RPTCY. STP Alba Iulia: Transport metropolitan – varianta funcțională

Societatea de Transport Public Alba Iulia reprezintă o dovadă elocventă a faptului că transportul metropolitan poate fi organizat transparent, respectând legile în vigoare, dar și nevoile reale ale populației deservite.

Compania STP Alba Iulia reprezintă un caz atipic pentru România. O companie 100% privată, care realizează transport public local, acoperind și zona metropolitană a municipiului, expusă concurenței firmelor de transport județean și, totodată, supusă controalelor diferitelor organe ale statului, mai ales în legătură cu aspectele financiare (subvenții).

STP a dezvoltat un sistem integrat care evidențiază toate veniturile și costurile legate de activitatea de transport, în funcție de zonele unde serviciul este prestat. Astfel, fiecare localitate din zona metropolitană știe ce venituri au generat locuitorii săi și, totodată, ce costuri a avut compania de transport pe traseele care deservesc respectiva localitate. Totul devine transparent, iar serviciul de transport capătă cursivitate și coerență pentru pasageri. Sistemul este funcțional din 2012.

Călători bine informați

Alba Iulia este un oraș de dimensiuni medii, după standardele românești, situat în centrul Transilvaniei, cu o populație de aproximativ 66.000 locuitori. Oraşul are o foarte specială semnificație istorică, ceea ce atrage, anual, un număr mare de turişti. Cetatea în stil Vauban, una dintre cele mai mari şi mai bine conservate din lume, se află în mijlocul orașului. În interiorul acestui monument, transportul public este interzis. Acesta este motivul pentru care liniile de transport public din municipiu sunt obligate să urmeze o formă circulară, în scopul de a acoperi toate cartierele.

Cu toate acestea, modul de dispunere a rutelor face ca marea parte (peste 90%) dintre case și societăţi comerciale să fie la maximum 300 m de o stație de autobuz.

Prin utilizarea sistemelor de transport inteligente (STI), se asigură informarea anticipată, cât și în timpul călătoriei, a utilizatorilor, pentru optimizarea transbordărilor acestora: panouri de afișaj a timpilor de sosire în stații, voice-box în stații, panouri de afișaj dinamic în mijlocul de transport, voice-box în mijlocul de transport etc.

Perioada de valabilitate pentru bilete este de 60, 70, 90 sau 120 minute, în funcție de zona tarifară, și este astfel stabilită, încât, după parcurgerea în întregime a oricărei zone tarifare 2–7, călătorilor să le rămână la dispoziţie cel puţin 30 minute în zona tarifară 1 (municipiul Alba Iulia), pentru utilizarea oricărui mijloc de transport, fără plata unui preț suplimentar.

Abonamentele și biletele de călătorie sunt valabile în zona tarifară corespunzătoare tarifului plătit și în orice zonă tarifară inferioară, în același preț și pentru un număr nelimitat de călătorii efectuate în perioada de valabilitate.

Pentru informarea călătorilor, site-ul STP oferă posibilitatea calculării complexe a rutelor autobuzelor, precum și a distanțelor pietonale din orice punct al orașului, până la cea mai apropiată stație.

Autobuzele STP sunt echipate cu GPS, ceea ce permite utilizarea unui sistem de management şi dispecerizare a flotei. Efectul este respectarea exactă a graficelor de circulaţie şi reducerea timpilor de aşteptare în staţii. Compania deține un sistem integrat de monitorizare a traficului pe toate autovehiculele şi pe toate traseele, localizate în timp real pe harta digitalizată a oraşului.

Au fost, de asemenea, instalate panouri de afişaj în staţii, cu timpul real de sosire şi sisteme de afişaj dinamic în toate mijloacele de transport, sisteme de anunțare „voice box” instalate în stații și în toate autobuzele. Siguranța clienților este importantă, autobuzele fiind dotate cu camera de luat vederi pentru supravegherea ușilor și a siguranței călătorilor.

Compania a introdus, pentru prima dată în România, posibilitatea plății prin SMS a călătoriei și, totodată, primul autobuz etajat, utilizat la transportul public local.

Din anul 2013, călătorii din Alba Iulia și Zona Metropolitană se bucură de internet wireless, în orice mijloc de transport al STP, indiferent de ruta pe care circulă.

STP a introdus sistemul tarifar cu valabilitatea biletului de o oră la Alba Iulia (05.04.2010) și la Turda (01.06.2011), valabil pe orice mijloc de transport, inclusiv suburbii. Peste 70% din stațiile din municipiul Alba Iulia sunt echipate cu automate de vânzare bilete. Principiul implementat: un singur bilet pentru întreaga călătorie, de la punctul de origine, la destinație.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.