REI: 5 miliarde de euro finanțare nerambursabilă pentru companii

Cel puțin opt programe de finanțare nerambursabilă, în valoare totală de peste 5 miliarde de euro, sunt deschise sau se află în curs de a fi lansate de autorități, în primul semestru (S1) al acestui an, arată o analiză REI.

Roxana Mircea

Sprijinul este disponibil atât sub formă de ajutor de stat, cât și fonduri europene. „Este una dintre cele mai mari și mai importante alocări de fonduri nerambursabile pentru companiile prezente în România de la aderarea la UE, în 2007, iar programele de finanțare susțin investiții în sectoare-cheie care pot dezvolta economia și atrage investitori de proporții, la nivel local. Lucrăm și suntem în discuții cu foarte multe companii, care pregătesc investiții importante la nivel local, iar cea mai mare parte iau în calcul sprijin nerambursabil atât de la guvern, sub forma ajutoarelor de stat, cât și prin accesarea de fonduri europene. Vedem progrese inclusiv la nivelul ministerelor, care au recrutat personal specializat, care au anunțat digitalizarea anumitor procese cheie, prin urmare suntem optimiști și ne așteptăm ca 2024 să fie un an mult mai bun ca 2023”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

  • Programul Tranziție Justă (PTJ), destinat exclusiv județelor Hunedoara, Gorj, Dolj, Prahova, Galați și Mureș, pentru atenuarea impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică, are sesiunea deschisă până la 20 martie. Solicitanții eligibili sunt startup-uri, IMM-uri și întreprinderi mari, pentru granturi de maximum 200.000 de euro/cuprinse între 200.000 și 8 milioane de euro, cu alocare totală estimată de 1 miliard de euro.
  • Fondul pentru Modernizare în România – Programul-cheie 1: surse regenerabile de energie și stocarea energiei (proiecte pentru fotovoltaice sau baterii de stocare). Sprijin nerambursabil de până la 20 de milioane de euro/proiect, pentru startup-uri, IMM-uri și întreprinderi mari. Iar direcțiile investiționale sunt: autoconsum, cu o alocare de 500 milioane de euro/circa 45-50% grant/350.000 de euro/MW; producție, cu o alocare de alocare 550 de milioane de euro100-130.000 de euro/MW. Alocarea totală este de 1,05 miliarde de euro.
  • InvestAlim (sesiunea 2 – 2024): sprijin nerambursabil de minimum 500.000 de euro, cofinanțare de minim 25%, Alocare totală de 450 de milioane de euro. Solicitanți eligibili: startup-uri, IMM-uri, întreprinderi mari, din industria alimentară, procesare, panificație.
  • Managementul deșeurilor-Reciclare-PNRR: sprijinul nerambursabil este între 500.000-8,4 milioane de euro/proiect, cu o alocare totală de 220 de milioane de euro, iar solicitanți eligibili sunt IMM-urile și întreprinderile mari.
  • ConstructPlus: ajutor de stat pentru producția de materiale de construcții. Sesiune 15 februarie-15 martie, dedicată startup-urilor, microîntreprinderilor, IMM-urilor și întreprinderilor mari. Alocarea totală este de 150 de milioane de euro, din care sprijinul nerambursabil este de până la 57,75 milioane de euro (întreprinderi mari), respectiv 70% intensitate maximă ajutor de stat.
  • Granturi pentru dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate-PNRR. Sesiunea va fi deschisă în T1, iar domeniile vizate sunt: industrie alimentară, industrie prelucrătoare, construcții, industrie auto, transport și distribuție, servicii adresate populației, turism etc. Alocare totală: 150 de milioane de euro, cu finanțare între 500.000-3 milioane de euro/proiect. Solicitanți eligibili: microîntreprinderi, IMM, societăți cooperative, întreprinderi.
  • Programele Regionale 2021-2027: finanțare investiții IMM. Finanțare între 20.000-3 milioane de euro, contribuție proprie de circa 30%. Solicitanți eligibili: microîntreprinderi, IMM. Cheltuieli eligibile: construire spații, achiziție echipamente, software etc. Alocare totală: 700 de milioane de euro (IMM).
  • Planul Național Strategic 2023-2027 (alocare: 938 de milioane de euro): finanțare între 20.000-3 milioane de euro, contribuție proprie de circa 30%. Solicitanți eligibili: microîntreprinderi, IMM. Alocare totală: 700 de milioane de euro (IMM). Cheltuieli eligibile: construire spații, achiziție echipamente, software etc.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.