Rombat are fabrică nouă

La finalul lunii septembrie, Rombat, companie lideră de piaţă în România pe segmentul de baterii şi acumulatori, a lansat oficial producţia în noua fabrică. Această nouă capacitate de producţie este proiectată pentru fabricarea de baterii auto destinate maşinilor dotate cu sistemul start-stop şi frână regenerativă.

Producătorii auto au început echiparea maşinilor cu aceste sisteme pentru a îndeplini cerinţa obligatorie a Uniunii Europene de reducere a noxelor la 120 g CO2/km.

Tehnologie pentru viitor

Prin deschiderea noii capacităţi de producţie, compania ţinteşte o piaţă a viitorului, pentru care este pregătită să livreze, anual, 700.000 de baterii cu tehnologiile EFB şi AGM. Investiţia marchează un moment important pe piaţă şi reprezintă extinderea capacităţii de producţie la 3,3 milioane baterii în vederea dezvoltării activităţilor de business ale companiei pe pieţele externe. Noua capacitate de producţie Rombat reprezintă o investiţie de 83,4 milioane de lei din care 32,8 milioane lei sunt reprezentaţi de finanţare guvernamentală nerambursabilă. Hala de producţie are o suprafaţă totală de aproximativ 5.000 mp împărţiţi în 3 ateliere de producţie (fabricare plăci, asamblare şi formare baterii) şi o zonă de depozitare baterii. Dotarea fabricii s-a făcut cu cele mai moderne utilaje existente pe plan mondial la nivelul anului 2012, valoarea acestora fiind de 15,4 milioane euro. Cu aceste echipamente se pot fabrica produse de înaltă calitate care să asigure succesul în competiţia acerbă care se dă în marea industrie auto. În acelaşi timp, toată investiţia a fost gândită pentru a avea performanţe de mediu foarte bune, un exemplu fiind emisiile la coş, care sunt de 100 ori mai mici decât limita legală admisă. Foarte important este şi impactul social al investiţiei prin crearea a 108 noi locuri de muncă. „Investiţia pe care o inaugurăm este un răspuns la cererile de azi şi de mâine ale clienţilor noştri şi în mod special ale clienţilor producători de automobile“, a declarat Ioan Repede, directorul general al Rombat. La inaugurarea noii fabrici, pe lângă reprezentanţii acţionariatului şi ai autorităţilor locale, a fost prezent şi Primul Ministru al României, Victor Ponta, care s-a arătat încântat de ceea ce a găsit la Bistriţa.

Cine este Rombat?

Compania Rombat a fost înfiinţată în anul 1980. În cei peste 30 de ani de activitate, producătorul român de baterii şi acumulatori a livrat peste 23,213 milioane de baterii pentru o gamă largă de vehicule, maşini şi utilaje, echipând autoturisme, autocare, camioane, maşini şi utilaje agricole, yahturi etc. În toate cele trei unităţi de producţie pe care compania le deţine la Bistriţa, Rombat produce baterii convenţionale atât pentru automobile cât şi pentru aplicaţii heavy duty. Din punct de vedere al vânzărilor, compania îşi menţine constantă poziţia de lider pe segmentul de after-market din România, în 2012 dublându-şi vânzările totale faţă de anul 2006. La nivelul echipării originale (segmentul OEM), Rombat şi-a continuat colaborarea cu partenerul tradiţional Dacia Renault şi şi-a extins colaborarea cu noi parteneri, livrând baterii pentru mărcile Dacia, Renault, Peugeot şi Nissan. Pe piaţa externă, Rombat vinde peste 60% din producţie în ţări precum Germania, Italia, Bulgaria, Spania, Marea Britanie etc, în Franţa deţinând cea mai mare cotă de piaţă, de peste 10%.

Victor Ponta: „Peste 100 de oameni şi-au găsit un loc de muncă odată cu noul proiect de extindere. Cred că ajutorul pe care Guvernul României l-a dat este foarte mic, în primul rând faţă de contribuţiile pe care Rombat le plăteşte în fiecare an la bugetul de stat şi mai ales faţă de faptul că păstrează locurile de muncă şi angajează noi persoane de aici, din Bistriţa. Am venit să îi felicit pe cei care lucrează aici pentru faptul că o companie emblematică pentru România, cum e Rombat, nu doar că şi-a revenit din punct de vedere economic, dar chiar a reuşit să se adapteze la ce înseamnă viitorul domeniului în care activează.“

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.