrarea operatorilor, identificarea de la distanță și definirea zonelor geografice, autoritățile naționale vor avea instrumentele necesare pentru a preveni folosirea dronelor în scopuri ilegale sau în mod incorect.

Începând din 2020, operatorii de drone vor trebui să se înregistreze la autoritățile naționale din țara respectivă. În principiu, aceste reguli se aplică tuturor dronelor, indiferent de masă.

Cele mai multe drone vizate aparțin categoriei de aparate de producție de serie, pentru care este nevoie să se respecte un set minim de cerințe, cum ar fi înregistrarea și identificarea electronică. Operatorii de drone cu o masă de sub 25 de kilograme vor putea să le opereze fără a cere o permisiune specială, cu respectarea anumitor condiții. Dintre acestea, amintim prevede faptul că drona nu trebuie să zboare la o altitudine mai mare de 120 m și că operatorul trebuie să mențină contact vizual permanent și să manevreze drona departe de oameni.

Statele Membre trebuie să-și definească, prin intermediul geo-localizării prin satelit, zonele interzise, în care nu este permisă intrarea dronelor. Acestea pot include aeroporturile, aerodromurile sau centrele orașelor.

Următorii pași

Comisia Europeană și EASA vor publica, în curând, linii directoare și mai multe așa-numite „scenarii standard” pentru operarea dronelor, care îi vor ajuta pe operatori să respecte regulile adoptate. Comisia va dezvolta, de asemenea, un cadru instituțional, de reglementare și arhitectural pentru serviciile U-space, cu scopul de a permite operațiuni mai complexe, cu un grad mai înalt de automatizare. În fine, se realizează o revizuire sistematică a tuturor reglementărilor din domeniul aviației din Uniunea Europeană, pentru a identifica schimbările necesare pentru îmbunătățirea aplicabilității la operațiunile cu drone.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.