Șoferii buni doar conduc!

7,6 milioane de deținători de permise de conducere, la un parc de 7,8 milioane de unități. Dintre acestea, 0,64% sunt reprezentate de vehicule de transport persoane. 8.639 de accidente rutiere în 2018. Ce este de făcut? Comisarul șef de poliție, Florentin Brăcea, directorul Direcției Rutiere din cadrul IGPR a adus în atenția transportatorilor de persoane, cu ocazia conferinței Ziua Cargo de la Poiana Brașov, un subiect vital: siguranța rutieră.

Florentin Brăcea, directorul Direcției Rutiere din cadrul IGPR

Conform datelor poliției, în acest moment, circulă în România 26.369 microbuze și 23.232 autobuze, reprezentând 0,64% din totalul parcului înmatriculat. În ciuda procentului relativ redus, responsabilitatea celor care activează în acest domeniu este uriașă, reprezentată de fiecare călător care se urcă în autovehicul.

De menționat că nivelul accidentelor grave a scăzut ușor, în decursul anului trecut, la nivelul lui 2017 fiind consemnate 8.639 de astfel de accidente, care au dus la pierderea a 1.951 de vieți și la rănirea gravă a 8.169 de persoane. „Ne aflăm, în continuare, sub cifra de 2.000 de decese cauzate de accidente, în condițiile în care, în 2008, am început să reducem acest număr pornind de la aproximativ 2.400. În ultimii ani, consemnăm o stagnare din acest punct de vedere, situație care caracterizează și alte țări din Europa”, a precizat comisarul șef de poliție Florentin Brăcea.

Vehiculele destinate transportului de persoane au fost implicate, anul trecut, cu vinovăție, în 95 de accidente, care au dus la moartea a 23 de persoane și la rănirea gravă a 99 de persoane.

De menționat că, în condițiile în care volumul accidentelor s-a mărit, numărul victimelor se află în scădere.

Principalele cauze sunt indisciplina pietonilor, viteza neadaptată și excesivă, neacordarea priorității și indisciplina bicicliștilor. Primele 3 motive totalizează aproape 60% din totul elementelor generatoare de accidente grave. „De aceea, mare parte dintre acțiunile noastre se concentrează asupra acestor aspecte”, a mai arătat directorul Direcției Rutiere.

3.148 de acțiuni naționale

De menționat că Poliția Rutieră a participat, în decursul anului trecut, la 3.148 acțiuni, organizate la nivel național, în cadrul cărora s-au aplicat 27.247 sancțiuni contravenționale, au fost reținute 4.341 permise de conducere și au fost constatate 77 de infracțiuni. De asemenea, în cadrul activităților desfășurate pentru eliminarea pirateriei, a fost suspendat dreptul de utilizare a 587 vehicule, dintre care 45 mai mari de 8+1 locuri și 542 având cel mult 8+1 locuri.

Factori de risc

Șeful Poliției Rutiere a atras atenția asupra factorilor care influențează comportamentul pe șosea al conducătorilor autovehiculelor care transportă persoane.

Printre aceștia se numără: implicarea insuficientă a persoanelor cu competențe pe linia conducerii activității de transport din cadrul firmelor; rețeaua de drumuri; nerespectarea sau ignorarea normelor rutiere; semnalizarea rutieră deficitară; încălcarea regimului legal de viteză, sub pretextul necesității respectării graficelor de circulație; depășirea numărului de pasageri transportați; oboseala. Florentin Brăcea a ținut să sublinieze că efectele produse de oboseala accentuată asupra organismului uman sunt similare cu cele produse de băuturile alcoolice.

Neatenția este, de asemenea, extrem de periculoasă. În fiecare an, la nivel național, câteva mii de conducători auto produc accidente de circulație ca urmare a vitezei nelegale sau neadaptate, a conducerii autovehiculelor în stare de oboseală, sau a neatenției în conducere.

Distribuția sancțiunilor contravenționale aplicate, în 2017, în funcție de actul normativ încălcat:

  • OUG 195/2002 – 22.849
  • HG 69/2012 – 3.053
  • OG 37/2007 – 1.033
  • Legea 92/2007 – 86
  • Legea 132/2017 – 226

Recomandări la drum

  • Odihniți-vă suficient înainte de a pleca la drum.
  • Verificați periodic și mențineți corespunzătoare starea tehnică a autovehiculului.
  • Nu vă supraîncărcați autovehiculul și verificați dacă pasagerii sunt așezați corect și au centurile de siguranță ataș
  • Asigurați-vă corespunzător și acordați atenție unghiurilor fără vizibilitate.
  • Reduceți viteza de deplasare, în zonele aglomerate.
  • Folosiți centura de siguranță.
  • Nu uitați să păstrați o distanță de siguranță corespunzătoare, în mers.
  • Nu folosiți telefonul mobil.
  • Fiți îngăduitori, ajutați-vă partenerii de trafic aflați în impas.
  • Adoptați o conduită preventivă.
  • Respectați-vă partenerii de trafic, pentru a fi respectat.
  • Anticipați și iertați comportamentul iresponsabil și periculos al unor utilizatori rutieri, oricât de deranjant ar fi (puteți salva vieți).
  • Anticipați problemele și evitați frânarea bruscă sau accelerarea rapidă.
  • Nu continuați să conduceți dacă vă este somn – OPRIȚI –VĂ!

GÂNDEŞTE! AI O SINGURĂ VIAȚĂ!

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.